Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Predstava »Bolero« poklon je publici koja nam je u velikoj mjeri nedostajala posljednju godinu i pol

26.06.2021. 08:16


Ovogodišnje 27. Zadarsko kazališno ljeto, premijerom plesne predstave »Bolero« otvara Zadarski plesni ansambl, koji ove godine slavi i 30 godina postojanja. Premijera djela francuskog skladatelja Mauricea Ravela najavljena je za ponedjeljak, 28. lipnja. Koncept, režiju i koreografiju potpisuje Sanja Petrovski, s kojom smo razgovarali o umjetničkom radu i povijesti Zadarskog plesnog ansambla.


Povijest Ansambla
Početak rada Ansambla 1991. godine vezan je uz rad Sanje Petrovski i Nives Šimatović – Predovan – osnivačica i dugogodišnjih voditeljica ansambla. Zadarski plesni ansambl spoj je Plesnog odjela Glazbene škole Blagoje Bersa, te radionica i tečajeva suvremenog plesa. Ansambl svoj prvi kreativni uzlet bilježi krajem 1990 – ih. Iz tog razdoblja vrijedi istaknuti projekte »Fobofobija« i »Fuštan«. Nakon prerane smrti Šimatović – Predovan 2003. godine, Ansambl do danas vodi Sanja Petrovski.
– S radom smo započeli u ratno doba, kao sudionici projekta »Cabaret sklonište«. Osim plesnih izvedbi, Ansambl je oduvijek puno pažnje pridavao edukaciji, jer bez obrazovanog plesača nema napretka na polju plesne umjetnosti. Osim vlastitih članova koji uče mlade ljude, oduvijek dovodimo eminentne hrvatske i svjetske pedagoge i koreografe, koji nas povezuju sa svijetom i pružaju uvid u svoju plesnu poetiku, objašnjava Petrovski i dodaje kako je vrlo važno na taj način razvijati profil ansambla.
– Mi smo jedini ansambl u Dalmaciji koji izvodi profesionalne plesne predstave, a naš rad je prošle godine okrunjen, kada je predstava »Gozd« u našoj izvedbi i koreografiji Matee Bilosnić dobila Nagradu hrvatskog glumišta za koreografiju. Do sada je napravljeno oko 40 cjelovečernjih predstava koje su se izvodile po cijeloj Hrvatskoj, kaže Petrovski i dodaje kako se nametnula ideja da se stvori festival plesa, pa je tako nastao i Monoplay, jedini festival solo forme u nas, i jedan od četiri takve vrste u Europi.
– Veliku podršku pružala je tada, a i još uvijek pruža, Petra Hrašćanec, dugogodišnja članica Ansambla i plesna umjetnica svjetskih razmjera. Večer plesne minijature je naš projekt okupljanja zadarske plesne scene, koji godinama jača i širi se na cijelu Hrvatsku i traje već osmu godinu. Ansambl je sudionik svih značajnih kulturnih događanja u gradu, te je involviran u sva zbivanja vezana uz nezavisnu kulturnu scenu od svog nastanka pa do danas, ističe Petrovski i kaže kako na jesen pripremaju izložbu kojom bi plakatima i video uradcima podsjetili na sve predstave, sve plesače, sve Svjetske dane plesa, festivale, performanse i radionice koje su ostvarili u 30 godina postojanja.
 


***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!