Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatska s trećom pobjedom ispratila Island, Danska za četvrtfinale

26.06.2018. 20:20
Hrvatska s trećom pobjedom ispratila Island, Danska za četvrtfinale


Zlatko Dalić očekivano je ispremiješao momčad za dvoboj s Islanđanima. Od postave koja je srušila Argentinu u prvih 11 bili su samo Modrić i Perišić. Tolike rošade ostavile su traga na igri "vatrenih" koji nisu bili na razini prikazanoga u prve dvije utakmice. U prvih 45 minuta malo toga smo vidjeli od Hrvatske kojoj je puno veća briga od Islanđana bila osmina finala u kojoj će u nedjelju u 20 sati igrati protiv Danske. Premda im je pobjeda ostavljala nadu u prolazak među 16 najbolji, ni Islanđani u prvih pola sata nisu bili previše napadački aktivni. Ipak, kako je utakmica odmicala Island je sve više prebacivao igru na hrvatsku polovicu stežući obruč oko vratara Lovre Kalinića. Tako su završnici poluvremena Islanđani u nekoliko navrata bili blizu vodstvu. U 40. minuti Finnbogason, uz nedosuđeni prekršaj, uzeo loptu Badelju na 30 metara, proigrao Sigurdssona koji mu vraća loptu, a Finnbogason s 18 metara puca pored vratnice. Pet minuta kasnije nakon kornera na odbijenu lopta natrčava Bjarnason, a Ćaleta-Car i Kalinić spašavaju zajedničkim blokom. U sudačkoj nadoknadi prvog dijela Gunnarsson je opasno zaprijetio udarcem malo iskosa iz kaznenog prostora, gađao je suprotni kut, ali sjajnom obranom Kalinić brani.
U nastavak Hrvatska je ušla odlučnije, a takav pristup donio je udarac Badelja s 20 m nakon kojeg se zatresla greda islandskog gola. Bio je to uvod u pogodak za 1:0 koji je postigao upravo Badelj. Na 1:1, ali u udarcima u gredu, Island je "izjednačio" u 56. minuti kada je Sigurdsson nakon kornera udarcem glavom pogodio okvir gola. Nakon sat vremena Modrić je izašao iz igre, potom je Lovren zamijenio Pjacu, pa su se "vatreni" povukli u blok iz kojeg su se tražile mogućnosti za upošljavanje Perišića i Kramarića. Island je sve karte bacio u napad i u 73. minuti došao do izjednačenja iz jedanaesterca. Kako je Hrvatska potpuno gubila kontrolu igre Dalić je u 80. minuti uveo Rakitića koji je donio mirnoću u redove "vatrenih". Potpuno zadovoljstvo nakon sinoćenjeg dvoboja donio je Perišić pogotkom koji je donio i treću pobjedu Hrvatskoj.
 


HRVATSKA 2


ISLAND 1
ROSTOV – Rostov Arena. Gledatelja: 43.000. Sudac: Antonio Mateu  Lahoz. Pomoćnici: Pau Cebrian, Roberto Diaz (svi Španjolska). Strijelci: 1:0 Badelj (53'), 1:1 G. Sigurdson (73' – 11 m), 2:1 Perišić (90'). Žuti  kartoni: Pjaca, Jedvaj (Hrvatska); Finnbogason, Hallfredsson, Saevarsson (Island).
HRVATSKA: Kalinić, Jedvaj, Ćorluka, Ćaleta-Car, Pivarić, Modrić (od  65' Bradarić), Kovačić, Badelj, Perišić, Kramarić (od 81' Rakitić), Pjaca  (od 70' Lovren). Izbornik: Zlatko Dalić.
ISLAND: Halldorsson, Saevarsson, Ingason, R. Sigurdsson (od 71' B.  Sigurdarson), Gudmundsson, Bjarnason, G. Sigurdsson, Finnbogason  (od 85' Gudmundsson), Gunnarsson, Magnusson, Hallfredsson. Izbornik: Heimir Hallgrimsson.




Argentina prošla među 16
Osim Hrvatske iz skupine D u osminu finala prošla je i Argentina. "Gaučosi" su do eliminacijske faze došli nakon što su sinoć s 2:1 pobijedili Nigeriju. Povela je Argentina golom Lionela Messija u 16. minuti. Izjednačio je početkom drugom poluvremena Victor Moses da bi Nigerijce u očaj bacio Marcos Rojo pogotkom u 86. minuti. U borbi za četvrtfinale Argentince očekuje okršaj s Francuskom.


Golovi
1:0 (53') – Pivarić je na lijevoj strani došao do odbijanca, ušao u šesnaesterac gdje se probio do aut linije. Vidio je Pivarić utrčavanje Badelja koji je "žabicom" prevario islandskog vratara.
1:1 (76') – Lovren je igrao rukom u šesnaestercu, a sudac Lahoz pokazao na jedanaesterac. Gylfi Sigurdsson zakucao je loptu pod gredu po sredini Kalinićevog gola.
2:1 (90') – Perišić je na asistenciju Badelja s lijeve strane ljevicom zatresao suprotni kut islandskog gola.