Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Glazbari u pripremama za paški ljetni festival

25.07.2010. 22:00
Glazbari u pripremama za paški ljetni festival


Uf, jako je vruće pa otkopčam košulju kako bi mi bilo malo lakše. Da me ne drži ljubav prema muziciranju u gradskoj glazbi gdje sviram 60-ak godina, ne bih izdržao. Ali, vidite, ljubav je jača i od vrućine, rekao je barba Ante Grašo Burin koji svira doboš
Gradska glazba Pag od Ministarstva kulture RH dobila je financijsku pomoć u iznosu od 10.000 kuna koje je namijenila kupnji instrumenta tenor saksofona, doznali smo od predsjednika Upravnog odbora paške gradske glazbe Tea Bukše.
– Već nekoliko godina zaredom prijavljujemo se na natječaje koje raspisuje Ministarstvo kulture i svake godine dobijemo po 10.000 kuna koje uložimo u kupnju instrumenata. Nama su financijske donacije itekako potrebne kako bismo opremili naše glazbare. Tim više što u orkestru imamo mladih članova koji su prije godinu dana prošli malu školu gradske glazbe. Osim što kupujemo nove, sredstva su nam potrebna i za restauraciju starih instrumenata koji nam još služe za sviranje, rekao je Bukša.
On je istaknuo da Gradska glazba sredstva dobiva i od gradskog proračuna, međutim, kako je sada vrijeme krize, ta su sredstva razmjerno mala.
– No imamo razumijevanja za to. Financijski se dosta skromno pokrivamo, ali najvažnije je da se gradska glazba održi i da intenzivno radi. Već za ovo ljeto pripremamo četiri koncerta u Pagu, a po staroj tradiciji koncertiramo i za paški ljetni karneval, koji se održava 29. i 30. srpnja. U orkestru gradske glazbe svira 35 ljudi, među kojima je desetak mladih. Probe, pod palicom umjetničkog voditelja Branka Barbira, održavamo dvaput tjedno u prostoru stare kuglane koje nam je ustupio Grad Pag, naveo je Bukša.
Paški glazbari u ovim ljetnim vrućinama održavaju probe pod otežanim uvjetima. Budući da nemaju klimatiziran prostor, “užarenu atmosferu” hlade otvaranjem prozora i stvaranjem propuha ne bi li u prostor unijeli barem malo svježeg zraka.
Ove vrućine puno lakše podnose mladi, dok najstariji članovi – 78-godišnji Ante Rumora Miško i 75-godišnji Ante Grašo Burin, puno teže.
– Uf, jako je vruće pa otkopčam košulju kako bi mi bilo malo lakše. Da me ne drži ljubav prema muziciranju u gradskoj glazbi gdje sviram 60-ak godina, ne bih izdržao. Ali, vidite, ljubav je jača i od vrućine, rekao je barba Burin koji svira doboš.
Njegov stariji kolega barba Miško svira činele.
Inače, Gradska glazba Pag utemeljena je 1923. godine te je ove godine proslavila svoj 87. rođendan.
Doznajemo i da paški glazbari za jesen pripremaju nekoliko gostovanja po Sloveniji i Mađarskoj, kako bi uzvratili posjete svojih kolega koji su već održali koncerte u Pagu.
– Naše glazbare najviše vesele susreti i gostovanja. Tada s kolegama iz različitih krajeva izmjenjujemo glazbena iskustva i širimo prijateljstva, istaknuo je Bukša.