Bogata tradicija Sv. Filipa i Jakova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
filipjakov2
Filip BRALA
Filipjanci su ponosni na svoju manifestaciju

U općini Sveti Filip i Jakov u dobrom jelu, piću i programu uživalo se i ovog, trećeg za redom ljeta.  Naravno radilo se o sada već poznatoj manifestaciji pod nazivom „Kako si živili i radili naši stari". Organizatori su bili kudovi i klape, te učenička zadruga Općine Sv. Filip i Jakov, a pokrovitelji su bili Općina Sv. Filip i Jakov te Turistička zajednica grada Zadra.

Od ove godine manifestacija je poprimila jednu novu razinu, prepoznala ih je Hrvatska turistička zajednica, a zahvaljujući dobrom uspjehu iduće godine očekuju proširenje i uključivanje još kudova i klapa. Ipak, ove godine prikazivali su stare plesove, običaje i predmete samo iz tradicije Općine Sv. Filip i Jakov, iako se po prikazanom činilo da se radi o mnogo većem području.

Proizvodi od buhača

- Mi smo ponosni na ovu našu manifestaciju i to što svake godine sve više ljudi dolazi upoznati naše običaje. Od ove godine ponosni smo da smo zapaženi i na razini države, pa ćemo tako zasigurno dogodine proširiti naš program na korist i zadovoljstvo organizatora i posjetitelja, rekla je organizatorica iz turističke zajednice Klara Eškinja Glavan.

Glavna senzacija svakako su bili mali osnovnoškolci iz učeničke udruge Đardin, koji su pripremili zabavni program u tri točke. Tako su prikazali umijeće u radu sa starim pismom glagoljicom, proizvode od biljke buhač i ples pašarela, koji se nekad plesao za dozivanje kiše. Po kišnom vremenu prijašnjih dana čini se da su mali osnovnoškolci uspjeli već na svojim probama prizvati kišu. Proizvode od biljke buhač, inače prirodnog insekticida, sami su obradili. U oživljavanju običaja i uzgajanju buhača dobili su i potporu ministarstva te jedno polje od kojeg su oni napravili malu industriju uzgajajući i obrađujući biljku.

Osim malih izvođača nastupalo je tu još dosta kudova. KUD Sv. Ivan Glavosijek, Maslina iz Turnja, a od klapa bila je tu klapa Cantus te klapa Karmel. Moglo se vidjeti mnoštvo starih kola kao kukljiško, filipljansko, turanjsko i druga. Naravno onaj tko je ogladnio mogao je uživati u starim specijalitetima koja su mamila svojim mirisima.

Na stolu se našlo štogod makaruna, frita, vara i šalša, dagnje, a ispod peke miriše domaći kruh. Kad sve treba zaliti, vina nikad ne fali, a desert na kraju bile su fine kroštule i kuhani kukuruz. Ne samo da su predstavili svoja najbolja jela i običaje, nego su nam još pokazali i kako se to prije radilo. Na "pozornici" se moglo vidjeti kako se vuna prerađivala gargašem i obrađivala na preslicu, kako se klepala kosa i prala roba u kablu na tri uva i još mnoštvo drugih običaja. Moglo se upoznati i sa starim oruđem kad se zemlja još motikom kopala, trava kosom kosila, a drva sjekiricom sjekla.

Živa tradicija

I ove godine manifestacija je bila izuzetno dobro posjećena što domaćima, a što turistima. Svi su zaineteresirano gledali bogati program i naravno degustirali jela s odobravanjem za kuharsko umijeće naših starih. Od počasnih gostiju bio je tu kao i svake godine i načelnik općine Sv. Filip i Jakov Marin Colić, koji je podržao svoje sumještane i ovaj put, ali i saborska zastupnica HDZ-a Nevenka Marinović.

- Meni je čast svake godine biti ovdje među ovim ljudima koji su nam otvorili svoja vrata i običaje i dopustili da zavirimo u njihov kutak dok su još tu oni koji se sjećaju. Žalosno bi bilo da se jednoga dana ta bogata tradicija izgubi negdje u vremenu, komentirala je Marinović.

A da se neće izgubiti to smo sigurni jer će Sv. Filip i Jakov još mnogo godina nastaviti prikazivati kako su to živili i radili naši stari.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno