Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

NOĆNJAK 2020. Zadranima 12 zlatnih medalja za otvorena maslinova ulja

26.06.2020. 09:13


Maslinari s područja Zadarske županije osvojili su čak 12 zlatnih medalja za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja na 22. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2020., a koji se održava u Zadru u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije. Radi se o prvom ljetnom Noćnjaku, budući da se tradicionalno uvriježeni termin obilježavanja u ožujku zbog pandemije koronavirusom morao odgoditi za kraj lipnja.
Ovoj manifestaciji je visoki pokrovitelj predsjednik RH Zoran Milanović, a pokrovitelji ministarstva poljoprivrede, turizma, poduzetništva i obrta te Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija, Grad Zadar i TZ grada Zadra.
Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lorden Ljubenkov kazao je kako je ove godine predano 413 uzoraka ulja te da je među uljarima njih oko 40 iz Zadarske županije.
– Dolazeći u Zadarsku županiju sada i ranije, primjetili smo da se tu u vinogradarsko-vinarskom dijelu stvara jedno čudo. Simboličnom sadnjom ove masline želimo potaknuti da se u ovom maslinarsko-uljarskom dijelu dogodi čudo, kazao je Ljubenkov dodajući kako su u Savezu napravili jednu retrospektivu i uvidjeli da Noćnjak ima veći gospodarski učinak nego što su pretpostavljali.


Velik gospodarski učinak Noćnjaka
Iznio je i podatak da će na zadarskom Noćnjaku izlagati 50 znanstvenika koji su sudjelovali u nastajanju 30-ak znanstveno-stručnih radova, no napomenuo je kako je broj izlagača u sajmovnom dijelu ipak nešto manji nego inače zbog specifičnih uvjeta. Izrazio je nadu da će i ovaj Noćnjak polučiti neke zaključke koji će se potom dostaviti Ministarstvu da bi na najbolji način pomogli maslinarskim obiteljima kako bi bolje živjeli.
Zamjenik zadarskog župana Šime Mršić podsjetio je kako su na zadarskom području još od antičkih vremena bili odlični agro-ekološki uvjeti za uzgoj maslina te da je tako i danas.
– U periodu od 2010. do 2014. godine podignuto je 1500 hektara novih nasada maslina u našoj županiji, a radi se uglavnom o certificiranoj ekološkoj proizvodnji. Ukupno imamo oko 2500 hektara što čini 20-ak posto ukupne proizvodnje u Republici Hrvatskoj. Zadarska županija daje značajnu potporu svim poljoprivrednim proizvođačima pa tako i proizvođačima maslina i maslinova ulja. Niču nam i nove uljare koje su garancija za zadovoljavanje najnovijih trendova proizvodnje maslinova ulja te da ćemo dobiti još bolju kvalitetu, iako smo svjedoci da naši maslinari u državi, ali i u inozemstvu već postižu značajne uspjehe, kazao je Mršić te podsjetio na podizanje maslinika u općini Preko, u krugu Psihijatrijske bolnice Ugljan, 2017. godine i to autohtonih sorti.
Ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić kazao je kako će ta agencija i dalje podržavati skupove poput Noćnjaka.


Raste izvoz hrvatskih ulja
– Kada govorimo o maslinarstvu mislim da nismo najbolje iskomunicirali koliko je hrvatsko uljarstvo značajno u svjetskim okvirima. Mislim da ni u javnosti nije dovoljno poznat podatak da Hrvatska već dugi niz godina osvaja najviša odličja i priznanja na svjetskim razinama. U poljoprivredi su se dogodili pozitivni pomaci, povećan je broj hektara, ali ono što je dobar podatak i treba ga istaknuti jest da smo snažne trendove uvoza maslinova ulja ipak smanjili, a u zadnjih nekoliko godina porastao je izvoz. Sigurno je da je udio uvoznog ulja niže kvalitete i cjenovnog razreda vrlo značajan, ali i da hrvatska kvalitetna ulja imaju veći prostor na međunarodnom tržištu te da ima prostora da ce i cjenovno ta naša ulja podignu i na domaćem i međunarodnom tržištu, kazao je Dugalić dodajući kako treba raditi na tome da hrvatska ulja postanu perjanice na širim prostorima te da se i u sklopu turističke gastro ponude podigne na višu razinu. Najavio je kako Agencija kreće s izradom baze autentičnih ulja kako bi se riješio problem patvorenih ulja na tržištu.
– Na kraju mogu reći da se nadam da će uz sve ono što već radimo i što ćemo napraviti ovo zlato hrvatske poljoprivrede biti još bolje pozicionirano, zaključio je Dugalić, a državni tajnik ministarstva turizma Tonči Glavina iskazao je zadovoljstvo što se ipak održava ova manifestacija obzirom na pandemiju.
– Očekujem dogodine na Noćnjaku jako dobre i još bolje nego sada rezultate u smislu kvalitete jer je ova teška situacija napravila i nešto dobro. Svi su imali više vremena, pa tako i za baviti se maslinama, rekao je Glavina.




