Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Igralište malo, a djece puno

25.07.2010. 22:00
Igralište malo, a djece puno


Sportskih terena u gradu nikad dosta. Jedno od takvih, koje je “niknulo” zahvaljujući radu entuzijasta je i košarkaško igralište na vrhu Ulice Stjepana Radića na Voštarnici, u neposrednoj blizini poduzeća Čistoća. U središtu omanjih zgrada “niknulo” je igralište veličine nešto više od 300 metara četvornih, na radost tamošnje djece. Za nekoliko generacija dječaka i djevojčica to je mjesto okupljanja gdje nađu razonodu, naravno igrajući košarku. Cijeli dan se igra, a navečer u špici tu se nađe i 30-ak dječaka i djevojčica iz ovog kvarta, nekad zvanog “kvart crvenih ruža”.
Joso Lukić, poznati zadarski ljubitelj sporta koji živi neposredno blizu sadašnjeg igrališta, još je 1990. godine došao na ideju da se na mjestu gdje se odlagao različiti otpad napravi igralište.
– S Davorom Perićem iz Čistoće uspjeli smo odavde odvesti tri-četiri kamiona otpada. Namjera je bila da napravimo mjesto gdje bi se djeca okupljala i to kroz sport. Potom smo dobili i tampon koji smo razvukli po igralištu. Koš smo napravili na stupu semafora, a drugi na cijevi koju smo dobili od SAS-a. Početkom Domovinskog rata igralište smo uspjeli betonirati. Uvidio sam da djeca vole košarku pa je tu već nekoliko generacija koji su ovdje proigrali košarku. U okviru športsko-humanitarne akcije 1000 koševa za Hrvatsku nismo uspjeli dobiti table s obručem, ali na našu molbu proizvođač nam ih je naknadno poslao. Tako sada imamo sve, međutim, i dalje je potrebno održavanje. Trenutačno gletamo i ponovno bojimo rekete. Grad će nam postaviti ogradu, a iz ureda za zelenilo grada i Nasada dobit ćemo pet-šest već velikih stabala. Nastojim da više puta na godinu vidim što bih mogao doprinijeti i to napravim, iako sam stopostotni invalid, jer volim da djeca ovdje borave, kaže Joso, koji pohvaljuje i djecu za njihovo zalaganje pri uređenju igrališta.