Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Mnogo nepoznanica

Autor: Roman Morović

25.07.2009. 22:00
Mnogo nepoznanica

Foto: Sebastian GOVORČIN



Iako se prvo krenulo u potragu za hrvatskim igračima, kako sada stvari stoje sve je realniji dolazak stranca na poziciji tri, dok je novi centar još uvijek velika nepoznanica
Što se sve događalo u KK Zadar nakon 5. lipnja kada je, porazom od Cibone u četvrtoj utakmici finala prvenstva Hrvatske, službeno završila prošla natjecateljska sezona? Krenimo redom. Poznato je već da je na čelo Kluba došla nova ambiciozna uprava s novim razvojim planom, a od petka Klub ima i novog generalnog direktora. Došlo je do promjena i u liječničkom timu, press-službi, te u stručnom stožeru, odnosno skautingu (Emilio Kovačić). U igračkom kadru najznačajnije promjene su odlasci kapetana i ponajboljeg igrača proteklih sezona Todora Gečevskog, te miljenika navijača Jubyja Johnsona koji su napustili klub nakon punih pet sezona. Svi ostali su, s više ili manje sreće i uspjeha, bili po raznim reprezentativnim selekcijama. Trojica igrača, Rančić, Stipčević i Car pozvani su u hrvatsku B reprezentaciju (pozvan je i Perić, ali je otpao zbog ozljede leđa), s kojom su odradili pripreme i potom nastupili na Mediteranskim igrama u Pescari gdje su osvojili zlatnu medalju.
Mladi s reprezentacijama
Mnoštvo mladih igrača treninge su nastavili po mladim reprezentativnim selekcijama, od one U-20 (Marčinković, Šarlija, Popović, Blažević), pa do onih U-19 i U-18 (Prostran, Olivari, Batur, Mikulić). Najviše odjeka svakako je imala svjetska bronca reprezentacije do 19 godina koja je sjajnim igrama na Novom Zelandu privukla veliku pozornost, ne samo hrvatske, već i svjetske košarkaške javnosti. U međuvremenu, trener Zadra Zmago Sagadin u Višnjiku je pokrenuo svojevrsni ljetni kamp koji je trajao 20-ak dana, a kroz kojega je prošao određeni broj igrača, što juniora, što onih bez angažmana, koji su se pokušali dokazati zadarskom treneru. Iako je za neke od njih Sagadin kazao kako imaju potencijala, nitko na koncu nije ostao u klubu, no ako ništa drugo, Sagadin je dobio uvid u mogućnosti i potencijal nekih zadarskih mladića koji bi u budućnosti mogli konkurirati za prvu momčad. U tom su kampu trenirali i neki seniori (Ružić, Perić, Macura), a svi su oni s treninzima, dakako nešto manjeg intenziteta, nastavili i za vrijeme ljetnog odmora budući da današnji sport jednostavno ne dopušta preduge pauze. Još prije službenog završetka sezone bilo je poznato da će klub napustiti Gečevski i Johnson, te će upravo na tim pozicijama, dakle trici i petici Sagadin morati pronaći dvije adekvatne zamjene.
Macura na odlasku
Iako se prvo krenulo u potragu za hrvatskim igračima, kako sada stvari stoje sve je realniji dolazak stranca na poziciji tri, dok je novi centar još uvijek velika nepoznanica. Što se ostalih pozicija tiče, stvari bi više manje trebale biti jasne. Na poziciji razigravača su Zadrani, Rok Stipčević i Toni Prostran kojima će, kada to bude potrebno, pomagati i Marko Car, dok bi prvi šuter momčadi trebao biti Damir Rančić koji je pozvan i u A reprezentaciju Hrvatske kojoj bi se ovih dana trebao pridružiti na pripremama. Na krilnoj je poziciji Hrvoje Perić od kojega se ove sezone mnogo očekuje, a što se centarske linije tiče sigurni su za sada jedino Vladimer Boisa i Tomislav Ružić. Status Jere Macure još uvijek nije razriješen, no čini se da je on blizu izlaznih vrata, a i najavljeno smanjivanje ugovora ostalim igračima još uvijek je u fazi pregovora. Kada se sve to zbroji i oduzme, možemo zaključiti da je uoči današnjeg početka priprema za novu sezonu, koja će službeno započeti 10. listopada, puno više nepoznanica nego poznatih činjenica.