Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Strukovna četverogodišnja zanimanja najtraženija

25.06.2017. 22:00
Strukovna četverogodišnja zanimanja najtraženija


Svaki dan me zovu ljudi, obrtnici, vlasnici tvrtki i pitaju imam li učenike koji bi došli raditi u građevini, na postavljanju klima uređaja, elektroinstalatere – ravnatelj “Vice Vlarkovića” Tihomir Tomčić
Počele su prijave za upise u srednje škole u Hrvatskoj.  Ove godine u Zadarskoj županiji 100-tinjak je osmaša manje nego lani pa ravnatelji srednjih škola očekuju kako problema na upisima već u prvom krugu ne bi trebalo biti.
Iako gimnazije slove kao najatraktivnije za upis, posljednjih godina nezapamćen interes bilježe strukovne škole u koje se u pravilu, zbog velike navale, upisuju gotovo isključivo odlični učenici.
Medicinska škola Ante Kuzmanića u Zadru posljednjih godina doživjela je pravu renesansu pa s pravom slovi za školu za koju vlada najveći interes za upis.
– Ove godine upisat ćemo tri prva razreda, jedan razred sa 20 učenika zdravstvene gimnazije i po dva razreda sa 48 učenika medicinskih sestara i tehničara zdravstvene njege. Zbog velikog interesa kod nas u pravilu se upisuju odlikaši, kazao je Davor Vidaković, ravnatelj koji očekuje kako će se slobodna mjesta bez problema popuniti u prvom upisnom krugu.
Za ovu srednju školu velik interes ne jenjava godinama, upravo suprotno – sve je veći i veći, a što je i za očekivati obzirom da je riječ o zanimanjima koja su izuzetno tražena na tržištu rada u Hrvatskoj, ali i inozemstvu.
Osvrnuvši se na upis treće generacije učenika u zdravstvenu gimnaziju pojašnjava kako je interes velik čime se uvođenje ovog srednjoškolskog obrazovanja pokazalo punim pogotkom.
– Zdravstvena gimnazija traje četiri godine, a razlika od ostalih je što učenici u trećem i četvrtom razredu imaju izborne module zdravstvene struke, dentalnu tehnologiju, zdravstvenu njegu, radiologiju, laboratorijsku dijagnostiku i fizioterapiju, pojasnio je Vidaković, ističući kako više od polovice učenika ove srednje škole daljnje obrazovanje nastavlja na fakultetima, visokim učilištima, i to najčešće zdravstvenih smjerova.
U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića sudeći po interesu mogli bi upisati čak četiri razreda za smjer računalni tehničar, a izrazito popularna zanimanja su automehatroničari, tehničari za vozila, tehničari za cestovni promet, instalateri kućnih instalacija, elektroinstalateri i autolimari.
U ovoj srednjoj školi ove godine upisuju osam prvih razreda za četverogodišnja zanimanja računalni tehničar, tehničar za vozila, tehničar za cestovni promet te trogodišnja, instalater kućnih instalacija, elektroinstalater, autolimar, vozač motornih vozila, brodomehaničar, ali i bravar, stolar, zidar i soboslikar. Za ova posljednja zanimanja svake godine interesa nedostaje, iako je riječ o najtraženijim poslovima na tržištu rada.
– Svaki dan me zovu ljudi, obrtnici, vlasnici tvrtki i pitaju imam li učenike koji bi došli raditi u građevini, na postavljanju klima uređaja, elektroinstalatere. Problem je što učenici već imaju dogovoreno kod obrtnika gdje obavljaju praksu, a i malo je učenika. Riječ je o kadrovima koji nedostaju već godinama i koji se mogu zaposliti odmah po završetku srednje škole. Ovaj problem bit će sve izraženiji dok se promjene u obrazovanju ne usklade s potrebama na tržištu rada, a čega smo svjedoci jer smo ove godine odobrili uvoz sedam tisuća radnika iz inozemstva, naglasio je ravnatelj Tihomir Tomčić te dodao kako se ne smije više oglušivati na vapaje koje svaki dan stižu iz Hrvatske udruge poslodavaca i obrtnika koji su u potrazi za radnicima strukovnih zanimanja.
U Poljoprivredno prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića ove godine upisat će 22 učenika u smjerove poljoprivredni tehničar opći i fito smjer, a isto toliko upisat će ih u smjer prehrambenog tehničara i tehničara za nutricionizam. U smjer veterinarskog tehničara upisat će 20 učenika, a u trogodišnja zanimanja pekar i mesar po osam njih. U smjer cvjećar upisat će šest učenika.
A u jednoj od zasigurno najpopularnijih zadarskih gimnazija, Franje Petrića, nikada nije bilo drugog upisnog kruga jer sva slobodna mjesta budu popunjena u prvom krugu.
Hotelijersko turistička škola ove godine upisuje po jedan i pol razred kuhara, zanimanje koje je s godinama postalo jedno od najtraženijih, i isto toliko konobara, također jedno od najtraženijih poslova, posebice u sezoni gdje se za kvalitetne radnike ugostitelji doslovce otimaju.