Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

NA RASKRIŽJU Susjedi zabrinuti, investitori kažu da je sve u skladu s Prostornim planom

26.06.2020. 15:43


Na križanju Ulice Franje Tuđmana i Puta Stanova kroz skorije vrijeme trebala bi niknuti nova stambena zgrada. O ovom novom projektu informacije smo dobili od susjeda koji su zabrinuti jer smatraju da na tom području nema dovoljno mjesta za gradnju zgradu.
– Ovdje su uvijek bile niske kuće, prizemnice. Tu je bila vapnara i nekoliko kućica koja su godinama zapuštene. Međutim, nedavno su došli novi investitori koji su kupili sve parcele do ceste. Tamo planiraju izgraditi zgradu sa 13 stanova na pet etaža. Pitamo se gdje će to sve stati, rekla nam je Klaudija Erceg, susjeda koja živi u obližnjoj obiteljskoj kući, a koja nam se javila u ime susjeda. Dodaje kako susjedi smatraju da je ta parcela premala da se tamo izgradi tolika zgrada te da bi investitor mogao uzeti i put kojega koriste kuće iz drugoga reda. Također, tvrdi kako je jedan dio parcela na tom dijelu bio u vlasništvu Grada Zadra te se pita je li moguće da Grad proda zemljište koje je, kako je rekla, prethodno bilo opća imovina.


Zabrinutost zbog pristupnog puta
– Nije nama krivo da se ova zgrada gradi, ali ne može nam nitko uzeti put do kuća. Zgrada će se izgraditi na samom križanju Ulice Franje Tuđmana koja se treba proširiti, pa se pitamo kako će se ta cesta širiti ukoliko će tu biti zgrada?! Također, oni su kupili dio zemljišta koje je u vlasništvu Grada, je li to moguće?, upitala je Erceg u ime svih susjeda.
Odgovore smo potražili kod samog investitora Dragana Patrka, vlasnika tvrtke Kongrad, koja je investirala u brojne projekte u Zagrebu i Zadru.
– Sve smo napravili u skladu s prostornim planom. Imamo potvrde svih nadležnih institucija i komunalnih tvrtki koje su potrebne prilikom dobivanja građevinske dozvole. Trenutno čekamo izdavanje građevinske dozvole kako bismo mogli početi s radovima. Moramo srušiti postojeći objekt te, u dogovoru s konzervatorima, omogućiti provođenje arheoloških istraživanja, nakon čega ćemo tek početi raditi. Ne mogu točno reći kada će to biti, rekao nam je Patrk naglasivši kako nema razloga za zabrinutost jer oni sve rade u skladu s prostornim planom.


Planiraju ozeleniti okoliš
– Naša zgrada će biti visoka 13 metara, ali neće biti viša od City Gallerije, odnosno bit će niža od onih koje su izgrađene nekoliko metara dalje – bivši Mesopromet i bivša Tvornica kruha. Zaista nema razlog za zabrinutost jer će zgrada od prometnice biti udaljena skoro pet metara, a od najbližih susjeda i 15 metara. Mi poštujemo i položaj prometnice te sve propisane uvjete koje smo morali ispuniti, rekao nam je Patrk. Istaknuo je kako su u planu osigurali i parkiralište za buduće stanare zgrade, te kako planiraju urediti i okoliš na tom dijelu grada koji je trenutno zapušten.
– Nikoga nećemo ugroziti. Čak planiramo ozeleniti taj dio, a postojeću ulicu ćemo asfaltirati. Ovaj prostor stoji nesređen gotovo 50 godina i mi smo strpljivo čekali i sad kad se definirao plan prometnice ušli smo u ovaj posao, zaključio je Patrk.