Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nismo mi Birkirkara

Autor: Šime Ćurko

25.07.2008. 22:00
Nismo mi Birkirkara

Foto: Vedran SITNICA



Nećemo se braniti jer nemamo igrače takvog profila koji mogu izdržati 90 minuta igrajući bunker – kaže Dalibor Zebić
Težak start? Svakako, premda ne znamo koji bi to protivnik u 1. kolu nove sezone bio poželjan Zadranima bez Terkeša, Batura, vjerojatno i Župana. Hajduk u Splitu, dakle, ne zvuči kao najbolji ždrijeb premda Dalibor Zebić, trener, zna da nema idealnog rasporeda.
– Ždrijed je dobar koliko dobro igrate – lakonski će Zebić. Opet, s problemima u kojima se Zadar našao, sa samo jednim napadačem u rosteru (Mitrović) i s odlukom da će na klupi biti igrači gotovo bez ikakvog prvoligaškog iskustva početak s gostovanjima kod Hajduka i Slaven Belupa, hrvatskim adutima u Kupu UEFA, upućuje na to da je pred zadarskim strategom težak posao.
– Rezultat je uvijek onaj koji daje konačan sud. Iskusniji igrači nužno ne moraju značiti i dobar rezultat. U situaciji u kojoj smo se našli polazimo od toga da će svih 11 koji istrče na Poljudu, bili ono mlađi ili stariji, imati veliki motiv dokazati pred splitskom publikom koja u ovoj fazi sezone u pravilu dobro napuni Poljud.
Poljud kritična točka
Zadar je na splitskom stadionu uglavnom teško stradavao. Svi smi porazi i tek jedna pobjeda od koje je prošlo više od deset godina.
– Brojke su brojke i njih se ne može izbrisati. Poznato je stoga da nam je Poljudu uz Maksimir i Kranjčevićevu kritična točka. Svaki put kad idemo u Split nadamo se prekidu te neugodne serije. Optimizam prije svake utakmice, tako i prije ove, nitko nam ne može oduzeti.
Gdje su temelji takvog optimizma?
– Općenito govoreći favoriti ne pobijeđuju uvijek. Vidjeli ste Linfield protiv Dinama. A to je praktički amaterska momčad koja je uz malo sreće mogla ugroziti prolazak Dinama u sljedeće pretkolo. Nikad se ne zna u kojem smjeru može krenuti utakmica. Može se sa svima, tako i s ovim novim Hajdukom. Znamo koliko bi nam bod s Poljuda bio psihološki poticaj za nastavak sezone.
Za očekivati je da se nećete braniti na Poljudu.
– Nećemo se braniti jer nemamo igrače takvog profila koji mogu izdržati 90 minuta igrajući bunker. Uzmite Mitrovića, Rašu ili Tomasova. Ne znam kako se s njima u momčadi odlučiti za bunker kad je za njih to gotovo nepoznanica. S onim što imamo na raspolaganju za Hajdukom je optimalo rješenje jedan napadač koji bi trebao dobiti što više pravih lopta. Očekujem puno trke i borbenosti kod mojih igrača, a s takvim pristupom može se svima parirati.
Nema straha od pritiska
Što se vidjeli od novog Hajduka protiv Birkirkare?
– Prije svega veliki zanos koji i inače krasi igrače i naviječe Hajduka na početku svake sezone. Publika je na Poljudu željna bilo kakvih pobjeda, makar i protiv Maltežana. O nekim taktičkim varijantama je teško govoriti budući da je protivnik konstanatno bio u podređenoj ulozi. To bismo morali izbjeći i pokazati da smo kvalitetniji od Birkirkare.
Bojite li se pritiska na vašu mladu momčad, posebno ako sezona loše počne?
– Mi koji smo malo duže u Zadru znamo da je ovdje pristiak neizbježan. Štoviše, od kada sam na klupi Zadra rezultati će reći da smo najbolje igrali upravo pod pritiskom. Mladi igrači se na toj moraju naviknuti, što prije to bolje za sve nas. Nemam straha da će stvari loše krenuti jer unatoč svim objektikvnim poteškoćama ovaj Zadar, posebno ako se pozitivno riješi licencija sa Stanove, i ove sezone imat će što pokazati.
Vjerojatni sastav (3-5-1-1): Ježina – Puljić, Batkoski, Parmaković – Bilaver, Milin, Surać, Tomasov, Pletikosić – Rašo – Mitrović. Pričuve: Vuković, Modrić, Kruneš, Mišlov, Gregov, Maruna, Terkeš. Nedostaju: Župan, Batur, Sikirić (ozlijeđeni).


PRVA HNL, 1. KOLO, 27. srpnja
SPLIT: Hajduk – Zadar (20): Sudac: Ivo Krečak (Šibenik). Pomoćnici: Leo Krstičević (Ploče) i Goran Perica (Šibenik).
ZAGREB: Dinamo – Rijeka (20.10, HTV2): Sudac: Domagoj Ljubičić (Osijek). Pomoćnici: Željko Novosel (Vrbovec) i Dalibor Conjar (Osijek).
ZAPREŠIĆ: Inter – Šibenik (20): Sudac: Zlatko Šimčić (Koprivnica). Pomoćnici: Josip Havaić (Koprivnica) i Borut Križarić (Čakovec).
VELIKA: Croatia Sesvete – Osijek (20): Sudac: Edi Šunjić (Split). Pomoćnici: Petar Gabrilo (Split) i Marin Ivanković (Split).
VINKOVCI: Cibalia – Sl. Belupo (20): Sudac: Marijo Strahonja (Zagreb). Pomoćnici: Željko Grgec (Bistra i Boško Vukušić (Zagreb).
VARAŽDIN: Varteks – Zagreb (20): Sudac: Domagoj Vučkov (Rijeka). Pomoćnici: Robertino Dujela (Zadar) i Damir Volf (Rijeka).