Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Gradi se mrtvačnica vrijedna 1,3 milijuna kuna

25.07.2011. 22:00
Gradi se mrtvačnica vrijedna 1,3 milijuna kuna


Izgradnja prve faze, odnosno grubih radova i krova iznosi 394.984 kune s PDV-om. Za sufinanciranje izgradnje mrtvačnice, odnosno za prikupljanje donacija mještana i pravnih subjekata osnovano je Povjerenstvo, navodi Igor Pedisić, načelnik Sv. Filipa i Jakova


Izgradnja prve faze moderne mrtvačnice u borovoj šumi pored groblja u Sv. Filipu i Jakovu došla je do krova, krovopokrivači postavljaju crijep. Shodno provedenoj javnoj nabavi po projektu zadarske projektne kuće “Denmar d.o.o.” radove izvodi tvrtka “Kulić invest d.o.o.” Varaždin. Investitor je Općina Sv. Filip i Jakov.
– Procijenjena vrijednost izgradnje mrtvačnice iznosi oko 1,3 milijuna kuna. Prije vidljivih radova Općina je za pripremne radove, projektno-plansku dokumentaciju i otkup zemljišta uložila oko 200.000 kuna, govori Igor Pedisić, načelnik Sv. Filipa i Jakova, dok smo zajedno s donačelnikom Vedranom Zrilićem bili na svojevrsnoj inventuri radova na filipjanskoj mrtvačnici.
– Izgradnja prve faze, odnosno grubih radova i krova iznosi 394.984 kune s PDV-om. Za sufinanciranje izgradnje mrtvačnice, odnosno za prikupljanje donacije mještana ma gdje oni bili i pravnih subjekata osnovano je Povjerenstvo sastavljeno od članova Općinskog vijeća, Mjesnog odbora, Župnog vijeća i Udruge Napredak. Potpisnici za transfer prikupljenog novca su Ivo Eškinja Lantana i Filip Đinđić, navodi Pedisić.
U 490 obitelji u Sv. Filipu i Jakovu po nedavnom popisu stanovništva stalno živi 1.661 stanovnik.
– Dosad je prikupljeno 102.500 kuna. Mještani su uplatili 52.500 kuna dok je Udruga Napredak, nasljednica Turističkog društva Napredak, uplatila 50.000 kuna, kaže Pedisić o dosadašnjem financijskom učinku rada Povjerenstva.
Moderno zdanje filipjanske mrtvačnice sa dvije prostorije za izlaganje, sa svim popratnim sadržajima i infrastrukturom, izgledom i funkcijom u konačnici će postati primjereno za dostojan ispraćaj pokojnika.
Iako se još gradi, vidljivo je kako će izgledati mrtvačnica.
– Nakon izgradnje prve faze objavit ćemo javnu nabavu za uređenje i za opremanje mrtvačnice. Druga faza izgradnje mrtvačnice iznosit će oko 600.000 kuna, kaže Pedisić.
Groblja su ogledalo duše svakog grada ili naselja kao i kulture njegovih žitelja. I općinska vlast u Svetom Filipu i Jakovu je u skladu s Planom razvoja infrastrukture poduzela važne korake kako i ovo područje ne bi zaostajalo za drugima u Hrvatskoj.
– Ispraćaj naših pokojnika mora biti dostojanstveniji i primjereniji nego što je način na koji to sada činimo. Tako ćemo za proširenje groblja u Turnju nakon završetka ljetne sezone objaviti postupak javne nabave za izvođača radova, najavljuje Pedisić.
Istovremeno će se zajedničkim projektom općina Sukošan i Sv. Filip i Jakov proširiti groblje Gorica-Raštane te urediti okoliš.
– Za iduću godinu smo predvidjeli i proširenje groblja u Sv. Petru i Sikovu te izgradnju pratećih objekata, najavio je načelnik Pedisić.