Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Doprinos revitalizaciji bogate prošlosti Pakoštana

25.07.2010. 22:00
Doprinos revitalizaciji bogate prošlosti Pakoštana


U Općinskoj vijećnici u Pakoštanima otvorena je izložba slika i skulptura “Templari”. Riječ je o nizu radova u vlasništvu Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo nastalih na likovnim susretima sa šireg zagrebačkog područja održanog prije četiri godine o čemu je okupljenima govorila ravnateljica Učilišta, Nadica Kozić.
– Ovi susreti su u Dugom Selu tradicija, oživljavanje naše vrijedne povijesti koja povezuje mnoge hrvatske krajeve, ali i gradove diljem Europe. Stjecajem okolnosti saznali smo da se i ovdje u općini Pakoštane revitaliziraju Templari u kulturno-turističke svrhe. S obzirom da je ovdje u Pakoštanima bilo sjedište priorata Vranskog, ovo je prilika da temeljem ove povijesne i kulturološke poveznice, povežemo i ovaj događaj i započnemo možda i suradnju na razini kulturnih dobara temeljem tog zajedničkog nazivnika, kazala je Nada Kozić koja je podsjetila na dolazak templara na dugoselsko područje Martin Brega koje je pod nazivom Zemlja sv. Martina, vitezovima hramovnicima darovao hrvatsko-ugarski kralj Andrija II. 1209. godine.
– Autori koji su izložili svoja djela boravili su u Dugom Selu i inspirirani temom templara svojim osebujnim doživljajem i svojim stilom koristeći različite tehnike prikaza, napravili su ovu zbirku. Osim ove zbirke grad Dugo Selo izdao je i knjigu koja govori o povijesti templara na području Hrvatske s posebnim osvrtom na templare i ivanovce na Zemlji sv. Martina i koliko je meni poznato, to je jedno od rijetkih izdanja u Hrvatskoj koja se bavi tom tematikom, a autor je dr. Juraj Belaj, istaknula je Kozić.
Dobrodošlicu gostima iz Dugog Sela zaželio je načelnik Općine Milivoj Kurtov koji je tom prigodom izrazio posebnu zahvalu POU Dugo Selo koje je ostvarilo postav ove vrijedne zbirke u Pakoštanima te je pritom naglasio:
– Ova izložba nije došla slučajno iz razloga što Općina Pakoštane kao i Dugo Selo njeguju povijest i kulturu naših predaka pa tako i ovaj povijesni hod u kojem su templari imali važnu ulogu, a na našem području je Vrana, odnosno Vranski priorat bio iznimno važan.
U Pakoštanima ističu kako je ova izložba svojevrstan uvod u niz daljnjih drugih događanja kojima će se nastaviti proces revalorizacije bogate kulturno-povijesne baštine ove općine i u kojem razdoblje postojanja templarskog, a kasnije hospitalskog Vranskog priorata igra važnu ulogu. U tom smjeru se već obavljaju intenzivne pripreme te ćemo uskoro vjerojatno svjedočiti mnogim vrijednim kulturnim i promidžbenim zbivanjima.
Izložbu “Templari” u Pakoštanima, uveličali su članovi dugoselskog Kulturno-umjetničkog društva “Preporod” koji su ovom prigodom izveli niz pjesmi i plesova iz svoga zavičaja.
 


Autori radova


Slike i skulpture u Pakoštanima su izložili sljedeći umjetnici: Robert Baća, Helena Ohnjec, Ana Dijana Širić, Irena Podvorac, Zdenka Resar, Lidija Lovreković, Irena Škrinjar, Tomislav Josipović, Gabrijela Rukelj, Silvio Balija, Andrea Robić, Marina Lapadatović, Vladimir Polić, Nena Grdinić, Robert Samardžić, Ivo Ostojić i Milan Kuhar.