Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Akademik Damaška zastupat će Hrvatsku

25.07.2010. 22:00
Akademik Damaška zastupat će Hrvatsku


Dok predsjednik Ivo Josipović u svakoj prilici koketira s odustajanjem od hrvatske tužbe protiv Srbije zbog genocida, vlada premijerke Jadranke Kosor upravo je dovršila ekipiranje tima što će zastupati Hrvatsku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) protiv Srbije, nakon odlaska glavnog zastupnika Hrvatske pred ICJ-om i donedavnog ministra pravosuđa Ivana Šimonovića u New York. Na Šimonovićevo mjesto Vlada je prije nekoliko dana imenovala dr. Mirjana Damašku, vjerojatno najuglednijeg pravnog stručnjaka hrvatskog podrijetla u svijetu. Damaška na Yale Law School predaje međunarodno i poredbeno pravo. Član je HAZU.
Iako je upitan krajnji uspjeh, hrvatska je tužba protiv Srbije već zabilježila jednu važnu pobjedu. ICJ, najviši UN-ov sud specijaliziran za sporove između država, proglasio se nadležnim u sporu Hrvatske i Srbije, unatoč suprotnim očekivanjima. Stručna javnost svejedno je krajnje suzdržana oko izgleda za uspjeh u tom sporu.
Pravi izazov za Damašku i hrvatski tim – u kojem su još Maja Seršić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Andreja Metelko Zgombić iz Ministarstva vanjskih poslova i Gordan Markotić iz Ministarstva pravosuđa, bit će uvjeriti suce najvišeg UN-ovog sudišta da su srpske snage u Hrvatskoj počinile genocid. “Izgledi da bi Sud mogao izjednačiti Vukovar sa Srebrenicom nisu veliki”, priznaje i Damaška u jednom svom članku, no ne smatra da zbog nepovoljnih izgleda hrvatske tužbe od nje treba odustati. Naime, objašnjava ugledni profesor, ICJ može odbiti hrvatsku tužbu za genocid samo tako da događaje opisane u tužbi prethodno okvalificira kao teške zločine protiv čovječnosti. U tom slučaju, uvjeren je Damaška, radilo bi se o korisnom porazu.


Vukovarski pokolj


Dr. Damaška uvjeren je kako će Hrvatska lakše dokazati upletenost Srbije u vukovarski pokolj, kao i u druge zločine u Hrvatskoj, nego što je Bosni bilo dokazati umiješanost Beograda u genocid u Srebrenici.