Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Do čistog auta za manje novca i vremena

Autor: Julijana Bačić

25.07.2008. 22:00
Do čistog auta za manje novca i vremena

Foto: Adam VIDAS



Pranje kombija ovdje me stoji između 35 i 45 kuna. Rijetko perem auto u ručnoj autopraonici. Ovdje mi je nekako brže, a i cijena je prihvatljivija, kazao je jedan Zadranin, dodavši da je jedini nedostatak samoposlužne autopraonice u tomu što se na pranje automobila vrlo često dugo čeka
Nakon otvaranja samoposlužnih autopraonica u Zadru, kao što se i očekivalo, promet u ručnim autopraonicama osjetno je opao. Ljudi se češće odlučuju za samoposlužne autopraonice iz jednostavnih razloga – pranje svojeg automobila obave za manje novca, ali i manje vremena.
Kad je prije dvije godine u Zadru otvorena prva samoposlužna autopraonica, vjerojatno su mnogi odahnuli jer se u takvoj autopraonici automobil može oprati po cijeni od samo 10 kuna. Za jedno pranje dovoljno je ubaciti u automat 5 kuna, a isto toliko potrebno je ubaciti za ispiranje.
U samoposlužnoj autopraonici kod Intermoda zatekli smo Josipa Zagorca iz Daruvara koji je u Zadru na godišnjem odmoru. O izgledu svojeg “limenog ljubimca” ovaj Daruvarčanin brine i za vrijeme svojeg odmora na Jadranu.
– Mi u Daruvaru nemamo ove samoposlužne autopraonice, ali zato svaki put kad dođem u Zadar vrlo rado perem svoj automobil ovdje. Ovo je brz i jednostavan način pranja automobila. Za 10 ili 15 kuna operem automobil. To nije onako detaljno pranje kao u ručnoj autopraonici, ovo je više ispiranje, pranje pod pritiskom, ali je zato i mnogo jeftinije. Ručno pranje platim 40 kuna i opet ne budem zadovoljan. Zato, kad imam priliku, radije perem u samoposlužnoj autopraonici, kazao je Zagorec. Pranje u samoposlužnoj autopraonici ima još jednu prednost – prilikom ispiranja se, kako tvrdi Zagorec, na automobilu stvara konzervirani površinski sloj koji štiti automobil od daljnjeg onečišćenja te je tako neko vrijeme čist. Takav učinak u ručnoj se autopraonici, ističe Zagorec, ne može postići.
U autopraonici smo zatekli i jednog simpatičnog Zadranina koji je prao kombi, za što treba izdvojiti ipak nešto više novca.
– Pranje kombija me ovdje stoji između 35 i 45 kuna. Rijetko perem auto u ručnoj autopraonici. Ovdje mi je nekako brže, a i cijena je prihvatljivija, kazao je ovaj Zadranin, dodavši da je jedini nedostatak samoposlužne autopraonice u tomu što se na pranje automobila vrlo često dugo čeka. Gužva je, ističe, posebno vikendom, dok su radnim danom, a posebno prijepodne gužve puno manje.
U Arbanasima se nalazi još jedna autopraonica, poluautomatska, u kojoj jedan dio posla obavlja čovjek, a drugi dio stroj. Možda je i to razlog da se velik broj građana odlučuje i za ovu autopraonicu. U autopraonici “Elefant” samo sedam minuta traje proces vanjskog pranja automobila. Za kompletno, vanjsko i unutranje pranje potrebno je, kažu u Elefantu, u prosjeku petnaestak minuta. Samo vanjsko pranje stajat će vas 40 kuna, jednako toliko stoji i unutarnje pranje, dakle kompletno pranje za osobni automobil stoji 80 kuna. Terenska vozila i kombiji kompletno pranje plaćaju 100 kuna.
Jedan dio građana još uvijek se radije odlučuje za ručne autopraonice u kojima svoj automobil mogu oprati i iznutra. U autopraonici “Oaza”, dočekao nas je veseli vlasnički dvojac, koji zbog nemogućnosti da pronađu radnika posao obavljaju sami.
– Ne možemo pronaći radnika koji bi htio raditi ovaj posao, no mislim da ovaj problem nemamo samo mi već i ostali koji traže fizičke radnike, kazao je Mirko Krišto, vlasnik autopraonice “Oaza”. Cijena kompletnog pranja u ovoj autopraonici je 70 kuna. Samo vanjsko ili samo unutarnje pranje stoji 40 kuna, a vlasnici autopraonice “Oaza” nastoje svojim mušterijama pružiti kvalitetnu uslugu.
– Nije nam se nikad dogodilo da nam mušterije nakon pranja prigovaraju da nismo dobro oprali automobil, jer uvijek nastojimo dati sve od sebe i to učiniti najbolje što možemo. Za kompletno pranje automobila potrebno nam je pola sata, ali ako je automobil izrazito prljav, treba nam i više vremena. Sve ovisi o tome u kakvom je stanju automobil, ističe Krišto.
Otkako su otvorene nove samoposlužne autopraonice, u autopraonici “Oaza” ističu da im posao nije opao, jer imaju stalne mušterije koje rado i često dolaze kod njih. Kažu da jednako posla imaju i ljeti i zimi, a prometa od turista gotovo i nemaju.
– Tijekom cijelog ljeta dođe nam jedan ili dva automobila s turistima tako da se od njih baš i ne okoristimo, kazao je Krišto.