Tribina o otpadu: "Ne bi u Švedskoj istovario šutu u more"

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

U organizaciji udruge „Eko-Zadar", a u sklopu projekta „Reciklirajmo zajedno" koji ova udruga provodi u suradnji sa zadarskom  Čistoćom održana je javna tribina pod nazivom "Selektivno razdvajanje  otpada na području grada Zadra - stanje i izazovi". Na tribini, održanoj u  utorak poslijepodne u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice, na  kojoj su uz predstavnike udruge „Eko-Zadar", gostovali predstavnici Čistoće, Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša i Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Zadra, te Ronilačkog kluba Sv. Roko,  razgovaralo se, među ostalim, o mogućnostima i nedostacima aktualnog  sustava gospodarenja otpadom, načinu obračunavanja računa za odvoz  otpada, situaciji u park-šumi Musapstan nakon provedene akcije „Zelena čistka - jedan dan za čist okoliš", o kvaliteti skrbi za čistoću plaža, situaciji s odvoženjem odvojeno sakupljenog otpada s otoka koji potpadaju pod administrativni teritorij Grada Zadra, odgovornosti pojedinca za  stanje u okolišu, te o izricanju i naplati kazni za onečišćenje okoliša.

Čistoća educira građane

Na samome početku tribine stručna suradnica za promidžbu i edukaciju u Čistoći Vesna Đili prezentirala je, uz video projekciju, projekt „Reciklirajmo zajedno", te istaknula važnost edukacije građana o potrebi  pravilnog zbrinjavanja otpada, jednog, kako je naglasila, od najvećih  ekoloških problema današnjice u svijetu.

- Zadarska „Čistoća" stoga provodi sustavnu edukaciju svih dobnih  skupina građana, s naglaskom na najmlađe jer se navike usvajaju od najranije dobi. Zbog toga smo krenuli od vrtića provedbom radionica gdje  kroz igru djecu učimo ekološkim navikama na njima prilagođen način.  Cilj programa je podizanje ekološke svijesti kod građana, ali i njihovo  uključivanje u sustav gospodarenja otpadom jer je bitno da korisnici shvate kako sami mogu i trebaju sudjelovati u zaštiti okoliša svojim postupcima i ponašanjem, istaknula je Vesna Đili, dodajući da ova gradska  tvrtka sve novitete nastoji građanima prikazati u izravnom kontaktu.

Na veliki problem koji predstavlja odbacivanje smeća u more ukazao  je Đani Iglić, predsjednik Ronilačkog kluba Sveti Roko, istaknuvši kako je  smeće u moru još veći problem od onoga na kopnu.

- Iako polako raste svijet o važnosti čistog podmorja, još uvijek je situacija alarmantna jer je odnos prema okolišu loš o čemu svjedoče brojni svakodnevni primjeri, kazao je Iglić, istaknuvši da nema onoga što je  čovjek proizveo, a da nije završilo u moru. Uz maćehinski odnos države  prema prirodnim resursima, još uvijek je mnogo onih koji smatraju da je  normalno i najjednostavnije otpad odbaciti u more, naglasio je Iglić, iznoseći neke od brojnih primjera.

- Tako je neki dan vlasnik kućnog ljubimca pseći izmet pokupio u  vrećicu i bacio ga u more, a na otoku je jedan „gastarbajter" iz Švedske iz  prikolice istovario u more šutu, što sigurno ne bi učinio u Švedskoj gdje  živi. Uz edukaciju, represija je zasigurno jedan od modela kako smanjiti  ovakva neprihvatljiva ponašanja, smatra Đani Iglić.

Odvoz otpada s otoka

Tehnički direktor „Čistoće" Dragan Maračić govorio je o odvozu otpada s otoka koji administrativno pripadaju Gradu Zadru, a riječ je o otocima Silba, Olib, Premuda, Ist, Molat, Iž i Rava.

- Na tim su otocima sanirana sva divlja odlagališta, te su ustrojene pretovarne stanice s kojih se sav otpad odvozi na naša odlagališta na kopnu.  Krenulo se i s prikupljanjem ambalažnog otpada iz mrežastih kontejnera, a od ove godine i sve ostale vrste otpada prikupljaju se i jednom tjedno odvoze u Zadar, naveo je Maračić, te istaknuo kako na navedenim  otocima jedini problem još predstavljaju neke lokacije na kojima nesavjesni građani odlažu građevinski otpad. Pročelnica gradskog Upravnog  odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Andreja Baraba kazala je kako  mnogi još ne shvaćaju da onečišćivač treba platiti odvoz otpada kojeg  proizvede, te kako je još uvijek loša razina edukacije građana kad se radi  o poznavanju zakonskih odredbi. Baraba je najavila i kako će Upravni  odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša za sve građane osmisliti web stranicu na kojoj će biti objedinjene sve informacije o gospodarenju otpadom na području Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno