Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bivšim ovisnicima vratiti nadu u normalan život

Autor: Ida Štulić

25.07.2008. 22:00
Bivšim ovisnicima vratiti nadu u normalan život


U razgovoru sa Sinišom Kabićem, predsjednikom udruge “Porat”, saznali smo kako poslodavac pri zapošljavanju ovisnika dobiva naknadu od države i stvara interes za takav ustupak
Ovisnost o drogama štetna je i, nažalost, raširena društvena pojava koja ostavlja negativne posljedice na samog ovisnika, ali i njegovu obitelj pa i društvo. Odvikavanje i liječenje je jedan ozbiljan i dugotrajan proces, koji zahtijeva medicinsku, psihološku i socijalnu pomoć. Svaki program koji radi s ciljem da se taj problem riješi djeluje na kvalitetnu provedbu projekta resocijalizacije ovisnika u zajednici, odnosno apstinenata kojima bi se trebao omogućiti svaki oblik društvenog uključivanja i afirmacije kroz različite aktivnosti. Stoga resocijalizacija djeluje kao psihosocijalna rehabilitacija u terapijskoj zajednici, čiji je osnovni cilj nalaženje posla i stručno osposobljavanje ovisnika za određena zanimanja kao korak za uspješno uključivanje u društvo.
Kao što je poznato, ovisnici se vrlo često nakon završenog liječenja ne mogu uspješno uklopiti u društvenu sredinu zbog niza razloga, a jedan od njih je javno mišljenje o problemu ovisnosti koja ovisničku populaciju marginalizira i stigmatizira, isključuje ih iz radne i školske sredine pa se uz česti dodatni nedostatak obiteljske potpore većina ovisnika vraća ovisničkom stilu življenja.
Stoga je Vladin Ured za prevenciju zloporabe opojnih droga izradio Projekt resaciolizacije, koji je na snazi od 1. ožujka 2008. godine.
U dokumentima koji odobravaju ovaj projekt utvrđeni su prioriteti na području resocijalizacije koji nude pomoć ovisnicima u završavanju osnovnog i srednjeg obrazovanja ili prekvalifikaciji zanimanja, a prolaze tretman liječenja ili su ga uspješno završili; zatim osmišljavanje programa za rad u struci na temelju relevantnih statističkih pokazatelja o stručnoj spremi ovisnika i njegove motiviranosti i to sve u skladu s potrebama tržišta rada.
Projekt je ostvaren kako bi ponudio i poticaj onima koji su završili program rehabilitacije u terapijskim zajednicama ili pak onima koji su izdržali kaznu zatvora, vratili se iz odgojnih ustanova i slično. Resocijalizaciju ovisnika koji su na tretmanu i rehabilitaciji potrebno je početi u završnoj fazi boravka u ustanovi te je nastaviti nakon povratka s liječenja. Treba istaknuti da je ovaj program omogućen i onoj skupini ovisnika koji se nalaze u izvanbolničkom liječenju koji duže vrijeme održavaju apstinenciju te se tijekom supstitucijske terapije (heptanon, subutex) pridržavaju propisanog načina liječenja. Za takvog ovisnika program započinje na pismenu preporuku ovlaštenog liječnika u Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Nakon završenog programa prekvalifikacije i doškolavanja ovisnik se treba javiti Zavodu za zapošljavanje koji vodi evidenciju o ovisnicima te će biti povezani s potencijalnim poslodavcem koji ga informira o mogućnostima samozapošljavanja. U slučaju da ovisnik ne obavlja svoje dužnosti na zadovoljavajući način područna služba Zavoda šalje podatke Centru za socijalnu skrb koja radi preventivu.
U razgovoru sa Sinišom Kabićem, predsjednikom udruge “Porat”, saznali smo kako poslodavac pri zapošljavanju ovisnika dobiva naknadu od države i stvara interes za takav ustupak.
– Projekt je odlično zamišljen. U njegovu realizaciju uloženo je mnogo novca i šteta bi bila ne iskoristiti takvu priliku, pojasnio je Kabić. Sam projekt na snazi je od 1. ožujka, a Udruzi su se javile do sada četiri osobe. Prema uputama predsjednika udruga ovisnici bi se trebali sami javiti u najbližu udrugu i upoznati s mogućnostima te ispuniti obrazac kako bi već svojim potpisom dokazali svoju volju premda je benificija školovanja jednokratna pa ju treba iskoristiti sad ili nikad!
Siniša Kabić nam je još najavio okrugli stol za jesen, na kojem će biti održan stručni skup s udrugama iz gospodarstva i ostalim zainteresiranim subjektima uz Ministarstvo zdravstva, koji imaju samo jedan cilj – zaposliti izliječene ovisnike i vratiti im nadu u normalan život.