Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

DAN SVIJESTI O PTSP-U Zurak: S punim srcem stojim uz svoje članove uvijek kad trebaju pomoć

26.06.2020. 15:35


Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije i njezin predsjednik Jere Zurak neće na poseban način obilježavati sutrašnji 27. lipnja, Dan svijesti o PTSP-u. Naime, kako ističe Zurak, rad njihove udruge nije vezan za datum jer se svakodnevno djeluje u korist članova, kad god im je bilo kakva pomoć potrebna.
– Mi kroz naše aktivnosti svakodnevno obilježavamo Dan svijesti o PTSP-a, tako da konkretno 27. lipnja za nas nije ništa drugačiji dan. Nastojimo uvijek biti na raspolaganju jedni drugima unutar udruge, koja trenutno broji oko 520 članova. Za mene nema ni subote ni nedjelje, punim srcem stojim uz svoje članove kad god im pomoć treba, ističe Zurak.


Zahvala Gradu i Županiji
Iako posttraumatski stres nije fenomen koji obuhvaća samo vojne situacije, nego je raširen i među civilnim stanovništvom, te postoji čitav spektar posttraumatskih stresnih reakcija, pri čemu je PTSP samo jedan od dijagnostičkih i klasifikacijskih pojmova, kako objašnjavaju iz udruge Životna linija iz Zagreba, Zurak podsjeća kako je ovaj sindrom ipak najprisutniji među hrvatskim braniteljima koji se nalaze u brojnim neriješenim problemima.
– Imamo dosta članova koji nisu riješili svoj status kao branitelji, ni kao dragovoljci, niti su riješili svoj RVI status i to je ono što ih jako opterećuje, objasnio je Zurak, podsjećajući kako ima i onih branitelja koji su slabog imovnog stanja, ali i s mirovinama koje nisu dostatne za normalan život, te da to sve utječe na njihov život i zdravlje.
Zahvaljujući dobroj suradnji s Gradom Zadrom, Zadarskom županijom i Crvenim križem, Udruga oboljelih od PTSP-a može promptno reagirati kad god je članovima pomoć potrebna, kako bi im se ublažila određena teška situacija. Zubak se posebno zahvaljuje na svim donacijama i pomoći koju dobivanju od Grada i Županije.
– Zadarska Udruga oboljelih od PTSP-a uvijek je dostupna svojim članovima jer imamo dobru suradnju s našim psihologom, te bolnicama na Rabu, u Vrapču, Splitu, Šibeniku i Kninu, objasnio je Zurak, ističući veliku zahvalnost prema Gradu Zadru i Zadarskoj županiji uz čiju pomoć djeluju kao udruga, te da bi bez njih mogli zatvoriti vrata udruge koja je itekako potrebna Zadru.


Radionice za djecu članova
Inače, udruga oboljelih od PTSP-a, aktivna je na svim područjima uz veliku aktivnost njezinog predsjednika koji je dostupan 24 sata na dan, čiji se angažman najviše mogao vidjeti za vrijeme mjera zaštite od zaraze koronavirusom. Kako objašnjava Zurak, u udruzi misle i na najmlađe, odnosno djecu svojih članova, za koju su redovno do pojave koronavirusa organizirali brojne radionice.
– Do pojave koronavirusa naša je udruga organizirala razne radionice za djecu naših članova. Međutim, one su za sada zaustavljene i neće se aktivirati u srpnju kako smo planirali, jer ne znamo što nas čeka, kaže Zurak, dodajući kako ne želi angažirati roditelje da dovedu djecu i da se onda radionice zbog koronavirusa naglo prekinu, što bi za djecu bilo traumatično.
Iako su sva sredstva po programima odobrena, zbog pandemije koronavirusa su zaustavljena i neće biti isplaćena, Zurak ističe kako su ipak zahvaljujući potporama Grada i Županije dobili dovoljno novca za podmirenje režijskih troškova za prostor udruge te će i dalje nastaviti s onim akcijama koje se budu mogle provoditi s obzirom na situaciju oko korone.
– Programi su zaustavljeni i sredstva nismo dobili zbog aktualne situacije, ali uvijek imamo potporu Grada Zadra i Županije, objasnio je Zurak, dodajući kako udruga zahvaljuje i dobrim ljudima i vlasnicima brojnih obrta i poduzeća kod kojih dobiju odgodu plaćanja za vijence i svijeće koje polažu na grobove poginulih branitelja.





Branitelj koji se zatvorio u kuću


Sad me je zvala majka za svog sina koji se zatvorio u kuću i ne želi izaći vani. Alarmirao sam njegovog psihologa i liječnika opće prakse. Majka ovog našeg člana i branitelja, kojoj je prošle godine preminuo suprug je na mukama, jer joj jedan sin zatvoren u kući dok drugi plovi, objasnio je Zurak, ističući kako su ovakve situacije teške i da zato kao udruga nastoje naći rješenje i pomoći svima kojima je pomoć potrebna.