Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Srbu Srb nije dobro sjeo

25.07.2010. 22:00
Srbu Srb nije dobro sjeo


Nismo organizatori prosvjednog skupa u Srbu, ali ga podupiremo, jer smatramo da je to put do istine, kazao je Daniel Srb, predsjednik Hrvatske Stranke Prava i predsjedavajući na danas održanoj konferenciji za medije s temom “Prosvjed HSP-a radi obnove spomenika počiniteljima etničkog čišćenja nad Hrvatima u Borićevcu”. Podsjetimo, u ličkom mjestu Srb, članovi Saveza antifašističkih boraca i Srpskog narodnog vijeća, obilježavaju prvi pucanj ustaničke puške na prostoru Hrvatske u Drugom svjetskom ratu, a ovom prilikom otkrit će se i obnovljeni spomenik palim borcima, koji je uništen za vrijeme Oluje. Uz brojne antifašiste i političare koji će nazočiti skupu, Autohtona – Hrvatska stranka prava organizira prosvjed na koji su pozvali sve pravaše, domoljube i Hrvate te im organizirali prijevoz. Kako bi se spriječili neredi skup će čuvati dva kordona policije.
Konferenciji i javnoj raspravi na temu “Zašto Hrvatska slavi pokolj vlastitog naroda” nazočili su i Anto Đapić, počasni predsjednik HSP, Đani Bunja predsjednik ŽV HSP-a Zadarske županije te ostali članovi predsjedništva stranke, koji su prije konferencije i tribine bili na sjednici predsjedništva HSP-a održanoj u Zadru.
– Iskazujemo nezadovoljstvo obilježavanjem 27. srpnja i to uz financijsku potporu Vlade RH i pokroviteljstvo Hrvatskog Sabora. Treba podsjetiti da se radi o dani koji se nekada zvao Dan ustanka naroda Hrvatske i BiH, a koji je zapravo bio početak etničkog čišćenja i stravičnih pokolja nad Hrvatskim stanovništvom na tom prostoru, kazao je Srb dodajući kako ih iznenađuje činjenica što se današnji HDZ i predsjedništvo Sabora prihvatilo pokroviteljstva, jer je to napuštanje politike pokojnog predsjednika Franje Tuđmana i da je on živ tog pokroviteljstva ne bi bilo.
Predsjedništvo HSP-a ogorčeno je činjenicom da su pokrovitelji manifestacije u Srbu Vlada i Hrvatski Sabor, a prema njima u Srbu se nije radilo o antifašističkom ustanku.
– Neprihvatljiv je čin da Vlada financira obilježavanje povijesnog događaja koji je zločin i masakr nad Hrvatskim stanovništvom. O tome je HTV snimio film “Olovna vremena” i mi tražimo da se taj film sutra prikaže na televiziji, kao drugačije mišljenje na događaje koji će sutra biti obilježeni i određenim državnim protokolom, kazao je Srb dodajući kako se tamo nije radilo o antifašizmu, jer klicalo se kralju Petru i crvenoj Srbiji te su se nosile kokarde.
Iako nisu organizatori, HSP-ovci su kazali kako podržavaju prosvjed.
– Izražavamo ogorčenje i činjenicu da se politika HDZ-a, zbog suradnje sa SDSS-om, izgubila u svojoj domoljubnoj orijentaciji na ovakav način odbijajući povijesnu istinu o stradanju Hrvatskog naroda i etničkom čišćenju. Mi kao HSP nismo organizatori sutrašnjeg prosvjeda, ali ih podupiremo, jer smatramo da je to put do istine, kazao je Srb dodajući kako traže od hrvatskih institucija koje se bave povješću da iznesu svoje gledište o ovim povijesnim događajima, koji su utjecali na daljnji put hrvatskog naroda.
Srb je dodao i kako on neće ići u Srb, ali će na prosvjedima sigurno biti i članova HSP-a.
Nakon konferencije organizirana je i javna tribina “Zašto Hrvatska slavi pokolj vlastitog naroda” na kojoj se govorilo o poginulima i raseljenima sa tog područja. O temi su govorili Ivan Biondić, Krešo Bušić i Petar Macut, a moderator je bio Stjepan Šterc.
– Osim političkih rasprava željeli smo otvoriti i stručno-znanstvenu raspravu i kroz stručne radove pokazati što se zapravo desilo na tom području. Imamo slike povjesničara i demografa te što bi se desilo sa stanovništvom te regije i Hrvatske da nije bilo tih događaja, kazao je dr. Biondić dodajući kako političarima žele poručiti što se tamo desilo, znanstvenici su obrađivali te teme, a o njima se gotovo ne progovara.
– Često slušamo opravdanja kako se to desilo zbog nekih ranijih događaja, a po nama to nije nikakvo opravdanje. Zbog aktualne politike to se gura pod tepih, jer aktualna politika dogovara neke stvari vezane uz ostanak na vlasti. Događaji se prešućuju, iako ne bi smjeli, a događaji iz Domovinskog rata dižu se na svjetsku razinu, kazao je dr. Biondić prije javne tribine.


 ZVJERSTVA


Daniel Srb, predsjednik HSP-a iznio je podatke o stradanjima te priče o mučki ubijenim ljudima na tom području te ponovio kako tamo nije bilo antifašizma.
-Prema svjedocima, župniku Gospodnetiću okupljena rulja pod vodstvom četnika Brane Bogunovića nabila je na leđa magareći samar te ga jahala i to pred njegovom majkom. Nakon toga su ga nabili na ražanj i pekli, a ubili su i njegovu majku. Župnika Barišića i trojicu sjemeništaraca bacili su u zapaljenu crkvu, gdje su izgorili, a prije toga su Barišiću odsjekli prste i nos te iskopali oči. Na posebno jeziv način ubijen je općinski načelnik Ivan Matijević, zajedno sa suprugom i petoro djece. Matijeviću su prije smrti rezali lice, otkinuti su mu prsti i odsječena mu je glava i nabijena na kolac, a najmlađe ubijeno dijete imalo je tek pet mjeseci. U općinama Drvar, Bosansko Grahovo i Petrovac ubijeno je oko 600 ljudi, u Kuli, Bruvnu, Zrmanji i Brotnji ubijeni su oružnici, žene i djeca te svih osam obitelji Ivezića, kazao je Srb ističući kako je u Borićevcu protjerano 2200 ljudi, a ubijeno ih je oko 190.