Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ima li ovom kraja: opet masna mrlja na Punti Bajlo

Autor: Z L

25.07.2008. 22:00
Ima li ovom kraja: opet masna mrlja na Punti Bajlo

Foto: Filip BRALA



Ni dolazak inspekcije u pogon zadarske Adrije nije spriječio novo onečišćenje mora u subotu ujutro. Naime, kupači su ostali šokirani kad su nakon svega ponovno došli pred more na Punti Bajlo na kojem je plutala masna mrlja s pratećom drvnom građom.
Iako ovakvo zagađenje nije štetno poput nekih drugih, ono je najvidljivije, a kako onemogućava kupanje, ljuti su i domaći žitelji i turisti. Sumnja se, naravno, uvijek na Adriju, čiji je pogon nedaleko, a za koju se sumnja da petkom navečer ispušta masnoće mimo postojećeg separatora.
– Te su masnoće su zapravo neopasan otpad, pa čak se koriste kao sirovina za proizvodnju komposta, rekao nam je nedavno direktor Adrije Miodrag Lacić.
Iako je Adria zbog mirisa ribe koji prati masnu mrlju u javnosti jedini sumnjivac, to treba uvijek iznova utvrditi nadležna inspekcija. Ukoliko se utvrdi da je do onečišćenja mora došlo s kopna nadležna je Uprava gospodarenja vodama Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, a ukoliko je onečišćenje s broda, nadležno je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.