Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Planinarska avantura kroz 104 čarobna kilometra

27.06.2018. 07:11
Planinarska avantura kroz 104 čarobna kilometra


Planinarsko događanje pod nazivom Highlander Velebit održava se drugi put i trajat će od 1. do 5. rujna. Ruta od 104 kilometra i ove godine prolazi kroz Sjeverni Velebit i Paklenicu, kao i kroz Park prirode Velebit. Start utrke je u Zavižanu, a planinari sami traže put i javljaju se na kontrolnim točkama Skorpovac, Baške Oštarije, Jelova ruja, Veliko Rujno te završavaju na cilju u Velikoj Paklenici i Starigradu.
– Ove godine očekuje nas drugo izdanje Highlander Velebita zbog kojeg svi planinari, zaljubljenici u prirodu i oni koji žele testirati granice vlastite izdržljivosti pakiraju svoje naprtnjače i kreću pravac Velebit. Prošle su godine najizdržljiviji gorštaci unatoč najgorem kišnom nevremenu koje Velebit pamti u posljednjih 50 godina, uspješno prehodali cijelu trasu dugu 104 km u predviđenom vremenu. Zbog vremenskih neprilika pred gorštacima se našao dodatan test izdržljivosti i pobjede uma nad tijelom, a planinarsko iskustvo time je opravdalo slogan "avantura života", poručuju organizatori iz Planinarskog kluba Gorštak. Kažu i kako se do sada na Highlander Velebit prijavilo više od 100 planinara spremnih postati hrvatskim Highlanderom, a za sve one koji im se žele pridružiti mogu svoju kotizaciju osigurati do 27. kolovoza. 
– Highlander Velebit u sebi krije mnogo više od planinarskog događaja, on je ujedno i promotor hrvatskih planina u Europi i gradi trenutnu naraciju o Hrvatskoj kao zemlji sunca, mora i plaža te joj pridružuje i naše čarobne planine koje su ističu svojom posebnošću izmjene krajolika – od gustih bukovih šuma do golog kamena i krša. Uz to, događaj služi i kao poticaj zdravog načina života kroz kretanje i boravak u prirodi te je sredstvo edukacije o sigurnom planinarenju i održivom odnosu prema prirodi, zaključuju organizatori.