Gesine Meissner: Ovdje smo da poboljšamo život stanovnika otoka

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Zadarska županija bila je domaćin predsjednici Međuskupine za more, rijeke, otoke i priobalje Europskog parlamenta, Gesine Meissner, i njenom zamjeniku Toninu Piculi. Sastanku su, osim dožupana Rudolfa Dvorskog i dogradonačelnika Ivice Vlakića, nazočili i predsjednik Otočnog sabora Denis Barić koji je parlamentarku pozvao u Zadar, te pročelnici nadležnih upravnih odjela. Nakon sastanka u Županiji, Meissner se sastala i s načelnicima otočnih općina, te se najprije zahvalila svijim domaćinima, ali i Toninu Piculi na prilici da se iz prve ruke upozna sa problematikom otočnog stanovništva:

- Ovdje sam kao predsjednica Međuskupine sa gospodinom Piculoma, ali to nije bio jedini razlog posjete, razlog je prije svega upoznavanje sa situacijom na terenu i saznavanje nekih problema koji su muče otočno stanovništvo. Bavimo se tim izazovima nastojeći ih riješiti kako bismo poboljšati život stanovnika na otocima. Osim toga, na ovom smo sastanku upoznati sa svim podacima koje nam je Zadarska županija pripremila i koji će nam pomoći u budućem radu. Svjesna sam značaja kojeg ima Jadransko-jonska strategija za ovo područje, zbog čega smatram da je jako bitno upoznati se s pravim stanjem na terenu i razgovarati sa ljudima ovih područja - kazala je Meissner.

Govoreći o glavnim problemima hrvatskih otoka, zaključila je kako se opće stanje života ipak može poboljšati, i to na način da stanovništvo  ostane na otocima umjesto što ih napušta, a za to treba poboljšati uvjete života.

Potpredsjednik Međuodbora, Tonino Picula, dodao je kako je problem iseljavanja izuzetno važno pitanje, ali i jedan od razloga zašto su oni danas ovdje.

Govoreći o malom ribolovu, Tonino Picula kazao je kako treba pronaći rješenje da se otočanima pomogne i na način da se ribolovu vrate tradicionalni alati:

- Mali ribolov je tradicija koju treba zadržati, a ne šverc i to ne može biti izgovor da se ova tradicija zadrži.

Meissner je dodala kako je ribarstvo na otocima jedna od najvažnijih grana, te je kao takvu treba zaštititi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno