Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zdravstveni turizam strateška točka za korištenje europskog novca

26.06.2021. 09:55


Centar za kreativne industrije ugostio je konferenciju "Zdravstveni turizam kao prilika za strateški razvoj korištenjem EU sredstava", koju je organizirala razvojna agencija Zadarske županije – Zadra Nova i zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol.
Zdravstveni turizam je specifičan oblik turizma, u sklopu kojeg se zdravstvene usluge pružaju zajedno s ugostiteljskim uslugama ili usluga u turizmu. Cilj ove konferencije je, široj javnosti predstaviti mogućnosti koje nudi zdravstveni turizam, kao odrednica strateškog razvoja.


Usluge veće dodane vrijednosti
– Okupili smo se ovdje kako bi raspravljali o zdravstvenom turizmu, kao odrednici strateškog razvoja korištenjem europskih sredstava. Pandemija nas je podsjetila na krhkost našeg zdravlja. Upravo je fokus zdravstvenog turizma na psihološki i fizički boljitak, koji se postiže kroz pružanje usluga s većom dodanom vrijednosti, istaknula je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica razvojne agencije Zadra Nova i dodala kako je cilj promijeniti motivaciju turističkih dolazaka, jer u prošlosti motivacija za dolazak u našu županiju nije bilo korištenje zdravstvenih usluga.
– Pretvaranjem prirodnih potencijala, koje Zadarska županija neupitno ima, u priliku, žele se postići strateški ciljevi zacrtani u planu gospodarskog razvoja županije. Zadra – Nova aktivan je dionik u procesima izrade dokumenata, koji će biti temelj za korištenje sredstava Europske unije. Tim procesima aktivno zagovaramo prepoznavanje zdravstvenog turizma kao strateškog projekta. Predstavnicima zdravstvenih kompanija, turističkih tvrtki i poduzetnika, koji su prepoznali komparativnu prednost ovog oblika turizma, možemo zahvaliti za trenutačne turističke dolaske u Zadarsku županiju motivirane brigom o zdravlju. Na nama je da napravimo još i više, te je ova konferencija korak u tom smjeru, istaknula je Dujmović Vuković.


Unaprjeđenje zdravstvene infrastrukture
Župan Božidar Longin podsjetio je kako Zadarska županija kontinuirano ulaže znatna financijska sredstva u osuvremenjivanje zdravstvenih ustanova, te kako se u narednim godinama namjeravaju povećati ulaganja u segment zdravstvenog turizma.
– U svim našim strateškim planovima istaknuto je kako je upravo zdravstveni turizam jedan od segmenata koji se može profilirati i razvijati u narednim godinama. Vidimo dodatnu priliku za iskorak u kvaliteti ponude i prvenstveno za produljenje turističke sezone, istaknuo je župan Longin i dodao kako je Zadarska županije na vrijeme poduzimala korake za poboljšanje i unaprjeđenje poslovanja svih zdravstvenih ustanova, kojima je osnivač.
– Još jednu priliku vidim u Specijalnoj ortopedskoj bolnici Biograd na Moru, čiju djelatnost želimo proširiti i oplemeniti dodatnim sadržajima. Jedan od ciljeva jest da dugogodišnju tradiciju i kvalitetnu reputaciju ove bolnice u ortopediji iskoristimo za dodatan iskorak u rehabilitacijskom liječenju, ali i za razvoj zdravstvenog turizma, što je posebno atraktivno stranim gostima jer je kod nas liječenje cjenovno dostupnije nego u većem dijelu Europske unije, objasnio je Longin i podsjetio kako mogućnost razvoja zdravstvenog turizma postoji i u drugim zdravstvenim ustanovama, poput Psihijatrijske bolnice Ugljan, koja ima odličan položaj i dosta veliku površinu za potencijalnu izgradnju novih sadržaja.
– Isto tako, treba pohvaliti i aktivnosti Opće bolnice Zadar koja je s kruzerskim tvrtkama krenula pregovarati oko mogućnosti pružanja zdravstvenih usluga njihovim putnicima i osoblju. To je također jedan kvalitetan smjer u kojem se može razvijati zdravstveni turizam, zaključio je Longin.




