Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ličke ovčice posjetile Zadar

Autor:

25.07.2008. 22:00
Ličke ovčice posjetile Zadar

Foto: Adam VIDAS



Pozornost se također posvećuje i umjetničkim i zanatskim proizvodima, te suvenirima izrađenima na tradicijski način, kazala je Nives Rogoznica, pojasnivši kako ideja ugrađena u temelju ovog sajma, ali i u ukupno djelovanje udruge Eko – Zadar jest živjeti, proizvoditi i konzumirati surađujući s prorodnim svijetom
Da je Zadar ovih dana zaista u centru pozornosti te da za zanimljivosti nisu rezervirana samo frekventna mjesta u gradu dokazuje događaj koji je jučer započeo na Trgu Borelli, ispred zgrade Županijskog suda, mjestu neuobičajenom za bilo kakve nastupe. Riječ je, naime, o poznatom sajmu zdrave hrane i tradicijskih proizvoda “Dani sunca” kojeg Udruga Eko – Zadar organizira već 11. put i to prvenstveno s ciljem promocije održivog načina života.
Tijekom ovog promotivno – prodajnog sajma koji traje do 2. kolovoza, kroz četiri sajmena dana, odnosno jučer i danas te 1. i 2. kolovoza, od 8 sati do ponoći, biti će predstavljeno sedamnaestero proizvođača.
Stoga je na jučerašnjem otvorenju ove već tradicionalne manifestacije govorila Nives Rogoznica, iz Odnosa s javnošću za sajam “Dani sunca” nakon čega je uslijedio i nastup Milena Markovske u izvedbi zvučne kupke gongovima.
– Već devetu godinu ovaj sajam nudi prirodno i tradicijski proizvedenu hranu i pića, jestiva, masažna i eterična ulja, ljekovito bilje i preparate. Jednako tako pozornost se posvećuje umjetničkim i zanatskim proizvodima, te suvenirima izrađenima na tradicijski način, kazala je Rogoznica, pojasnivši kako ideja ugrađena u temelju ovog sajma, ali i u ukupno djelovanje udruge Eko – Zadar jest živjeti, proizvoditi i konzumirati surađujući s prorodnim svijetom. Napomenula je stoga kako je ovaj događaj zapravo prilika za upoznavanje proizvoda zadarskog kraja, ali i dijela hrvatske tradicije, za odavanje priznanja onima koji su tradiciju sačuvali te za pružanje poticaja novim proizvođačima da se opredijele za ekološku proizvodnju.
Među brojnim izlagačima u glavnom je riječ o obiteljskim gospodarstvima te udrugama obrtnika sa priznatim i nagrađivanim proizvodima, a kako je najavila Rogoznica, u tjednu između dva sajmena ciklusa u Obrtničkoj komori Zadar biti će upriličena i dva predavanja. Naime, 29. srpnja predavanje na temu “Kako trošimo svijet” održat će Dražen Šimleša, aktivist Zelene mreže aktivističkih grupa, dok će 30. srpnja predavanje vezano za tehnologiju i proizvodnju hrane održati Ivan Stagličić, pokretač osnivanja udruge “HaHa-Hravtska hrana”.
– Mudri kažu kako postajemo ono što konzumiramo, a ukoliko im vjerujemo, ovaj je sajam prilika da postanemo ono što želimo. Stoga vas pozivam da pogledate i isprobate ponuđeno, istaknula je naposljetku Rogoznica te najavila zspomenutu izvedbu Milene Markovske.
Naime, u ovom ciklusu sajam donosi ekološki proizvedenu hranu i pića, ljekovite pripravke i tradicijske suvenire Drage Drmića, proizvode od višnje maraške, smokava, maslinovog ulja Obiteljsko – poljoprivrednog gospodarstva Aralica, prirodne napitke i namaze splitskog “Bokuna” d.o.o., med i pčelinje proizvode Nediljka Čotića, ljekovite pripravke travara MB, biljne ljekarne “Jerkin” i PTO Nekić, proizvode na bazi lavande OPG Štefančić, eko sireve OPG Nikice Žampere, domaće kekse “Gabrieli”, te suvenire od konopa Slavice Ćubrić, ručno vezene motive u tehnici pečkog veza udruge “Unikat vez” iz Siska, kao i suvenire izrađene od gline i keramike idruge “Prospero” iz Gračaca, ponudu rustikalne drvene posude te uporabne ukrasne predmete izrađene od prirodnih materijala Marina Lerge i drugih.