Pandemija potaknula maslinare
– Turizam je izuzetno važna grana za Hrvatsku, a pandemija je napravila svoje, kao što je pogodila i neke druge grane gospodarstva. Zato moramo nastaviti živjeti i raditi i provoditi kontrolirani turizam koji već zadnjih mjesec dana funkcionira. Imat ćemo s otvaranjem granica porast oboljelih, ali ne možemo si dozvoliti izolaciju. Moramo nastaviti živjeti i ovom prilikom pozivam sve da se pridržavaju mjera kako ne bi došli u nezavidnu i tešku situaciju, kazao je državni tajnik te je najavio podršku ministarstva Noćnjaku i sličnim manifestacijama smislu i nadalje.
– Pokazali ste da upornost i strpljenje isplate. Unatrag četiri godine Ministarstvo je intenzivno radilo na provedbi programa ruralnog razvoja. Imali smo svega tri posto isplaćenih financijskih sredstava, a ovih dana prešli smo 60 posto. Više od 80 posto sredstava je ugovoreno, a više od 100 posto je stavljeno na raspolaganje poljoprivrednim proizvođačima. Posebno mi je drago što su i maslinari osjetili benefite programa ruralnog razvoja, fondova EU i na taj način osigurali kvalitetniju i bolju proizvodnju, investiranje u svoje maslinike, prerađivačke kapacitete, odnosno uljare, kazao je Zdravko Tušek, izaslanik Vlade RH i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, te dodao kako je Ministarstvo više od 500 milijuna kuna osiguralo za pomoć kako bi se kriza zbog pandemije što bezbolnije prebrodila te da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u EU koja je osigurala plaće za poljoprivredni i prehrambeni sektor. Također, napomenuo je kako su odgođena i razna fiskalna davanja, a spomenuo je i uvođenje prioritetnih linija za obrte kojih do sada nije bilo, pa da putem nekih banaka i fondova poljoprivrednici mogu ojačati likvidnost i opstati u ovim teškim vremenima smanjene prodaje i potražnje. Najavio je i poticaje za najugroženije, za što je planiran iznos od oko 270 milijuna kuna.


Troši se malo maslinovog ulja
Dr. sc. Igor Radeka u ulozi izaslanika predsjednika Zorana Milanovića podsjetio je na tešku situaciju u kojoj smo se zbog pandemije svi našli, ali i zadovoljstvo što se Noćnjak ipak i ove godine u specifičnim uvjetima održava. Iznio je podatke o broju maslinara i maslinika u državi te je dodao kako usprkos visokim brojkama hrvatski maslinari ne proizvode dovoljno maslinovog ulja.
– Imali smo deficit veći od deset milijuna eura. I domaća potrošnja maslinovog ulja je niska, ona je po osobi prosječno 1,5 litara godišnje, odnosno kada se ubroji ugostiteljstvo to je dvije litre po stanovniku. Za usporedbu u Portugalu se po osobi troši 8,2 litre, a u Grčkoj čak 20 litara, iznio je Radeka te je kazao kako mu je drago da Noćnjak kao naistaknutija i najstarija maslinarska manifestacija pridonosi daljnjem razvoju maslinarstva te se kroz razmjenu znanja znanstvenika i sudionika unaprjeđuje maslinarska i uljarska proizvodnja. Potom je prenio pozdrave predsjednika Republike svim sudionicima i proglasio Noćnjak 2020. otvorenim.
 


Rezultati natjecanja na Noćnjaku 2020.


Šampionom za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte oblica proglašen je Josip Kovačić iz Age kod Omiša, priznanje za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti pripalo je Davoru Bogdanoviću iz Seoca, priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti dobila je tvrtka Kalavojna d.o.o. iz Marčane, dok je priznanje za najbolje blago ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte toscanina pripalo Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, Centru za voćarstvo i povrćarstvo iz Zagreba.
Zlatne medalje za otvorena maslinova ulja dobili su sljedeći maslinari iz Zadarske županije:
Zlatna medalja za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti – Ivan i Nedjeljko Jusup iz Zadra
Zlatna medalja za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog ekološkog maslinovog ulja sorte drobnica – Ivoš Mirko – Mrotine d.o.o. Kali, otok Ugljan
Zlatna medalja za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte oblica – Tomislav Čudina iz Pakoštana
Zlatna medalja za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti – Vedran Glavan iz Privlake
Zlatna medalja za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog ekološkog maslinovog ulja sljubljenih sorti – Kraljski Dalmatin d.o.o. iz Zatona
Zlatna medalja za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti – OPG Božena Krep iz Posedarja
Zlatna medalja za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti – OPG Olivarić iz Benkovca
Zlatna medalja za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte coratina – OPG Mirjana i Božidar Šoša iz Zadra
Zlatna medalja za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti – Filip – Marko Markovićiz Nadina
Zlatna medalja za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti – Budislav Mađerić iz Pašmana
Zlatna medalja za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti – OPG Stanko i Dinko Sikirić iz Bibinja
Zlatna medalja za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog ekološkog maslinovog ulja sorte frantoio – PZ Maslina i vino iz Polače
 


Sajam u atriju hotela Kolovare


U atriju hotela Kolovare u sklopu održavanja Nočnjaka 2020. organiziran je i sajam opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, te izložba
maslinovih ulja, proizvoda od masline i proizvoda s oznakom "HOP". Sajam i izložba za posjetitelje su otvoreni u četvrtak (25.6.): 12,00-21,00 i petak (26.6.): 10- 21 sat.
U petak već od 9 sati održat će se brojna i zanimljiva predavanja koja započinju izlaganjem dr. sc. Mirelle Žanetić na temu Znanstveno-stručni skup o maslinarstvu i uljarstvu. O temi Klimatske promjene i njihov utjecaj na maslinarstvo Zadarske županije izlagat će Zvonimir Vlatković, dipl.ing.agr.i brojni drugi.