Zdravstvo i turizam su prioriteti
Zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol podsjetio je na financijska sredstva koja u sklopu financijskoga paketa Europske unije stoje na raspolaganju Hrvatskoj u narednih sedam godina.
– Zadarska županija je pozitivan primjer kako se pametnim korištenjem EU fondova može napraviti veliki iskorak u gospodarskom napretku regije. Hrvatskoj su iz EU fondova trenutačno na raspolaganju rekordne 24 milijarde eura za naredno sedmogodišnje razdoblje, rekao je zastupnik Sokol i istaknuo kako je, kao član Odbora za regionalni razvoj, sudjelovao u odluci da se ugovorena sredstva moraju potrošiti u tri godine nakon sklapanja ugovora, što je iznimno važno u smislu mogućnosti apsorpcije sredstava.
– Uspjeli smo i u naumu da iznos sufinanciranja projekata od strane Europske unije ostane 85 posto. Upravo će područje zdravstva i turizma biti prioritet Unije u narednim godinama. Tri glavna prioriteta za financiranje sredstvima Unije su digitalizacija, zeleni plan i zdravstvo. Upravo je u segmentu zdravstva najveća prilika za povlačenje sredstava, jer je najbolji način za povlačenje sredstava da se prioriteti zemalja članica usklade s prioritetima Europske unije, istaknuo je Sokol i još jednom podsjetio kako je sektor turizma, koji je najvažniji gospodarski sektor u Hrvatskoj, pretrpio velike štete zbog pandemije koronavirusa.


Prekogranično liječenje
– U segmentu zdravstva i turizma bitna je i Direktiva o prekograničnom liječenju koja pruža pravni okvir za pružanje medicinskih usluga u zemljama članicama, jer pacijentima, koji su zdravstveno osigurani u jednoj zemlji članici, pruža pravo liječenja u drugim zemljama članicama. Komparativna prednost Hrvatske, pa time i Zadarske županije proizlazi iz činjenice kako su kod nas zdravstvene usluge povoljnije nego u mnogim drugim zemljama članicama Europske unije. Ako detektiramo prave niše i načine kako privući pacijente, mislim da zdravstveni turizam zaista možemo iskoristiti u njegovom punom kapacitetu. Zadarska županija, kao plavo – zelena županija, koja objedinjuje priobalni dio i brdsko – planinski dio Hrvatske, te koja je iznimno dobro prometno povezana s ostatkom Hrvatske, kvalitetnim zdravstvenim uslugama, može puno toga ponuditi, a sredstva Europske unije uvijek su tu za pomoć svim projektima koji služe boljitku i gospodarskom razvoju, zaključio je Sokol.


Potencijali razvoja zdravstvenog turizma
Jedna od panelistica na konferenciji bila je i doc.dr.sc. Božena Krce – Miočić s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.
– Zadarska županija ima potencijala za razvoj zdravstvenog turizma. Ono što je bitno uvidjeti, jest u kojem se smjeru treba širiti taj segment turističke ponude. Ja osobno ne podržavam širenje prema medicinskom dijelu zdravstvenog turizma. Potencijal naše županije leži u dijelu lječilišnog turizma, koji je još uvijek neiskorišten, objašnjava prof. Krce – Miočić i dodaje kako korištenje potencijala ninskog, paškog i ljubačkog blata još uvijek nije u potpunosti iskorišteno.
– Što se tiče Specijalne ortopedske bolnice Biograd na Moru, taj komad priče je dovoljno iskorišten. Treba se odrediti specifičan način na koji taj potencijal treba prezentirati. Ne smijemo zaboraviti ni razvoj wellnesa, gdje nam primjer Lošinja može dobro poslužiti, kaže Krce Miočić i zaključuje kako svi dijelovi Zadarske županije obiluju potencijalima za razvoj zdravstvenog turizma, koji je i u strateškim ciljevima, koji su dio strategije Hrvatska 2020. – 2030., jasno istaknut kao jedan od specifičnih oblika turizma koji treba unaprijediti.