Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nedopustivo je da teleoperatori imaju veća prava od građana!

26.06.2019. 08:11
Nedopustivo je da teleoperatori imaju veća prava od građana!


Građanska inicijativa otoka Vira jučer je organizirala prosvjed protiv postavljanja baznih stanica te izmještanja postojećih izvan naselja. Kako je rekla organizatorica Bojana Grišić, prosvjed potječe isključivo iz zabrinutosti za zdravlje, prvenstveno djece kao najranjivije skupine.
– Apsolutno je nedopustivo da teleoperatori imaju veća prava u Hrvatskoj koja im nije matična zemlja nego njeni građani. Udruga HUZEZ zalaže se za način postavljanja baznih stanica izvan gusto naseljenih područja kao drugdje u Europi, da se lokacije dogovaraju s lokalnom samoupravom i građanima. Zalažemo se i da treba građevinska dozvola i da se ne mogu raditi nadogradnje postojećih lokacija kao rekonstrukcija jer drugdje u Europi treba ponavljati proceduru i tražiti dozvole kao kad se prvi put postavlja, rekla je Grišić.
Inicijativa se zalaže za iste standarde zaštite zdravlja, poštovanje preporuka iz rezolucija EU, podizanje svijesti o riziku za zdravlje. U Hrvatskoj operateri tretiraju građane kao "građane drugog reda", ponašaju se kako se ne ponašaju u svojoj zemlji, a to im, kaže Grišić, omogućuju naši političari i građani nemaju drugog načina osim prosvjedovati.
– Na Viru vam trenutno postoji šest velikih repetitora i pet krovnih. Nedopustivo je da se ne pitaju ni građani ni lokalna vlast. Molim gospodina načelnika i općinske vijećnike da poruke s ovog prosvjeda prenesu na više razine, rekla je Grišić.
Podršku ovoj inicijativi došao je pružiti saborski zastupnik i predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić koji je naglasio da je gradnja baznih stanica u Hrvatskoj u “totalnom kaosu”.
– U elaboratu kojeg smo proveli u Zagrebu na 100 nasumičnih odabranih baznih stanica, 70 posto ih je bilo bez građevinske dozvole. Ista je trebala prije završetka radova, ali je u međuvremenu ukinuta. Međutim, čak 90 posto tih stanica bilo je bez uporabne dozvole. Kad se stanje preslika na cijelu Hrvatsku, na nekih pet do šest tisuća baznih stanica teleoperatera, dolazi se do saznanja da tisuće i tisuće baznih stanica radi bez iti jednog papira, govorio je Sinčić.
Šef Živog zida zatražio je od Općine Vir da u svom prostornom planu propiše standarde kakve ima npr. Grad Zagreb. Sve kako bi se odredile horizontalne i vertikalne udaljenosti u odnosu na škole i druge javne ustanove.