Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Na 27 plaža niti jedna Plava zastava!

25.07.2010. 22:00
Na 27 plaža niti jedna Plava zastava!


Ovdje je carstvo pijeska, obećana zemlja za djecu i neplivače, mjesta su to idealna za obiteljsko ljetovanje. Čistoćom mora kupači su iznimno zadovoljni. No, ipak pojedini gosti plažama u globalu nisu zadovoljni i to iz razloga što na većini njih nedostaju prateći sadržaji poput tuševa, kabina za presvlačenje i zahoda
U subotnjem điravanju plažama Zadarske županije obišli smo plaže u Vrsima (Mulo, Školjić, Zukve, Kukinica, Ričina, Jasenovo, Sv. Jakov, Duboka draga), Ninu (Ninske vodice, Blato-Pizdice, Pliša, Ždrijac, Glava od Jaruge, Na jablanu) i Privlaci (Sabunike, Mletak, Batalaža, na livadici, kamp, Sebačevo, Loznica, Jaz, Punta, Mulić, kod Sv. Nikole, Điga, u Selu). I još bismo da nije nakon gotovo šestosatne skitnje, usprkos buri s Velebita i litrama ispijene tekućine, na zvizdanu ipak zakuhala glava.
Ovdje je carstvo pijeska, obećana zemlja za djecu i neplivače, mjesta su to idealna za obiteljsko ljetovanje. Čistoćom mora kupači su iznimno zadovoljni. No, ipak pojedini gosti plažama u globalu nisu zadovoljni i to iz razloga što na većini njih nedostaju prateći sadržaji poput tuševa, kabina za presvlačenje i zahoda.
Nedostaju tuševi, WC-ovi…
Kao i drugdje uz priobalje i ovdje itekako nedostaje i kanalizacija. Kamioni za prijevoz fekalija, u narodu zvani “govnare”, do svojih se odredišta gotovo da se probijaju pokraj samih kupača. Desetljećima se nije ulagalo u infrastrukturu i sad se “preko noći” ne može sve.
Mnogo je neotkrivenih i čudesnih mjesta na našoj obali, koja sve više intrigiraju i pobuđuju maštu stranaca. Iako na plaži nema WC-ova, slavina za vodu, niti tuševa, kupači rado dolaze na neizbrušeni vrški dijamant – plažu Duboka draga. A odlazak na tu plažu mještanima povrati sjećanja iz djetinjstva. Tamo su se prije 40-50 godina snimali i kadrovi za filmove o Ilijadi i Odiseji.
Neka ostane makadamski put do ove božanstvene uvale, ali za pogled na gotovo nestvarni ovozemaljski svijet trebalo bi se na neki najbezbolniji način riješiti ovih betonskih skladišta za ribarsku opremu, govore nam upitani Vršani.
Vrsi-Mulo je istinski raj za apartmane i vikendice. No, na slikovitoj plaži ispred naselja nedostaje WC-ova, tuševa i kabina za presvlačenje. Vjerojatno i stoga što za sve to treba tek prijeći cestu i doći do svog apartmana, sobe ili vikendice. Sasvim druga slika je plaža Školjić u koju se posljednjih godina puno uložilo. Nedostaje tek barem jedan tuš i sigurnosne plutače za kupače. Svakako bi se trebali okupati i na plaži na Zukvama, ali i na plaži Sv. Jakova, svojevrsnoj vrškoj Copacabani.
Bilo kako bilo, mladoj općini i turističkoj zajednici, usprkos dosad znatnim ulaganjima na obali i plažama, trebat će još puno novca utrošiti prije negoli se ovdje zavijori Plava zastava.
Plaža s besplatnim internetom
U Branimirovu gradu Ninu, najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu, čarobne oaze pješčanih plaža svake godine sve više, za naše prilike, dobivaju izgled kraljevskih plaža. Štoviše, na plaži Ždrijac, nedaleko od zahoda i tuševa, poduzetni Šime Savić, vlasnik ugostiteljskog objekta “Šiba” na plaži, postavlja antenu za internetski besplatni signal za sve one koji se dođu kupati i sunčati na ovu ninsku plažu.
– Do pješčanog otoka na plaži Pliša s kopna se može doći jedino kroz plićak. A dok su sabunjari vadili sabun do otočića se jedino moglo barkom, prisjeća se Anka Šarlija koja je još 1969. godine započela raditi u odmaralištu Udruženja cestara Hrvatske. Više nema odmarališta, ali ima bogodane borove šume i istinskog pješčanog raja na Pliši za samo 10 kuna po automobilu.
Usprkos potrebe daljnjih ulaganja plaže Blato-Pizdice i Ninske vodice pružaju gotovo pa sve što i zahtjevniji kupač poželi. Napravljena autocesta umnogome pridonosi priljevu turista i to je naša prednost, ali se moramo pomiriti s time da spadamo u destinacije za obiteljska ljetovanja.
Privlaka je sa sve tri strane obgrljena kristalnim pijeskom i bogodanim plažama. Općina Privlaka i Turistička zajednica u “horuku” su poprilično novca uložili u uređenje obalnog pojasa. Osim šetnica tu su i igrališta za odbojku na pijesku, dječja igrališta, a i kemijski WC-i zaista više nisu luksuz. Privlačke plaže pune hlada gotovo da više i nije za prepoznati.
Usprkos dosadnoj buri i valovima sve je mirisalo na pravo ljeto: djeca, pusice u plićaku, pivo u hladovini, pokazivanje mišića, odbojka na pijesku, namještanje bikinija, namakanje trbuha… Vidljivo je da su se lokalna samouprava i turistički djelatnici potrudili urediti plaže i osigurati dodatne sadržaje. No, na oko 14 kilometara dugoj privlačkoj obali tuš smo primijetili samo na plaži u kampu.