Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Srednjovjekovni viteški turnir u Ninu

Autor: Velimir Brkić

25.07.2009. 22:00
Srednjovjekovni viteški turnir u Ninu

Foto: Velimir BRKIĆ



U sklopu projekta “Nin, najstariji hrvatski kraljevski grad” održana je manifestacija “Dani branitelja Nin 2009”. Vrhunac manifestacije je bio spektakularni viteški turnir s finalom održanim u subotu navečer u kompleksu crkve Sv. Križa u Ninu, gdje su gledatelji mogli vidjeti religiozno-povijesnu dramu “Hrvatska kruna”, autora Antuna Abramovića, a u režiji Zorana Mužića.
Subotnja događanja započela su na ninskoj obali gdje je uz visoke viteške počasti pod zapovijedanjem pukovnika Mladena Kužnika upriličeno polaganje lovorovog vijenca knezu Branimiru. Vijenac je položio novi ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, izaslanik Ministarstva obrane general Drago Repinc, gradonačelnik Emil Ćurko, predsjednik udruge Hrvatski ratni veterani brigadir mr. sc. Zvonko Sesar i tajnik udruge Marin Grabar.
Udruga Hrvatski ratni veterani u Ninu je podignula impozantni vojni tabor. Duž ninskih starih zidina na 14 štandova braniteljskih zadruga održavale su nadasve posjećenu prodajnu izložbu predmeta iz srednjeg vijeka te prikazali stare obrte i zanate. Održana je i degustacija tradicionalnih hrvatskih jela Slavonije, Podravine, Posavine i Zagorja kao što su kuhani pileći paprikaš, čobanac, kotlovina, kuhani kukuruz i pite od tikve-bundeve.
U petak i subotu nakon mimohoda kroz Nin održali su spektakularni srednjovjekovni viteški turnir. U viteškim odorama nadasve autentično su prikazali srednjovjekovnu kopnenu bitku gdje su na oduševljenje razdragane publike vrlo uvježbano i vješto prikazali vojne vještine i staro oružje i vojničku opremu.
Manifestacija “Dani branitelja Nin 2009.” je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja i Ministarstva obrane te Grada Nina i Turističke zajednice.
Finale subotnje večeri bila je jedan od glavnih događaja i cjelokupnog ninskog kulturnog ljeta, predstava “Hrvatska kruna” koja se već tradicionalno održava posljednju subotu u mjesecu srpnju. Predstava izvedena na otvorenom, zamišljena je kao spoj religioznog misterija i modernog dramskog dijaloga, a govori o povijesnim događanjima u vrijeme dolaska na hrvatsko prijestolje jednog od najznačajnijih hrvatskih vladara – Branimira u 9. stoljeću.
U predstavi glume članovi ansambla Kazališta lutaka u Zadru i statisti iz Nina dok glavnu ulogu igra Tomislav Martić, glumac zagrebačkog kazališta Komedija.