Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadrani oduševljeni školicom za pse

25.07.2010. 22:00
Zadrani oduševljeni školicom za pse


Polaznici tečaja za osnovnu obuku pasa jučer su imali završni trening tijekom kojega su pokazali sve što su njihovi četveronožni ljubimci naučili. Tečaj je vodio Niko Perović, licencirani voditelj tečaja i markirant Kinološkog društva Dalmatinski pas iz Zadra, koji je i organizirao ovu školicu za pse i njihove vlasnike.
Osnovni ispit obuhvaća ispitivanje osnovnih naredbi kao što su “sjedi”, “lezi”, odloživost, hodanje uz vodiča sa i bez povodnika te dolazak na poziv. Svi polaznici tečaja uspješno su svladali svoje lekcije i ponosno su pokazali naučeno umijeće koje su stekli tijekom posljednja dva mjeseca, koliko je tečaj trajao.
– Na tečaju smo imali devetero polaznika, koji su cijeli tečaj do kraja i zajedno sa svojim psima uspješno svladali sve lekcije. Tijekom ovog tečaja radili smo osnovne naredbe, kao što su ‘dođi’, ‘lezi’, hodanje uz nogu i slično. Uskoro bi trebao doći sudac iz Zagreba tako da će polaznici tečaja poslušnosti moći ići na ispit i provjeriti svoje znanje i vještine, ispričao je Niko Perović, voditelj tečaja. Objasnio je da je tečaj u biti orijentiran za vlasnike, a ne za pse. Naime, cilj tečaja je naučiti vlasnike pasa kako zadobiti kontrolu i poslušnost kod svoga psa.
– Ovaj tečaj, kao i cijeli naš rad u kinološkom društvu Dalmatinski pas, jest zato da podignemo kinološku kulturu građana. Želimo animirati ljude i potaknuti ih da se uključe u rad kluba i da podignemo razinu sportske kinologije u Zadru. Zadar je velik grad i smatramo da zaslužuje imati razvijenu kinologiju i prostor na kojem bi se moglo raditi i trenirati sa psima, objasnio je Perović. Istaknuo je da su polaznici tečaja oduševljeni uspjehom koji su postigli kod svojih pasa. Naime, nekolicina polaznika je imala problematične pse koji su se tijekom tečaja socijalizirali i dobili kontrolu i smirenost. Ostali polaznici su imali problema s poslušnosti svojih ljubimaca i zahvaljujući tečaju su naučili kako najučinkovitije postići poslušnost svojih pasa.
Svi polaznici pozitivno su reagirali na tečaj i oduševljeno su svojim prijateljima prenosili vijest o tome, tako da na jesen zbog velike zainteresiranosti građana, Perović planira održati još jedan tečaj osnovne poslušnosti. Za one koji su već položili osnovni tečaj poslušnosti postoji i opcija da dalje razvijaju svoja nova znanja te da jednog dana, ako to žele, i sami postanu voditelji tečaja.