Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U brodovima i autobusima nema vožnje bez zaštitne maske

26.06.2020. 16:00


Od jučer je u javnome prijevozu obavezno nošenje zaštitnih maski, što se na zadarskom području osim na autobusni odnosi i na javni pomorski promet. S drastičnim porastom broja oboljelih u Hrvatskoj, dosadašnja preporuka o nošenju maski u zatvorenom prostoru postala je obveza, barem kada se radi o javnom prijevozu, gdje su do sada zaštitu na licu morali imati samo putnici u zrakoplovima.


Iz Jadrolinije apeliraju na putnike
Od djelatnika na Jadrolinijinom katamaranu koji prometuje u zadarskom okružju doznajemo kako su putnici koji su jučer ujutro doplovili u grad sa zadarskih otoka nosili maske, kao i posada broda, te kako će se pridržavati nove obavezne mjere.
Do sada je, podsjetimo, i višesatna plovidba brodom u zatvorenoj kabini katamarana ili u trajektnom salonu protjecala bez zaštitnih maski koje su nosili tek vrlo rijetki putnici.
– Putnici Jadrolinije upoznati su s odlukom Stožera civilne zaštite o obaveznom nošenju maski tijekom putovanja preko službene web stranice, te prilikom kupnje karata u agencijama, potvrđuju u Jadroliniji Rijeka, te navode da na njihovim brodovima cijelo vrijeme pandemije vrijede sve druge mjere zaštite od širenja koronavirusa o kojima ovaj brodar redovito informira putnike, poput ostanka u vozilu tijekom putovanja kraćeg od 60 minuta, održavanja higijene ruku, održavanja socijalne distance, te kupnje putnih karata online ili putem mobilne aplikacije.
Iz Jadrolinije ovom prigodom još jednom mole sve putnike da se pridržavaju preporuka propisanih od strane Stožera kako bi bi se odgovornim ponašanjem opet postigla povoljna epidemiološka situacija.


Tko će provoditi kontrolu?
Kad je riječ o autobusnom prijevozu, od direktora Liburnije Edvina Šimunova doznajemo da su svi djelatnici tvrtke upoznati s najnovijom obaveznom mjerom, te da su vozačima autobusa podijeljene maske.
– U našim autobusima prosječno je desetak putnika, često i manje, zbog čega se može ispoštovati i preporuka o distanciranju od dva metra. No svejedno ćemo nastojati da se putnici pridržavaju mjere nošanja zaštitnih maski što bi trebali kontrolirati komunalni redari i članovi Civilne zaštite, kaže Edvin Šimunov i dodaje da vozači neće stalno biti u mogućnosti upozoravati svakog putnika već je odgovornost na svakom pojedincu da zaštititi sebe i druge.
Iako su iz nacionalnog Stožera, objašnjavajući uvođenje ove mjere, naveli da autobus ili tramvaj neće smjeti krenuti ukoliko je u njemu putnik bez maske, u praksi se već jučer počelo spominjati kako vozač može nastaviti vožnju ukoliko se svi putnici slažu da se vozi i putnik koji nema masku. S ovime se slaže i direktor zadarske Liburnije, no priznaje kako je svaka situacija drukčija, te da bi bilo svima jednostavnije kad bi se svi putnici pridržavali ove novouvedene mjere koja vrijedi za sav javni prijevoz.
Iako se obveza nošenja maski za sada odnosi samo na javni prijevoz jučer su nam se neki građani požalili da ih u jednu zadarsku trgovinu prehrambenih proizvoda nisu htjeli pustiti bez maske. Iako je razumljiva briga poslodavaca, kao i građana s obzirom na dnevni porast zaraženih, odluke o zabrani ulazaka u javne zatvorene prostore trebale bi biti donesene na razini nacionalnog ili županijskog Stožera.
Istaknimo još kako putnici u javnom prijevozu mogu nositi i običnu platnenu masku, koja je jeftinija od one nešto kvalitenije kirurške.