Preko 350 stručnjaka govorit će o tjelesnoj neaktivnosti i nezdravom stilu života

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika aplahinek
Ljetna škola kineziologije u Zadru od 29. lipnja do 2. srpnja
Podržavamo nastojanja ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac u inicijativi kojom od Ministarstva znanosti i obrazovanja traži povećanje fonda sati nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja u školama, istaknuo je Leko
Ivan PERINČIĆ
U Zadar dolazi međunarodni stručni skup »Kineziologija u Europi«

Hrvatska i Zadar su domaćini 30. izdanju međunarodnog stručnog skupa »Kineziologija u Europi« koji od će se od 29. lipnja do 2. srpnja održati u Zadru, gdje će boraviti više od 350 znanstvenika, nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture, trenera, odgojitelja, kineziterapeuta i učitelja primarnog zdravstvenog obrazovanja. Svi oni iznijet će svoja najnovija razmišljanja i iskustva te donijeti nove zaključke kada je u pitanju goruća tema »izazovi i promjena« u svijetu sporta te nedostatna, a prijeko potrebna veća razina provođenja tjelesne aktivnosti u školama.

Jedan od organizatora skupa predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza Goran Leko naglasio je kako je nužno povećanje broja sati nastave TZK-a u školskom programu.

- Stoga podržavamo nastojanja ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac u inicijativi kojom od Ministarstva znanosti i obrazovanja traži povećanje fonda sati nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja u školama, istaknuo je Leko.

Listu uglednih imena koja kreiraju novi pogled na potrebu kineziologije u svijetu profesionalnog sporta, rekreacije i obrazovanja predvodi predsjednik FIEPS Europe Dario Novak, koji će izložiti jednu od najaktualnijih tema »Quo vadis, tjelesna i zdravstvena kultura?« koja predstavlja vječito pitanje veće potrebe satova tjelesne aktivnosti u školama i njihovog nedostatnog provođenja.

Tu je i Biljana Popeska s makedonskog Sveučilišta Goce Delčev, koja će govoriti o suradnji kineziologa i učitelja razredne nastave u osnovnim školama. Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta predstavit će sustav sporta u Republici Hrvatskoj, njegove izazove te potrebne promjene. Branislav Antala sa Sveučilišta tjelesne edukacije i sporta u Slovačkoj otkrit će nam sve o razvoju edukacije tjelesnog odgoja u školama u Slovačkoj nakon pandemije koronavirusa.

Posebnu pažnju bez sumnje će privući aktualna tema profesorice Andrijane Đulman Cetin, koja će govoriti o učenicima s teškoćama u razvoju u našem sustavu obrazovanja te kineziološka tribina profesorice Mirele Šunde »Nastava tjelesne i zdravstvene kulture nakon COVID-19 pandemije i pogled u budućnost«.

Uz zanimljiva predavanja održat će se i brojne radionice poput nogometa i plesa, te različiti sportski sadržaji. Ovaj stručni skup »Kineziologija u Europi« održava se u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog kineziološkog saveza, Međunarodne federacije tjelesne edukacije i sporta FIEPS, te Međunarodne asocijacije sporta. Pokrovitelji skupa su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Ministarstvo turizma i sporta RH, Akademija odgojno - obrazovnih znanosti Hrvatske, Hrvatski olimpijski odbor, te Međunarodna federacija tjelesne edukacije i sporta FIEPS.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno