Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Jednom riječju – debakl

25.07.2011. 22:00
Jednom riječju – debakl


Da vam je netko prije početka Europskog prvenstva za košarkaše do 20 godina u Španjolskoj rekao da će Hrvatska zauzeti posljednje 16. mjesto i ispasti u diviziju B, odnosno drugu ligu, sasvim sigurno ga ne biste ozbiljno shvatili. No, dogodilo se i to. Kako? Zašto? Na ta pitanja doista nije lako pronaći odgovor. Pokušali smo kod jednoga od dvojice Zadrana u reprezentaciji, Ivana Mikulića.
– Jako je teško nešto pametno reći na tu temu. Rezultat je sve rekao. Jednom riječju – debakl. Gore nije moglo.
Krenimo kronološki.
– Sve je krenulo nizbrdo tjedan dana prije početka prvenstva, kada smo igrali dvije pripremne utakmice protiv Francuske. Ukupno su nas dobili blizu 100 razlike i jednostavno ne znam u čemu je bio problem. Je li to bio nekakav strah od njih ili nešto drugo, stvarno mi je teško reći. Realno gledajući, nisu toliko kvalitetniji od nas da bi nas razbili na takav način. U prvom kolu EP-a su nas čekali baš Francuzi i, premda smo ih dobro obrambeno zaustavili, na samo 49 poena, napadački smo odigrali očajno (33 poena, op.a.). Promašili smo mnogo otvorenih šuteva, izgubili previše lopti i tako se u našim glavama stvorio nekakav nemir. Uspjeli smo se vratiti pobjedom protiv Latvije, iako smo i tu imali problema, jer smo vodili 8 razlike pola minute prije kraja, da bi na kraju oni promašili šut za izjednačenje. U trećem kolu protiv Šveđana smo dobro otvorili, ali sve ostalo je bilo za zaborav.
Kobna Austrija
Neočekivani visoki poraz od Švedske (14 razlike), Hrvatsku je ostavio na posljednjem mjestu i gurnuo je u skupinu borbe za ostanak. Tamo su se jednako neočekivano našle reprezentacije Srbije i Litve, te slabašna Austrija, kao posljednje momčadi u preostalim skupinama prvoga kruga. No, baš su Austrijanci šokirali Hrvate već u prvoj utakmici.
– Tu smo došli svi pokisli. Nismo očekivali da ćemo se naći u zoni ispadanja. Što reći o porazu od Austrije? Mislim da bi tu reprezentaciju pobijedila svaka momčad iz naše Ljetne lige. To sve govori o našoj igri, kakvi smo bili i koliko smo vjerovali u sebe. Niti malo.
Tada se Hrvatska prvi put suočila s realnošću da sljedeće godine možda neće igrati u elitnoj diviziji. Pobjeda protiv Litve vratila je nadu, no ona nije dugo trajala.
– Uspjeli smo dobiti Litvu i onda smo protiv Srba imali +8, četiri minute prije kraja. Preolako smo to ispustili i na kraju napravili koš-faul, kada nismo bili u bonusu. Nedović nam je zabio polaganje i dodatno bacanje par sekundi prije kraja za pobjedu.
I onda ponovno kobna Austrija.
– U prvom poluvremenu nas razbiju 14 razlike, vratimo se u trećoj četvrtini, povedemo 8 razlike na početku četvrte i onda ponovno to prospemo i izgubimo košem u posljednjoj sekundi. To nas je dotuklo.
Što prije zaboraviti
I nakon toga je teoretski još postojala šansa za ostankom, ali kao da i nije.
–  Sljedeće dvije utakmice od Litve i Srbije izgubili smo glatko dvadesetak razlike, bez ikakve šanse. Što reći, osim da je to bilo veliko razočaranje za mene i cijelu momčad. Ovo je bilo posljednje prvenstvo ove generacije i žao mi je što je ovako završilo. Svi se znamo već dugi niz godina, treniramo zajedno svako ljeto i stvarno ne znam koji je razlog takvog rezultata. Dosta je tu segmenata, koje je teško opisati. Žao mi je zbog sljedeće generacije, koja će igrati u diviziji B, ali mi trebamo ovo što prije zaboraviti i okrenuti se pripremama za novu sezonu.
Mikulić je na prvenstvu igrao u prosjeku 26 minuta, uz učinak od 7,6 poena, 3,4 skoka i 2,4 asistencije, te postotkom šuta za dva 52%, za tri 35% i s linije slobodnih bacanja 47%.
– Nakon svega, to je posljednje što mi pada na pamet. U situaciji kada ne možeš dobiti Austriju i cijela Hrvatska priča o tome da ispadaš u drugu ligu, a svi mediji pišu o najlošijoj generaciji, teško je uopće gledati svoju igru. Bilo je nekih malo boljih utakmica, a neke sam odigrao pod injekcijama zbog ozljede pa se i to osjetilo. Ali sve u svemu, ovo treba što prije zaboraviti i gledati prema naprijed. Mladi smo i nema nikakvog smisla da se sada opterećujemo prošlošću.
A budućnost…
– Prvo ću se nekoliko dana malo odmoriti, iskupati i onda polako početi s pripremama za novu sezonu, kako bi je dočekao u što boljoj formi, jer želim nastaviti tamo gdje sam stao prošle – za kraj će zadarski razigravač.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU