Matura za političare

Slika korisnika admin

I političari će na svoju maturu, a sudeći po onome čime se dominantno bave, ne bi se trebali bajno provesti. Posebno ako im se postave pitanja vezana za politiku kao rad za opće dobro. Da se ne spominje imperativ poštenja i poštovanja prema onima koji ih biraju! Mogu mudrovati koliko im drago, ako ih narod ne skuži i loše ocijeni, past će na svom ispitu zrelosti - na izborima.

Najviše bi mogli podbaciti iz „političke matematike i statistike". Nisu njihovi ocjenjivači slijepi i glupi da ne mogu uvidjeti kako žive i tko je sve kriv što im je danas tako kako je. Ni iz "povijesti samo za političare" mnogi ne bi briljirali, a da se ne govori o „budućnosti za građane".

Rješenja koja građani traže ne odnose se, pak, na prošlost nego na sadašnjost i budućnost, a velika većina političara stalno udara u bubnjeve prošlih ratova i njihovih protagonista, a posebno se svojim najdražim povijesnim lekcijama političari vraćaju u lipnju u kojem su se stisnula dva državna praznika, Dan antifašističke borbe i Dan državnosti. Tako, primjerice, muke maturanata i pacijenata, od kojih jedni u grču odrađuju državnu maturu, a drugi u grču iščekuju što im to sprema Vargina reforma zdravstva, padaju u drugi plan.

A nezrelo je da se političari stalno upinju oduzimati posao povjesničarima zasjenjujući velike probleme školstva i zdravstva, dvaju resora tako presudnih za život naroda.

Zar nije za raspravu, grlatiju od povijesne, projekt državne mature uz koji se i ove godine vežu skandali, curenje rezultata, a u igri je, kaže Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, bio i veliki novac te padaju i pitanja kako se on ovih godina trošio. Nije dovoljna pomisao da o rezultatima ispita iz nekoliko predmeta na državnoj maturi mladoj osobi ovisi odabir studija i životni put što rezultira ogromnim stresom nespojivim s humanizacijom škole, nego se još uz cijeli projekt državne mature nadovezuju i istrage. Dovoljno materijala da se preispita način provedbe, nadzor, a i smisao cijelog ovog projekta za kojeg se nemali broj građana od početka pitao koga na kraju srednjoškolskog obrazovanja provjerava ta državna matura. Zar zaključne ocjene nemaju težinu? Zašto se i poslije mature i na onim neumjetničkim studijima provode prijamni ispiti? Zar nisu previše i matura i prijamni? Ali ta tema od velike važnosti za budućnost mladih ljudi nije previše zanimljiva ni medijima, ni političarima, pa ni resornom ministru Mornaru koji prilično šutljivo „plovi" kroz nevolje školstva valjda nedostojne visoke političke rasprave. Uz lipanjske povijesne obljetnice i preuranjenu predizbornu kampanju koja već neko vrijeme, nažalost, tinja na temama iz prošlosti, ostale su zapostavljene i izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Građani su, nakon svega čemu su svjedočili kada je riječ o (ne)vjerodostojnosti političara, sada nepovjerljivi prema svemu i svakom jer imaju dojam da se malo toga radi u njihovu korist. Plaše se privatizacije zdravstva koja bi mnoge mogla i doslovno stajati života.

No, ono što zanima većinu građana, ne zanima izgleda većinu političara, „baždarenih" na prošlo vrijeme, nesposobnih da kroz najžešću moguću raspravu (is)kristaliziraju dobra rješenja za gospodarstvo, školstvo, zdravstvo, za opće dobro, za budućnost...

Zato takvi političari trebaju pasti na ispitu zrelosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno