Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Narodno bogatstvo izvučeno iz sjećanja i zapećka

Autor: Velimir Brkić

25.07.2009. 22:00
Narodno bogatstvo izvučeno iz sjećanja i zapećka

Foto: Velimir BRKIĆ



Poseban doživljaj za oko i nepce bila su stara jela koja su se nekada spremala i posluživala za blagdana poput: taraca, lazanja, pašte i boba, pašte i krumpira, vare, tripica, pulastra-pivaca ispod peke i lešo, makaruna oko prsta, šalše, daganja, puža, pašte od bakalara i tune, fažola, čičvarde, leće, graa…
U općini Sveti Filip i Jakov u dobrom jelu, piću i programu uživalo se i ovog četvrtog zaredom ljeta. Naravno, riječ je o sada već poznatoj manifestaciji pod nazivom “Kako su živili i radili naši stari”. Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Općine Sv. Filip i Jakov te turističkih zajednica Zadarske županije i Hrvatske više nego uspješni organizatori su bili novoosnovani KUD “Sv. Roko” koji su organizaciju od ove godine preuzeli od Turističke zajednice. Sudionici manifestacije su bili KUD “Sv. Ivan Glavosijek” iz Raštana Donjih, KUD “Maslina” i ženska klapa “Karmel” iz Turnja te nadasve vrijedni, radišni i gostoljubivi domaćini – KUD “Sv. Roko”.
Stari zanati, tradicionalna jela…
Voditelj programa, koji je uvršten u brošuru Kalendara kulturno-turističkih manifestacija u Hrvatskoj koju je izdala Hrvatska turistička zajednica za 2009. godinu, bio je Leon Eškinja.
Bila je to spektakularna manifestacija kojoj je cilj bio pružiti zanimljiv povijesni i etnološki prikaz življenja u filipjanskom kraju i to na obali i zaleđu, a uz program koji se odvijao uz folklor, stare napjeve, prikaz starih zanata kao i tradicionalnih jela koja su spravljali naši stari.
Stari običaji, plesovi i pjesme te stara jela na rivi i na prostoru Glavnog mula privukli su i staro i mlado, ponajviše turista željnih upoznavanja hrvatske tradicijske baštine, ali i besplatnog jela i pića u neograničenim količinama. Veliku zadovoljštinu i neskrivenu radost vrijedni čuvari svetofilipjanske, turanjske i raštanske tradicije i običaja dobili su nazočnošću nepreglednog mnoštva izuzetno zadovoljnih gostiju, znatiželjnika i turista. Štoviše, u petak navečer filipjanska riva bila je premalena da primi nepregledno mnoštvo. Jer svi su zainteresirano gledali bogati program i degustirali jela s odobravanjem za kuharska umijeća naših starih.
Dakako poseban doživljaj za oko i nepce bila su stara jela koja su se nekada spremala i posluživala za blagdana poput: taraca, lazanja, pašte i boba, pašte i krumpira, vare, tripica, pulastra-pivaca ispod peke i lešo, makaruna oko prsta, šalše, daganja, puža, pašte od bakalara i tune, fažola, čičvarde, leće, graa, frmenjtače od smokava, mendulata, suhih smokava, slanih srdela, sira, pršuta, a ispod peke miriše domaći, raštanski kruh.
Što više smotri
Kad sve treba zaliti, crnog i bijelog domaćeg vina nikad ne fali, a desert na kraju bile su fine fritule i kroštule te kuhani kukuruz.
– Smotri s predstavljanjem starih običaja i gastronomije našega kraja trebalo bi biti više te se ne smije prekinuti započeto, mišljenje je koje su izrekli mnogobrojni dobrano siti i “napiti” posjetitelji.
Jedan od ciljeva manifestacije je da se ne zaborave naša originalna, domaća, stara, zdrava priobalno-ravnokotarska jela koja su pripremale naše bake, a koja bi i danas mogla predstavljati okosnicu zdravog načina prehrane. Upravo takav način prehrane bi se uz malo volje mogao ugraditi i u turističku ponudu ovoga kraja, koji se, eto, i na tom planu ima čime pohvaliti.
– Meni je čast svake godine biti ovdje među ovim ljudima koji su nam otvorili svoja vrata i običaje i dopustili da zavirimo u njihov kutak dok su još tu oni koji se sjećaju. Žalosno bi bilo da se jednoga dana ta bogata tradicija izgubi negdje u vremenu. Zato je bitno da se ovakve manifestacije događaju i da one same u nama bude tu potrebu da ih organiziramo – radi gostiju, radi sebe samih i budućih naraštaja, komentirao je načelnik Igor Pedisić, dok je od gušta degustirao, a što drugo već “svoje” iz Turnja, na daleko poznate makarune oko prsta.
Da se neće izgubiti, to smo sigurni, jer će Sv. Filip i Jakov još mnogo godina nastaviti prikazivati kako su to živjeli, radili i jeli naši stari.