Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Desnica organizira kontraskup u Srbu

25.07.2010. 22:00
Desnica organizira kontraskup u Srbu


Riječ je o onima koji i antifašizam i Srbe u antifašističkom pokretu, ne mogu povezati s Hrvatskom i ne žele ih u Hrvatskoj, uzvraća Pupovac
 Još uvijek se ne zna hoće li se 27. srpnja na skupu u Srbu pojaviti i predsjednik Srbije Boris Tadić. To je jučer za naš list izjavio predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac čija je udruga zajedno sa Savezom antifašističkih boraca (SAB) organizator skupa na kojem će se obilježiti događaji od 27. srpnja 1941. i ponovo otkriti spomenik Vanje Radauša srušen u ljeto 1995. tijekom akcije Oluja.
Međutim, dvije izvanparlamentarne stranke, Autohtoni HSP i HČSP, zajedno s nekim udrugama iz Domovinskog rata organiziraju kontraskup na kojem očekuju oko 700 do 1.000 ljudi iz svih krajeva Hrvatske.
Bez ustaških uniformi i pozdrava
– Dobili smo dozvolu policije za organizaciju kontraskupa. Održat ćemo miran prosvjed zbog toga jer se u Srbu u srpnju 1941. nije dogodio nikakav antifašistički već četnički ustanak. Na našem prosvjedu bit će održani govori koji će pokazati što se točno dogodilo 1941. u Srbu kada su počinjeni zločini nad Hrvatima. Neće biti ustaških uniformi ni pozdrava podignutom desnicom, rekao je predsjednik autohtonog HSP-a Dražen Keleminec. Predsjednik HČSP-a Josip Miljak dodao je da podizanje spomenika “ne vodi normalnom suživotu Srba i Hrvata već novim podjelama”, te smatra da bi ga trebalo srušiti.
Omalovažavanje antifašizma
Pupovac odgovara da ništa neće omesti obilježavanje ustanka jer ga nije omela ni činjenica da se na obnovu spomenika čekalo punih 15 godina.
– Neća ga omesti ni činjenica da će se poklonici NDH i ustaške ideologije zbog koje je taj ustanak i pokrenut pokušati okupiti i ometati skup. Tko god omalovažava ovaj skup ne radi ništa drugo nego još jedan puta baca sumnju na sposobnost države da zaštiti svoje temeljne ustavne vrijednosti, a to je antifašizam i oni koji su ga iznijeli. A to su borci NOB-a među kojima su Srbi sačinjavali vrlo vrlo značajnu komponentu. Isti oni koji su bili protiv Trga žrtava fašizma sada su i protiv spomenika u Srbu. Riječ je o onima koji i antifašizam i one koji su u sudjelovali u antifašističkom pokretu, kao što su Srbi, ne mogu povezati s Hrvatskom i ne žele ih u Hrvatskoj. Mi se okupljamo da bi pokazali suprotno, rekao je Pupovac.