Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

OTOČANI ZA PRIMJER Nema auta, ali nema ni – smeća!

26.06.2019. 08:15
OTOČANI ZA PRIMJER Nema auta, ali  nema ni –  smeća!


Već deset godina zaredom radimo ljetni festival, a što se tiče  aktivnosti vezanih uz čišćenje mora i podmorja i okoliša zajedno i u suradnji s Društvom istraživača mora "20000 milja pod morem" i to radimo već nekoliko godina. Svake godine zanimanje za ovu akitivnost je  sve veće, pa osim nas nekolicine u organizaciji, uvijek nam se prosječno, pridruži 30-tak ljudi. Puno nam pomognu i Silbenjani koji sa  svojim brodicama sakupljeni otpad prevezu do odlagališta – rekla je  Nataša Kadin jedna od organizatorica i inicijatorica cijele ove lijepe  priče.
Otok Silba koji inače, administrativno pripada Gradu Zadru osim  što je sam po sebi prekrasan, poznat je i po tome što su na otoku  odavno zabranjeni automobili te i na taj način Silbenjani pokazuju  koliko su ekološki osviješteni.
U svakom slučaju, sve aktivnosti ove zajedničke inicijative umjetnika i znanstvenika završavaju danas edukativnim predavanjem o  otpadu u moru u Jadranu: Koliko ga ima? Zašto? Otkuda dolazi i  predstavlja li ono stvarni problem? Kako su biologija mora i znanost vezane uz njega? Za odgovore na ova pitanja, ali i i mnoga druga  zaduženi su predavači Barbara Čolić i Hrvoje Čižmek iz Društva  20000 milja.
Udruga"Silba Environment" je tako putem društvenih mreža  pozvala sve zainteresirane da im se pridruže u aktivnostima koje su  počele u petak, 21. lipnja tradicionalnom radionicom suhozidne  gradnje MOCIR KAPAR #4, koja se u suradnji s udrugom Dragodid  organizira već četvrtu godinu zaredom. Dosad je obnovljeno na desetke metara silbenskih suhozida, a osmišljena je i nova suhozidna  struktura – kapareta, stožac od suhozida koji je ime dobio kombinacijom riječi Toreta i kapara. Voditelj radionice bio je Andro Nigoević. 
Potom je uslijedila akcija čišćenja morskog otpada koju su zajedno organizirali umjetnici iz umjetničke organizacije "Silba Environment Art" kroz projekt GEA "Garbage Epic Art".
Nedjelja je bila rezervirana za edukacije koje je vodio Marko Capek iz Tera Hub-a i Anamarija Prgomet koja stoji iza inicijative "Zero Waste Croatia".