Spomenuta udruga “Prospero” iz Gračaca je udruga žena, a kako pojašnjava predsjednica Slavica Miličić, riječ je o udruzi koja radi na samozapošljavanju žena i to kroz proizvodnju tradicijksih proizvoda.
– Izrađujemo keramički, drveni i drugi kreativni nakit, suvenire s tradicijskim motivima te domaće likere od višanja i bresaka, a za naš najatraktivniji proizvod, keramičke ovčice, nagrađeni smo Zlatnom Kunom, kazala je Slavica Miličić, napomenuvši kako su ovčice do sada predstavljene na brojnim sajmovima, no ovo je njihovo prvo “gostovanje” u Zadru.
– Na našim redovitim radionicama na kojemu izrađujemo predmete i učimo raditi s keramikom došli smo na ideju kako bi bilo lijepo izraditi suvenir koji će označavati naš autohtoni proizvod. S obzirom da je ovca sombol Like, ali i Dalmacije, odlučili smo se za izradu ovih ovčica koje su, iako iste, s obzirom da je svaka žena pri izradi dodala još neku svoju ideju, ipak različite, pojasnila je Slavica Miličić.
Slasni i zdravi džemovi od višnje maraške, naranče, amula te džem od crne smokve i oraha koji je na 1. Hravtskom festivalu džemova u Dubrovniku 2007. godine osvojio zlatnu medalju za najbolji džem, ponuđeni su na štandu OPG-a Aralica iz Šibenika.
– Osim džemova ponuđeni su i biljni liker, liker od ružmarina, lavande i kadulje te travarica. Svi proizvodi su prirodni, ručno rađeni  i bez konzervansa. Ovim poslom bavim se već osam godina, od čega tek poljednje dvije posjećujem sajmove, a u Zadru sam već četvrti put, kazala je Branka Aralica, napomenuvši kako je upravo veliki interes i pozitivan efekt Zadrana za njene proizvode razlog zbog kojega se uvijek vraća u Zadar.
Na susjednom se štandu sa svojim zanimljivim izlošcima u bojama lavande prožetim istovrsnim ugodnim mirisima smjestila Katica Štefančić sa sinom Juricom, a na zadarske Dane Sunca stigli su čak iz Zagreba.
– Nudimo samo proizvode od lavande, a tu su mirisne vrećice, kreme, ulje, kupke i jastučići. Inače, imamo plantažu lavande koji sami obrađujemo, a ulje sami destiliramo. Svi su naši proizvodi uredno certificirani te daleko priznati, kazala je Katica Štefančić, napomenuvši kako se preradom lavande bave već četiri godine, a ovo im je drugi put da su posjetili Zadar s čijom su “povratnom informacijom” zadovoljni.
No, osim gostiju iz drugih županija na Danima Sunca predstavili su se i Zadrani među kojima se dugogodišnjim iskustvom istaknuo Zadranin Nedjeljko Čotić. Tridesetogodišnje iskustvo opravdava izvrsnu kvalitetu njegovih proizvoda, a na Danima Sunca predstavio je tek dio svoje pogate ponude, odnosno tri vrste meda, te rakije medica, propolis i pelud.


Zvučna kupka – smiruje, pročišćava, harmonizira
Zvučna kupka gongovima utemeljena je na vedskoj tradiciji jednako koliko i na modernom znanstvenim dostignućima. Danas se koristi u klinikama za holistički pristup zdravlju. Osobitost zvuka dobivenog iz gonga jest što uz rezonancu osnovnih tonova stalno proizvodi i nove tonove, te vibracijom probija tjelesne i emotivne ili psihičke blokade, smiruje, pročišćava i harmonizira.