Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kako se zove ova trava? Pivo i viski!

26.06.2020. 21:10


Njihovi klasovi kada puhne izgledaju kao zeleni valovi na moru…Tko bi se sad zamarao još jednom od mnogih trava. A i tako više-manje sliče pomalo sve jedna na drugu. Pisac znanstvene fantastike je napisao knjigu koja se zove »Smrt trave« John Christopher, 1956. godine. Opisuje kako je virus napada i uništava sve biljke iz porodice poaceae zbog čega u svijetu ne samo da nestaje sva trava, nego i žitarice (jer eto žitarice JESU trava) Nastaje cirkus, kataklizma, civilizacija se raspadne na sastavne dijelove i svatko svakome postaje neprijatelj u goloj borbi za preživljavanje, jer eto-nema više trava!
Ova na slici je ječam. I najbolje ju poznajemo kao jedan od osnovnih sastojaka pive i viskija.
Ječam je među prvim žitaricama koja je uzgajao čovjek. Svjedočanstvo o ječmu je već 10.000 godina prije Krista 5.000. godine P.K. ova je žitarica bila prisutna u Europi i Egiptu, 1000. godine P.K. U grčko i rimsko vrijeme, koristio se za izradu kruha. Nakon toga zamijenjena je pšenicom i postala je hrana za najsiromašnije sve do srednjeg vijeka. Dvostruka znatiželja o ovoj žitarici potječe iz grčkog i rimskog razdoblja. Hipokrat je smatrao korisnom hranom za izliječiti svako zlo (otuda je i Hipokratov biljni čaj), dok su se rimski gladijatori hranili ječmom i zbog toga su ga nazivali Hordearii (Hordeum je latinski izraz ječma).
No čim spomenemo da se od ječma radi pivo, već je lakše slijediti tu biljku. U drevnom Egiptu je proizvodnja piva bila toliko važna da je u popularnoj konzumaciji došla odmah nakon vode Nila. Pivo je prisutno tijekom života drevnih Egipćana: od rođenja do smrti. Dojenčad je odbijena mješavinom na bazi vode, meda i ječmenog brašna; stariji, bili su inicirani na umjereno konzumiranje žutog pićenca dajući im, uz posebnu ceremoniju inicijacije, malu amforu koja je trebala predstavljati najveću dnevnu dozu dozvoljenog piva, amforu koja ih je pratila nakon smrti i koja je bila stavljena u sarkofag, očito za one pokojnike (faraone, dostojanstvenike i svećenike) koji su imali pravo težiti besmrtnosti. Osim toga, davao se trudnicama kako bi olakšao naknadno dojenje. U procesu mumificiranja, prethodilo je pranje na bazi piva, očit simbol pročišćenja za sveti karakter i božansko podrijetlo pića. Pivo je bilo zamišljeno kao »mlijeko zemlje« i sveti sok bogat pjenama, dar božice žitarica. Legenda kaže da je žena proizvodila pivo, zaboravljajući žitarice u vanjskoj posudi gdje je padala kišnica i gdje je došlo do spontane maceracije, a potom i fermentacije kvascima i sunčevom toplinom. U hinduističkoj tradiciji, gdje se ječam koristi u mnogim obredima za rođenje djeteta. Sveta Hildegarda von Bingen preporučila ju je protiv paralize, lepre, ludila i zablude.
Iz brojnih studija koje su pokazale njegove učinke na zdravlje, konkretno uloga beta-glukana, sastojaka topljivih vlakana kojima je žitarica bogata, ocijenjena je kao preventivni čimbenik za kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Zahvaljujući njihovom helacijskom djelovanju, odnosno sposobnosti vezanja na ostale molekule, oni smanjuju apsorpciju ukupnog kolesterola i šećera koji se uzimaju s hranom. Nadalje, čini se da, uvijek u crijevu, potiču proizvodnju klase bijelih krvnih stanica, fagocita, koji provode obrambenu aktivnost za tijelo. Ječam je, osim što je dobar izvor ugljikohidrata i proteina, hrana koju ne treba zaboraviti i zbog sadržaja vlakana. Dio neoljuštenog ječma može pokriti čak više od polovice dnevne količine vlakana.
Ječam sadrži: vodu, proteine, masti, vlakna, šećere, amino (triptofan, arginin, lizin, aspartanska i glutaminska kiselina itd.) Vitamini (A, B, C, E, K), mineralne soli (cink, kalij, bakar, željezo, magnezij, mangan, natrij, fosfor, kalcij, selen)
Ječam podiže imunološku obranu. Prisutnost vitamina C svrstava ovu žitaricu među najpovoljnije namirnice za ljudsko tijelo. Saveznik našeg mozga. Bogata je hranjivim tvarima i savršena je za mališane i starije osobe. Ima mnogo minerala koji se bave zdravljem kostiju i blagodati pamćenja i koncentracije. Prirodni lijek za upalu usne šupljine. Obzirom da je količina netopljivih vlakana u njima izuzetna, stručnjaci vjeruju da je ona prikladna protiv žučnih kamenaca. Bogata je vitaminima skupine B. Mnogi ga savjetuju da spriječi neke srčane bolesti. Potiče probavu. Upravo zbog, kombinacija vlakana, proteina i mineralnih soli koje nudi! Poznato je da potiče proizvodnju onih sokova koji se koriste za probavu i suzbija zatvor. Kao da to nije dovoljno, potiče metabolizam. Protiv slobodnih radikala. Kemijski sastav ove žitarice savršen je za usporavanje apsorpcije šećera prisutnih u hrani, koji se na kraju nakupljaju u našoj krvi. Žitarica pomaže u održavanju crijeva čistim eliminirajući otpad i toksine u njemu. Pomoć za kosti. Bogatstvo mineralnih soli (uključujući fosfor i bakar) sprečava određene bolesti i bori se protiv pojave osteoporoze. Saveznik kose i kože. Žitarica se koristi kako bi koža i kosa bili zdraviji i mlađi. Borac protiv stresa. Zahvaljujući vitaminu B 5, on se predstavlja kao hrana koja može učiniti čovjeka spokojnijim, čime se suprotstavlja lošem raspoloženju i stresu. To je praktički žitarica s prirodnim antistresnim učinkom. Osim minerala prisutnih u ovoj hrani, vitamini (u ovom slučaju B 1) također igraju važnu ulogu u borbi protiv umora. Pivce za živce, ječam za živce dođe na isto!