Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

CESTOVNI PROJEKT Bilaver: Podvožnjak će pridonijeti razvoju ravnokotarskog kraja

26.06.2020. 16:08


Jedan od najvećih županijskih projekata, podvožnjak u Zračnoj luci Zemunik, idućeg će tjedna biti pušten u promet. Kako saznajemo u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, u ponedjeljak će se obaviti tehnički pregled podvožnjaka, nakon čega će konačno biti otvoren, utvrdi li se da nema eventualnih nedostataka.
Svečanog otvaranja ipak neće biti iako su se Zemuničani radovali tom događaju, s obzirom da na njega čekaju već godinama. No, trenutačna situacija s epidemijom koronavirusa ne dozvoljava veća okupljanja građana te će inženjeri u ponedjeljak, uz sve mjere opreza, obaviti tehnički pregled objekta.
Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver, kaže kako mu je drago da su konačno dočekali dan otvaranja dugoočekivanog podvožnjaka ispod staze Zračne luke Zemunik.


HC uložile 40 milijuna kuna
– Ulaganje od oko 40 milijuna kuna financirale su Hrvatske ceste, a podvožnjak zapravo predstavlja ulaganje HC-a na području cijele Zadarske županije. Naime, mi u ovom trenutku nemamo niti jedan projekt da je spreman, odnosno ima građevinsku dozvolu, a da istodobno nije i isfinanciran. Naprotiv, već sada imamo nekoliko projekata u najavi te nastavljamo dalje s njihovim financiranjem. Stoga pozdravljam dovršetak podvožnjaka jer je uvijek dobro imati više alternativnih pravaca preko Zadra, ističe Bilaver, napominjući kako svečanog otvaranja ipak neće biti.
– Nije riječ samo o tome da moramo maksimalno zaštititi naše građane od koronavirusa, već i da zbog izbora nismo htjeli raditi predstavu od otvaranja podvožnjaka. Vlada na projektima u Zadarskoj županiji radi sve ove četiri godine, a kako građani to itekako dobro vide, smatrali smo da nema potrebe svečano obilježiti i dovršetak ovog projekta, pojašnjava Bilaver.
I kao državni tajnik, i kao rođeni Škabrnjanin, svjestan je značaja podvožnjaka za razvoj turizma u Ravnim kotarima.
– Ovaj je događaj, prije svega, važan za mještane Zemunika i okolnih mjesta, jednako kao što je važan i za Zračnu luku koja ovime dobiva alternativni pravac, ali i za turistički razvoj ovog područja. Bez obzira na postojeće cestovne pravce, uvijek treba pozdraviti otvaranje novih alternativnih pravaca kojima pridonosimo diverzifikaciji prometa, ali i povećanju sigurnosti prometovanja na našim cestama. Podvožnjak će jako puno značiti ovom kraju pridonoseći njegovu razvoju, tim više što je ovaj projekt samo nastavak ulaganja u prometnu infrastrukturu Zadarske županije, zaključuje državni tajnik.


Čekaju uporabnu dozvolu
Iznimno zadovoljan otvaranjem podvožnjaka je i načelnik Zemunika, Ivica Šarić, koji kaže kako tehnički pregled najavljen za ponedjeljak zapravo znači da je objekt konačno gotov te da je odrađen po pravilima struke.
– U ponedjeljak u Zemunik stiže komisija koja će ustanoviti je li sve napravljeno po planu, nakon čega se izdaje uporabna dozvola i podvožnjak pušta u promet. Iako smo u Općini planirali svečano otvaranje, zbog novonastale situacije s virusom to ćemo odgoditi kako ne bismo imali nekih neželjenih posjedica, stoga taj događaj ostavljamo za neka bolja vremena, poručuje načelnik.
Upravo kada je podvožnjak Zemuničanima trebao donijeti veći broj turista sa zadarske Zračne luke, koronavirus je odgodio njihov dolazak, pa su turistička kretanja u padu, unatoč sve većem interesu gostiju za ruralni turizam.
– Nešto turista imamo, ali sve je to malo, no što je tu je. Ostaje nam nadati se da će se situacija promijeniti i da će doći vremena kada će se turizam razvijati u svom punom intenzitetu. Dotad, Općina sa svoje strane vlasnicima apartmana pomaže na način da ih je oslobodila svih financijskih davanja, kaže o ovom hvaleverijednom potezu načelnik Zemunika.
 
 




Novi projekt – izmještanje Jadranske magistrale


Državni tajnik Josip Bilaver najavljuje još jedan kapitalni projekt u Zadarskoj županiji za koji se već izrađuje studija.
– Imamo cijeli niz cestovnih ulaganja na području grada Zadra i općine Poličnik, a nedavno smo imali i otvorenje mostova u Ninu. Stoga ulaganja u cestovnu infrastrukturu u Zadarskoj županiji samo u ovoj godini premašuju sto milijuna kuna. Nastavljamo i s projektiranjem novih pravaca, a jedan od njih, ujedno najznačajniji, je zaobilaznica za koju već izrađujemo studiju isplativosti ulaganja.
Riječ je o projektu izmještanja Jadranske magistrale na potezu od Sukošana, preko Svetog Filipa i Jakova, do Pakoštana. Riječ je o novoj trasi koja će se graditi i koja već postoji u Prostornom planu Zadarske županije, a ovo je prvi korak ka realizaciji tog vrlo vrijednog projekta, ističe Bilaver.