Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Solarnom energijom može se pokriti i do 65 posto godišnjih potreba za toplinom

25.07.2011. 22:00
Solarnom energijom može se pokriti i do 65 posto godišnjih potreba za toplinom


Troškovi opreme i ugradnje navedenih sustava u kućanstvima Zadarska županija sufinancirat će u iznosu od 50% nepovratnih sredstava, odnosno maksimalno 15.000,00 kuna po kućanstvu


Solarni toplinski sustavi se najviše koriste za pripremu potrošne tople vode, a zahvaljujući energetskoj politici i sve boljim toplinskih karakteristikama građevina sve češće koristimo solarnu energiju za grijanje. Primjenom solarne energije može se pokriti i do 65% godišnjih potreba za toplinom. Pretvaranje solarne energije u toplinsku energiju putem kolektora za zagrijavanje vode i njenog korištenja za zagrijavanje potrošne sanitarne vode predstavlja najisplativiji način iskorištavanja solarne energije. Stoga je drugu godinu za redom Zadarska županija raspisala natječaj za sufinanciranje nabave i ugradnje solarnih kolektorskih sustava za pripremu potrošne vode. O natječaju, uvjetima, potrebnoj dokumentaciji i ciljevima projekta u kratkom razgovoru pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije Dario Ivankov je istaknuo:
Sufinanciranje 50% nepovratnih sredstava
– Predmet ovog Natječaja je javno prikupljanje prijava za neposredno sudjelovanje Zadarske županije u sufinanciranju projekata ugradnje s ciljem ugradnje solarnih kolektorskih sustava za pripremu potrošne tople vode u 20 kućanstava na području Zadarske županije tijekom 2011. godine. Troškovi opreme i ugradnje navedenih sustava u kućanstvima Zadarska županija sufinancirat će u iznosu od 50% nepovratnih sredstava, odnosno maksimalno 15.000,00 kuna po kućanstvu. Prihvatljivim troškovima ulaganja smatraju se: solarni kolektori, toplinski spremnik i potrebna ugradbena oprema (montažna konstrukcija, pribor, automatika, cirkulacijska pumpa ne uključujući cijevni razvod tople vode do izljevnih mjesta ili potrošača, kao i cijevni razvod grijanja i pripadajućih grijaćih tijela unutar objekta). Nepovratna novčana sredstva se dodjeljuju za opremu i ugradnju opreme na osnovu ispostavljenih računa i ovjerenog zapisnika ovlaštenog izvođača radova da je sustav ugrađen prema uputama proizvođača te popunjenog i ovjerenog jamstvenog lista. Nepovratna novčana sredstva će se isplaćivati za troškove nabave i ugradnje opreme sustava za korištenje sunčeve energije nastale nakon datuma javne objave. Pravo na korištenje sredstava sukladno ovom Natječaju mogu ostvariti fizičke osobe koje imaju prebivalište na području Zadarske županije, na adresi objekta u koji se ugrađuje sustav i koje ulažu vlastita sredstva u projekte za koje se raspisuje Natječaj. Pravo na korištenje sredstava nemaju one fizičke osobe koje su ostvarile pravo na potporu Grada Zadra i Zadarske županije za istu namjenu u 2010. godini.
Potrebna dokumentacija
 Uvjeti kojima podnositelji prijava moraju udovoljavati kako bi ostvarili nepovratna novčana sredstva, odnosno stekli status korisnika sredstava, jest da su punoljetne, fizičke osobe s prebivalištem na području Zadarske županije, da se objekt na koji se planira ugradnja sustava mora nalaziti na području Zadarske županije, podnositelji prijava moraju posjedovati dokaz o vlasništvu nad objektom ili dijelom objekta, ukoliko su podnositelji prijava vlasnici dijela objekta, a ugrađuju sustav na zajedničke dijelove objekta, moraju dostaviti suglasnost ostalih suvlasnika i podnositelji moraju prihvatiti opće uvjete zajedničkog sudjelovanja u sufinanciranju projekata za koje se odobravaju sredstva Zadarske županije sukladno Natječaju. Što se tiče potrebne dokumentacije, podnositelji prijava dužni su dostaviti: potpisan i cjelovito popunjen Prijavni obrazac za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje (obrazac se može pronaći na mrežnim stranicama Zadarske županije: www.zadarska-zupanija.hr ili se može preuzeti u prostorijama Zadarske županije, Upravni odjel za gospodarstvo, Liburnska obala 6/5, Zadar), Izjavu prijavitelja o prihvaćanju općih uvjeta zajedničkog sudjelovanja u sufinanciranju projekta, presliku osobne iskaznice, izvod iz katastra (položajni nacrt objekta), vlasnički list ne stariji od 60 dana od dana od datuma objave Natječaja i građevinsku dozvolu ili potvrdu Ureda za katastar da je građevina izgrađena prije 15. veljače 1968. godine. Prijave se dostavljaju u pisanom obliku ili preporučeno. Ukoliko prijave za sufinanciranje podnese više od planiranih 20 vlasnika objekata, ocjenjivanje prijava i određivanje prednosti vršit će se na temelju kriterija sastavljenih od Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije.
Rok za podnošenje prijava do sutra
Rok za podnošenje prijava završava 24. srpnja 2011. godine te će se u obzir uzeti sve prijave koje stignu do tog roka, kao i one koje stignu preporučenom poštom sa zadnjim danom, 24. srpnja 2011. godine. Za sada vlada veliki interes, ali će se nakon zaključenja Natječaja vidjeti jesu li svi podnositelji prikupili valjanu dokumentaciju.