Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dolje nogometni “hejteri”!

26.06.2018. 09:16
Dolje nogometni “hejteri”!


Gotovo je neshvatljiva “hejterska” euforija koja je je ispratila hrvatske nogometaše u Rusiju. Paralele sa slučajem Mamić, posebno su uperene bile protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena, dvojice ponajboljih aktera pobjede nad Argentinom. Njih u Hrvatskoj čeka pravosudni epilog zbog tzv. dvostruke amnezije s tendencijom zastare. Etalon je to koji podiže kiselinu u želucima obespravljenih Hrvata, ali onima drugima, kojima je nogomet izvan svega, potpuno je nevažno hoće li zbog lažnog svjedočenja i dvojica hrvatskih sportaša osjetiti čari noći u Remetincu.
Na stranu ta podijeljenost hrvatskog puka koja izvire iz klimavih socijalnih temelja države jer sportska će prizma reći da hrvatska nogometna reprezentacija nije u svojoj esenciji skup preplaćenih mladića, nego vrhunskih sportaša koji svoj posao rade na svjetskoj razini. Malo tko u Hrvatskoj radi posao na svjetskoj razini, ali povlačiti paralelu sa sportom, nije baš precizna rabota.
Nogomet je prije svega igra pa onda zabava i tek na kraju odličan posao. Posao je to nakon kojeg ne možeš ići u mirovinu s 65 godina, ali je posao kojeg podjednako vole, znaju i razumiju, milijuni ljudi. Tu marketinšku moć posjeduje i naša reprezentacija. U zemlji veličine nekakve mjesne zajednice u Londonu, mi imao više od 11 igrača koji su u stanju sportski pokoriti dvostrukog svjetskog prvaka koji u svojim redovima ima najboljeg nogometaša svih vremena.
Međutim, isticati nekontroliranu euforiju ili depresiju zbog toga što većina hrvatskih građana ne može sebi priuštiti prosječan EU standard, ovdje je neprimjereno. Svi oni koji žive od sporta ili ga vole u neograničenim količinama, zahvalit će našim nogometašima na odličnoj igri koja je razveselila većinu nacije. Ostali će ravnodušno zaškripati zubima i u sebi reći baš me briga hoće li pobjediti ili ne jer niti jedan jedini euro nogometne zarade, neće poboljšati njihovu osobnu likvidnost.
Malo tko će u tom trenutku pomisliti da je sport jedna od najvažnijih čovjekovih izmišljotina. Izravno je povezana sa zdravljem. Pretvorena u prvorazrednu zabavu i kroz nogomet u najvažniju sporednu stvar na svijetu. Nogomet nije grana industrije, nego kulture. One fizičke koja nam pomaže da duže i zdravije živimo, da se radujemo kad mala Hrvatska pobjedi veliku Argentinu jer je to jedino moguće u sportu. Sport i malima donosi radost veličine, a kad se to dogodi u nogometu, onda i pretjerano veselje treba tolerantno “otrpiti” jer se već u sljedećoj utakmici, sportska sreća može okrenuti na drugu stranu. Stoga imponiraju izjave naši nogometaša koji smiruju loptu, ali tko će narodu zabraniti da se veseli.
Hrvatska nogometna reprezentacija u ovom je trenutku, po imenima, jača od one iz Francuske. Izgleda vrlo dobro, ali ne i moćno. To čak može biti odličan preduvjet za ozbiljan pristup utakmicama u “knock out fazi”. Za sad tu nema mjesta povicima tipa “U boj, u boj!” jer nogomet nije rat u kojem Hrvatska osvaja Zemun. To je vrhunaravna aktivnost u kojoj nema mjesta militarizaciji, ali i hinjenoj dekadenciji koja s nekakvih visina “popuje” kako skup pulupismenih natjerava “krpenjaču”. Hrvatska nogometna reprezentacija još nije odigrala utakmicu “pod ručnom”. Samo ta činjenica, a ne velika pobjeda protiv Argentine, dovoljna je da se tim mladim sportašima skine kapa.