Za pekare, mesare i vrtlare besplatni udžbenici i javni prijevoz

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
POČEO UPIS U SREDNJE ŠKOLE
Nadam se kako će učenici shvatiti koliko su nam važna strukovna zanimanja jer su deficitarna, a uz to vidimo koliko je važna vlastita proizvodnja hrane, rekla je Jelena Gulan
Goran ŠIMUNOV
Kao i svake godine bit će "bitka" za gimnazije

Do 7. srpnja traju prijave za upis u srednje škole u Hrvatskoj. Učenici imaju mogućnost prijave šest škola ili zanimanja. Novost je od ove godine što će pojedine srednje škole uvesti prijamne ispite za određena zanimanja, a na istima mogu dobiti pet do 10 bodova pa učenici s manjim brojem bodova iz osnovne škole ukoliko dobro napišu prijamni ispit mogu dobiti od pet do 10 bodova te na rang ljestvici preskočiti čak i odlične učenike.

Prijamni ispit u ŠPUD-u

U Zadru, prijamni ispit već se godinama provodi u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) i to iz provjere likovnih sposobnosti pa će tako biti i ove godine.

- Za djecu s teškoćama u razvoju prijamni smo već održali, a za ostale će se održati 29. i 30. lipnja, rekla je Marjana Bakmaz, ravnateljica ŠPUD-a. Očekuje kako će se sva mjesta u ovoj srednjoj školi popuniti već u ljetnom upisnom roku jer je interes velik.

- Imali smo radionice za osmaše i vidjeli smo kako interes za upisom u našu srednju školu raste pa očekujem kako će se sve popuniti već na prvom upisnom roku kao što je to slučaj posljednjih godina, rekla je Bakmaz.

Velik je interes za Pomorsku školu pa bi, kako objašnjava ravnatelj Marin Perinić, po interesu mogli upisati dodatna dva do tri razreda da imaju dozvolu Ministarstva te kapacitete.

- Upisujemo dva razreda za nautičare i dva za brodostrojare. Veći interes učenika je za zanimanje nautičar, nešto manji za brodostrojare iako upravo oni lakše i brže nađu posao jer je riječ o deficitarnom zanimanju. Već dugo godina odmah u ljetnom upisnom roku popunimo sva mjesta pa očekujem kako će tako biti i ove godine, izjavio je Perinić dodavši kako nemaju potrebu za uvođenje prijamnih ispita.

Traženi »Vlatković« i Pomorska

Prijamne ispite ne namjeravaju uvoditi ni u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića za koju je svake godine sve veći ineters za upis.

- Bodovne pragove određuju sami učenici, liste se tako kreiraju i nema potrebe za dodatnim ispitima, rekao je ravnatelj Tihomir Tomčić.

Za četverogodišnja zanimanja u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, tehničar za računarstvo i tehničar za cestovna vozila interes je toliko velik da se odmah popune sva slobodna mjesta na ljetnom upisnom roku. Također, popune se i mjesta u strukovnim trogodišnjim zanimanjama, tim više jer je riječ o poslovima koji su traženi na tržištu rada, a samim tim i dobro plaćeni.

- Deficitarna strukovna zanimanja ranijih godina su se i stipendirala od strane Ministarstva gospodarstva te dijelom od Zadarske županije, vidjet ćemo hoće li tako biti i ove godine. Primjerice, učenici su dobivali besplatne udžbenike, objasnio je Tomčić, navodeći kako očekuje da će sva slobodna mjesta biti popunjena nakon prvog upisanog roka s obzirom na veliki interes koji vlada za stjecanjem srednjoškolskog obrazovanja u Strukovnoj školi.

- Svake godine imamo gotovo 50 molbi za prebačaj u našu školu. Ove godine imali smo čak i neke učenike iz gimnazije koji su se željeli prebaciti kod nas, ali naravno da im ne možemo svima izaći u susret, dodaje Tomčić.

Navala na gimnazije

Očekivano, svake godine najveći broj učenika odlučuje se za gimnazije pa se također i one popune odmah u prvom upisnom krugu. Sandra Šango, ravnateljica Gimnazije Vladimira Nazora, navodi kako unatoč velikom inetersu za upis u gimnaziju neće biti prijamnih ispita.

- U opći smjer upisujemo 72 učenika, u jezični 66 i vjerujem kako će sve biti popunjeno u ljetnom upisnom roku. Bodovnog praga nema, ali okvirno, po uzoru na ranije godine učenici koji su se upisali imali su najmanje oko 70 bodova, rekla je Šango.

U Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića, nema prijamnih ispita ove godine, ali učenici koji namjeravaju upisati zanimanje veterinarski tehničar i nutricionist moraju proći test sklonosti i sposobnosti.

- U ljetnom upisnom roku, poučeni iskustvima prijašnjih godina, očekujem kako ćemo popuniti mjesta u svim četverogodišnjim zanimanjima. Možda ostane koje slobodno mjesto u trogodišnjim strukovnim zanimanjima, mesar, pekar i vrtlar. Nadam se kako će učenici shvatiti koliko su nam važna strukovna zanimanja jer su deficitarna, a uz to vidimo koliko je važna vlastita proizvodnja hrane, rekla je Jelena Gulan, ravnateljica, dodavši kako se zanimanja pekar, mesar i vrtlar stipendiraju sa besplatnim udžbenicima i javnim prijevozom.

Danas će se u srednje škole u Hrvatskoj preko stranice e-upisi početi prijavljivati za upis oko 40 tisuća osmaša.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno