Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Išćanka Dina Levačić preplivala 46 kilometara oko otoka Manhattana!

25.06.2017. 22:00
Išćanka Dina  Levačić  preplivala 46  kilometara  oko otoka  Manhattana!


Levačić namjerava postati prva koja će u kolovozu otplivati od otoka Catalina do Los Angelesa u duljini od 34 kilometra i prva Hrvatica koja će u rujnu preplivati preko La Mancha, također u duljini od 34 kilometra
Splićanka išćanskih korijena Dina Levačić postala  je u  nedjelju, 25. lipnja    prva osoba iz Hrvatske koja je preplivala cijeli  krug oko njujorškog otoka Manhattana  u duljini od 46 kilometara.
Plivalo se od južnog rta u čijoj blizini su nekada bile srušene zgrade  Svjetskog trgovačkog centra, uz East river, rijekom Harlem i na kraju kroz  rijeku Hudson. Pritom se prolazilo ispod 20 mostova koji povezuju Manhattan s ostalim dijelovima New Yorka. Među njima su napoznatiji  Brooklinski most i najduži George Washington most, koji povezuje Manhattan s New Jersyjem.
Dina je krenula nešto prije 9 sati po lokalnom vremenu, po East riveru  i Hudsonu je sve išlo bez problema, s tim da je u tom dijelu trebalo paziti  na ćudljive riječne struje na koje su upozorili organizatori.
Nakon ulaska u rijeku Hudson, vrijeme se naglo pogoršalo, digao se  vjetar i valovi koji su dosta otežavali plivanje. Ipak, bez obzira na poteškoće, Dina je završila svoje plivanje na mjestu odakle je i krenula, njeno službeno izmjereno vijeme je 7:33:50.
Veliku potporu, smještaj i sve ostalo u New Yorku,  pružila je iseljenička  obitelj Antićev, porijeklom s otoka Ista, odakle i Dina vuče korijene.
Ovo preplivavanje je početak projekta Trostruka kruna u sklopu kojeg  je Levačić postala prva osoba iz Hrvatske koje je otplivala oko Manhattana, a namjerava postati prva koja će u kolovozu otplivati od otoka Catalina do Los Angelesa  u duljini od 34 kilometra i prva Hrvatica koja će u  rujnu preplivati preko La Mancha, također u duljini od 34 kilometra.
Inače, Dina je rođena 1996. godine, s obitelji stanuje u Mravincima  pored Solina, a trenutačno je studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog  fakulteta u Zagrebu.   Članica je Kluba daljinskog plivanja Split.