Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Peres: Treba poučavati o jasenovačkoj tragediji

25.07.2010. 22:00
Peres: Treba poučavati o jasenovačkoj tragediji


Treba osigurati današnjoj djeci da nikada ne moraju iskusiti ponavljanje onoga što se dogodilo, rekao je Shimon Peres. Josipović se zahvalio partizanima jer su očuvali obraz i čast hrvatskog naroda za vrijeme Drugog svjetskog rata
 Predsjednik Izraela Shimon Peres i njegov hrvatski kolega Ivo Josipović posjetili su jučer spomen područje Jasenovac i odali počast žrtvama ustaškog logora iz Drugog svjetskog rata. Obojica predsjednika položila su vijence na spomenik Jasenovački cvijet, djelo Bogdana Bogdanovića, te potom razgledali Memorijalni muzej u pratnji ravnateljice Memorijalnog centra Jasenovac Nataše Jovičić.
– Kao Židov ne mogu ne biti dirnut na ovom mjestu. Ovaj je logor različit po nekoliko stvari. Među ostalim i po tome što su žrtve ubijane maljevima, noževima i kamenjem. Jedan je filozof rekao – za onoga tko ima malj u ruci svako je ljudsko biće potencijalni čavao. Može ga lako udariti i ubiti. Radi se o banalnim ubojstvima, ali u isto vrijeme izuzetno sadističkima, rekao je Peres. Dodao je kako treba osigurati današnjoj djeci da nikada ne moraju iskusiti ponavljanje onoga što se dogodilo, te naglasio da su nacisti, fašisti i ustaše svojim državama ostavili teško breme povijesti i nasljeđe srama.
Kritika iranskog predsjednika
– Nije dovoljno ne zaboraviti nego treba i poučavati o tragediji koja truje dostojanstvo i onih ubijenih i onih koji su preživjeli. Ne mogu šutjeti niti zaboraviti, ali sam ponosan što mi pokušavamo stvoriti civilizaciju humanosti, poštivanja svih ljudskih života, rekao je Peres. On je kritizirao iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji niječe holokaust, te ustvrdio da time želi opravdati nastavak ubijanja.
Josipović je rekao da je Jasenovac mjesto suočavanja s prošlošću koja je bila teška i bolna, te da iz nje “moramo izvući pouke”.
– To moramo napraviti zato da bi sutra bilo bolje i da se zlodjela koja su se dogodila ovdje i na drugim mjestima više nikada ne ponove. Jasenovac je mjesto strašnog zločina na kojem je zločinački ustaški režim ubijao Srbe, Židove, Rome i Hrvate samo zato što su bili drugačiji. Ovo je jedno od mjesta gdje je provođen Holokaust, mjesto gdje su stradali pripadnici židovskog naroda u Hrvatskoj, rekao je Josipović.
Sporazum o suradnji
Dodao je kako je hrvatski narod imao jedan od najjačih antifašističkih pokreta u Europi, te se zahvalio preživjelim partizanima jer su “očuvali obraz i čast hrvatskog naroda za vrijeme Drugog svjetskog rata”. Josipoviću se zatim dogodio “lapsus linguae”, rekao je naime da je “borba protiv antifašizma tradicija hrvatskog naroda”, ali je stvar spasio prevoditelj prevevši sporni dio kao “fight against fascism”.
Peres je na kraju sudjelovao u Kadišu, molitvi za mrtve koju su predvodili hrvatski rabini Kotel Da Don i Lucijan Prelević.
Josipović i Peres potpisali su sporazum o kulturnoj i obrazovnoj suradnji od 2010. do 2012. godine. Peres je drugi izraelski predsjednik koji je posjetio Jasenovac. Prije njega to je prilikom posjeta Hrvatskoj 2003. godine učinio i bivši izraelski šef države Moshe Katsav.


Susret s Mesićem


Izraelski predsjednik Shimon Peres se tijekom službena posjeta Hrvatskoj sastao i s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, priopćeno je iz Mesićeva ureda. Bio je to kurtoazni, neformalni i prijateljski sastanak dvojice prijatelja, koji su imali i brojne službene susrete dok je Mesić bio na dužnosti, navodi se u kratkom priopćenju. Predsjednik Peres je izrazio zadovoljstvo sto posjećuje Hrvatsku i ima priliku upoznati i zemlju i njezine ljude.