Nekić: U ugovoru s Nadbiskupijom nema nikakvih zakulisnih igara

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
Pročelnik o optužbama SDP-a
SDP želi reći da mi tu nešto skrivamo, ali to nije točno jer je ugovor između Grada i Nadbiskupije bio na Gradskom vijeću koje je dalo suglasnost za sklapanje ovog ugovora. U njemu piše da će Grad i Nadbiskupija naknadno riješiti pitanje toga zemljišta te u ovom trenutku ne vidim čemu tolika žurba, kazao je Nekić
Vedran SITNICA
Dragić je gradnju katoličke škole problematizirala na više sjednica Gradskog vijeća

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća SDP-ova vijećnica Irena Dragić upozorila je da »još uvijek nije dobila odgovor o naknadi za zemljište na Novom Bokanjcu gdje je izgrađena Katolička osnovna škola Ivo Mašina«. Dragić je i do sada više puta upozoravala javnost na ovaj problem tvrdeći da je »Nadbiskupija izigrala Grad Zadar, vezano uz izgradnju nove škole«.

- Grad je osigurao zemljište, izradio projektnu dokumentaciju i podigao kredit od 25 milijuna kuna te počeo s radovima. Vrlo brzo smo se imali priliku uvjeriti da Nadbiskupija nema iste planove i ciljeve, već da gleda kako u potpunosti steći vlasništvo nad ovim javnim dobrom. Nažalost, građani su i ovaj put izigrani, Nadbiskupija je perfidnom politikom izbacila Grad iz vlasništva i sve dalje što se događa duboko je uznemiravajuće i nejasno, navela je SDP-ova vijećnica u priopćenju.

Naime, Dragić je gradnju katoličke škole problematizirala na više sjednica Gradskog vijeća, poručujući gradonačelniku Branku Dukiću da je ovo isto kao da ona njemu dođe s idejom otvaranja staračkog doma i traži gradski teren te da joj Grad pribavi građevinsku dozvolu, podigne kredit te sagradi dom kojeg će ona preuzeti i njime upravljati.

Dragić: Nezapamćen vid suradnje 

- Rekli bi da nisam normalna. Ali upravo se to dogodilo sa školom na Novom Bokanjcu. Kolika je vrijednost zemljišta koje ste dali Crkvi i kolika je vrijednost izrade projektne dokumentacije, poručila je Dragić gradonačelniku, napominjući kako je ovaj vid suradnje između Crkve i Grada nezapamćen te da će naša djeca u starosti i dalje otplaćivati dugove za tu školu. Dragić je zbog ovog zemljišta najavila i podizanje kaznene prijave protiv Grada tražeći da ugovor o naknadi za zemljište konačno dođe na dnevni red Gradskog vijeća.

Gradskog pročelnika za odgoj i školstvo, Josu Nekića, stoga smo pitali što je s naknadom za zemljište na Novom Bokanjcu te koji je njegov odgovor na optužbe SDP-ove vijećnice koja kaže da je u ovom slučaju Nadbiskupija izigrala Grad.

- Činjenica je da je pitanje vlasništva između Zadarske nadbiskupije i Grada Zadra bilo neriješeno u trenutku kada su stvorene pretpostavke da Nadbiskupija gradi crkvu. Grad Zadar i Nadbiskupija zajedno su htjeli izgraditi školu te nije bili ni naznake za rješavanje imovinskopravnih odnosa. Iz iskustva znamo da takvi sporovi traju dugo, a s obzirom da su crkva i škola od velikog značaja za građane Zadra, nismo mogli čekati kraj spora, pogotovo zato što su postojale druge pravne mogućnosti da se to riješi. Grad Zadar i Zadarska nadbiskupija su pravni interes građenja rješavali sukladno zakonu neovisno o pravomoćnom rješenju postupka vezanog za povrat oduzete imovine, napominje Nekić, dodajući kako je Grad to zemljište sudskim putem dobio u vlasništvo.

Nitko ne bježi od svojih obveza

- Između obje strane postoje potraživanja po mnogim stavkama i ovo nije jedina stavka u kojoj Grad nešto traži od Nadbiskupije ili oni od nas. Jednako kao i na razini države, i u Gradu Zadru postoje brojni predmeti po pitanju oduzete imovine. SDP želi reći da mi tu nešto skrivamo, ali to nije točno jer je ugovor između Grada i Nadbiskupije bio na Gradskom vijeću koje je dalo suglasnost za sklapanje ovog ugovora. U njemu piše da će Grad i Nadbiskupija naknadno riješiti pitanje toga zemljišta te u ovom trenutku ne vidim čemu tolika žurba u rješavaju pitanja zemljišta na kojemu je škola od javnog interesa. Dakle, ni jedni ni drugi ne bježe od svojih obveza, riješit ćemo ih kao i sve što smo do sada rješavali. Ovdje nema nikakvog problema, sve je po zakonu, gradonačelnik je potpisao ugovor, a gradski vijećnici dali su odobrenje za ovaj ugovor. Nema nikakvih zakulisnih igara, ni muljanja, kako u SDP-u to vole reći, sve je navedeno u ugovoru, pojašnjava pročelnik Nekić.

Darovali 60 milijuna kuna

Naime, riječ je o sjednici Gradskog vijeća održanoj 14. srpnja 2020. godine kada je većinom glasova vijećnika izglasano potpisivanje ugovora s Nadbiskupijom. Nekić kaže kako se Grad na ovo odlučio kako jedni druge ne bi zaustavljali oko gradnje škole.

- U protivnom, mogli smo izgubiti jednu, a možda čak i dvije školske godine, a i građani ne bi dobili crkvu koju su željeli. Zahvaljujući ovom ugovoru sada imamo i crkvu i najljepšu školu u Hrvatskoj. U svemu je najvažnija činjenica, a upravo je to ono što boli SDP, da smo školu sagradili kada niti jedan grad u Hrvatskoj nije gradio školu jer ih nije pomagala država, a gradovi to nisu mogli učiniti samo bez ogromnog zaduženja, kao što je prije nekoliko godina učinio Dubrovnik. Jedno je podići bankovni kredit od 25 milijuna kuna, a drugo je zadužiti 100 milijuna, a ova je škola prešla iznos od 60 milijuna kuna s opremom, ističe Nekić.

U partnerstvu s Nadbiskupijom pročelnik vidi još jednu prednost za građane Zadra, a to je skorašnje proširenje Katoličke škole na Novom Bokanjcu.

- Nadbiskupija je već ishodila papire za nadogradnju škole koju žele proširiti zbog potreba toga dijela grada, a početak ovisi o ishođenju građevinske dozvole. Škola je javna, učitelje financira država, kao i sve kojima je Grad osnivač, a jedina je razlika u tome što je Nadbiskupija osnivač. Pa ako može zločinac Dodig trpjeti katoličku školu u Banjoj Luci, ne vidim zašto i mi u Zadru ne možemo imati katoličku školu pokazujući time toleranciju, nego pravimo problem oko toga da je Nadbiskupija darovala 60 milijuna kuna za potrebe javnog školstva. A da nije njih, Grad bi morao dati taj novac, zaključuje Nekić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno