Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Masne mrlje, a more pogodno za kupanje?!

Autor:

25.07.2009. 22:00
Masne mrlje, a more pogodno za kupanje?!


Još apsurdnije je da Adria posjeduje i vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda u more, a zanimljivo je i to da je prilikom svakog inspekcijskog nadzora ili analize mora Zavoda za javno zdravstvo, more na ovom području bilo jako dobre kakvoće i sasvim pogodno za kupanje. Razlog je to zbog kojeg nezadovoljstvo i bijes građana konstantno rastu
Masne mrlje u moru na plaži Kolovare, i to na potezu od Punte Bajlo pa sve do bazena, redoviti je tamošnji prizor i problem na koji građani svake godine ukazuju. Nakon niza upozorenja i medijskih napisa, ovaj je problem ponovno aktualiziran i na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, kada se nekolicina nazočnih složila da je riječ o velikom problemu na kojemu se hitno mora ozbiljnije poraditi. Istaknuto je tada da su se u posljednjih desetak dana neugodne mrlje pojavile čak dva puta.
Lukavo ponašanje
Nakon brojnih napisa u medijima te građanskih apela o tome da je riječ o onečišćenju koje uzrokuje riboprerađivačka tvrtka “Adria”, ovom problemu još uvijek nitko nije doskočio. Građanima je poznato da svoje negodovanje mogu prijaviti zadarskoj Službi 112 i evidentno je da to svakodnevno i čine, no neugodna zagađenja svakih nekoliko dana tamošnjim kupačima doslovce uništavaju boravak na plaži. Još apsurdnije je da Adria posjeduje i vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda u more, a zanimljivo je i to da je prilikom svakog inspekcijskog nadzora ili analize mora Zavoda za javno zdravstvo, more na ovom području bilo jako dobre kakvoće i sasvim pogodno za kupanje. Razlog je to zbog kojeg nezadovoljstvo i bijes građana konstantno rastu, jer sve prethodno navedeno nalikuje na potpuni apsurd i opravdano izaziva šok i nevjericu.
Da je riječ o lukavom ponašanju koje izluđuje građane, doznajemo i u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, odakle navode da niti jedna od njihovih analiza kakvoće more, koje u sezoni provode dva puta mjesečno, do sada nije zabilježila nikakvo onečišćenje na tom području.
Plaža prve kategorije
– Znam da ljudi stalno negoduju i da ispada da mi ništa ne radimo. No, svaki put kada smo vršili analizu nije bilo nikakvih onečišćenja. Postoji mogućnost da se pojavi mrlja koja zahvaljujući popodnevnom maestralu nestane već za sat vremena, kazao je Pucar, naglasivši da je posljednja analiza na području Kolovara izvršena prije nekoliko dana te da ništa zbog čega bi se more moglo proglasiti nepogodnim za kupanje nije pronađeno.
Rezultati ove posljednje analize zbog, kako pojašnjava Pucar, pronađene bakterije još uvijek nisu završeni te dodaje da bi se nakon dodatnog ispitivanja ova zadarska plaža u najgorem slučaju mogla proglasiti plažom druge kategorije, koju je imala i ranije.
Ako mikrobiološki pokazatelji ukažu na nečistoće, Pucar navodi da oni sami o tome obavještavaju Službu 112, a nakon svake uočene masnoće proglasit će da more na tom području nije za kupanje. Pucar je također naglasio da je pri ovogodišnjoj analizi kakvoće mora primijenjena europska direktiva koja je dosta blaža od prošlogodišnje, zbog čega su gotovo sve plaže na hrvatskoj obali ove godine proglašene plažom prve kategorije.