Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

FINANCIJE Ravnatelji županijskih ustanova imaju plaće od deset do preko 14 tisuća kuna!

26.06.2019. 08:33
FINANCIJE Ravnatelji županijskih ustanova imaju plaće od deset do preko 14 tisuća kuna!


Čelni ljudi tvrtki i ustanova kojima je osnivač Zadarska županija imaju neto plaće u iznosu od deset, pa do 14.461 kunu.
Na prekjučerašnjoj sjednici Skupštine Zadarske županije vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša, podijelio je novinarima isprintane materijale na kojima su točno navedeni iznosi bruto i neto plaća svih ravnatelja županijskih ustanova jer je, između ostalih i to bilo jedno od njegovih pitanja, na jednoj od prethodnih sjednica na koje mu je dostavljen pisani odgovor. Iako dakle, raspolažemo podacima o iznosu bruto i neto plaće za svakog pojedinog ravnatelja svake od županijskih ustanova to nažalost, nismo u mogućnosti i objaviti – jer je utuživo.
Naime, u Rubešinim "materijalima" postoji i upozoravajuća "stavka" Agencije za zašitu osobnih podataka u vezi javnog objavljivanja neto plaća zaposlenika tijela javne vlasti.


Nije u interesu javnosti…?!
– Ukratko, mišljenja smo da se javno objavljivanje podataka o plaćama odnosi na bruto iznos plaća, a neto iznos samo u konkretnom slučaju i iznimno, kada bi to dozvolio test razmjernosti i javnog interesa odnosno, kad se radi o plaćama skupine zaposlenika u nekoj organizacijskoj jedinici, za što konkretno ne vidimo javni interes, ali smatramo da nije u opreci sa zaštitom privatnosti, pod uvjetom da ne bi bilo moguće utvrditi na kojeg se točno zaposlenika neto iznos odnosi… Slijedi da sukladno Zakonu neto plaće osobe zaposlene na radnom mjestu u odnosu na koje ne postoje druga istovjetna radna mjesta primjerice, glavnog ravnatelja – nije podatak koji se javno objavljuje – stoji u naputku Agencije za zaštitu osobnih podataka.


Većina ravnatelja članovi HDZ-a
Sve neto plaće koje se kreću od deset, pa do preko 14 tisuća kuna odnose se na čelne ljude županijskih insitucija, a to su redom: Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRAnova, Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Psihijatrjske bolnice na Ugljanu, Doma zdravlja Zadarske županije, Opće bolnice Zadar, Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na moru, Zavoda za javno zdravstvo, Ljekarne Zadar, Kazališta lutaka Zadar, Narodnog muzeja Zadar, Županijske lučke uprave Zadar i Županijske uprave za ceste Zadarske županije.
Iako sve te ljude mi plaćamo, prema Zakonu nemamo pravo znati kolike su im plaće. Ne treba posebno ni naglašavati da su većinom, svi ravantelji ovih ustanova naravno, članovi vladajuće stranke.
 




Službeni automobili
Osim neto iznosa plaća, ravnatelja županijskih ustanova imamo i informaciju kakav im je "vozni park". Svi imaju pravo na službene automobile. Nemamo informaciju koliko su automobili u prosjeku stari odnosno, koliko su kilometara prešli, ali su u pitanju marke tipa – Mazda, Peugeot 308, Fiat Bravo, Škoda Octavia, Golf, Opel Combo, WV Sharan, Renault Megan i Renault Clio, Renault Laguna…