Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Najmasovnija promocija zadarskog kraja

25.07.2010. 22:00
Najmasovnija promocija zadarskog kraja


Više od devedeset izlagača, dvije pozornice, stotine specijaliteta te tisuće punih trbuha – bilanca je ovogodišnje jubilarne 10. Noći punog miseca. Ova originalna manifestacija i 10. godinu za redom rezultirala je punim pogotkom kada je u pitanju promocija ‘spize’ i običaja zadarskog kraja, ali i šire.
Već u kasnim popodnevnim satima zadarskom rivom počeli su se širiti mirisi brojnih delicija, počevši od morskih, pa do plodova zemlje. Brojni izlagači zauzeli su rivu od hotela Zagreb, a štandovi su se redali u dva niza sve do Morskih orgulja.
Privlačani su se ove godine predstavili hobotnicom s krumpirima, pečenim srdelama, mariniranim inčunima te fritulama i kroštulama.
– Ribe smo donijeli, tu smo najjači! -hvalile su se Privlačanke, a na primjedbu kako i nisu baš nešto previše ribe pokazale, ispalile su kao iz topa:
– Kako ne? Pa i lignja je riba, živi u moru!
Turanjci su se na Noći punog miseca dali u pečenje tune i srdela:
– Mi smo najpoznatiji po kunjkama, ali sad nije vrime za njih jer se razmnožavaju, pojašnjava prodavač. Ipak, dostajale su i srdele, naravno zalijevane prigodno s crnim ili bijelim domaćim vinom.
Odmah u blizini turanjskog štanda, kuhane puževe servirali su Visočanci. Bilo je tu kukuruza i ribe, ali i domaće lozovače. Stanovi i Plovanija ove godine su udružili snage, a njihov najveći adut bile su divenice i pršut. Ipak, najviše pažnje plijenili su Benkovčani koji su na ovogodišnjoj Noći punog miseca zauzeli čak šest štandova, i to opravdano. U improviziranoj peki na rivi pekli su prisnac, benkovačko-ravnokotarski specijalitet od svježeg sira, vrhnja i jaja. Jedini su jučer okrenuli i janjca, a na meniju se našla i kotlovina:
– Nije iz našeg kraja, ali ljudi je vole, pojašnjava benkovački princip ponude i potražnje jedan od njihovih kuhara.
Betina, Molat, Arbanasi, Petrčane, Bibinje, Nin i Dobropoljana – samo su dio mjesta koji su svoju tradicijsku kulturu jučer prezentirali mnogobrojnim Zadranima i njihovim gostima.
Uz brojne delicije, na zadarskoj rivi moglo se kupiti i svašta nejestivo, počevši od licitarskih srca, mozgalica, pa do sandala i pletenih torbi. Bitno je samo da je izrađeno ljudskom rukom te da potječe iz Hrvatske.
Za pet kuna mogli ste se provozati u košari na drvenoj ljuljački. Prošetati zadarskom rivom uz zvukove klapa i i uživati u plesovima KUD-ova moglo se besplatno.
Osjećaj je bio neprocjenjiv.