Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Lukačić: Država namjerava opljačkati ugostitelje

25.07.2012. 22:00


Ugostitelje država namjerava opljačkati i uništiti, a građane pretvoriti u inspektore. Pa to je strahovlada! Država uništava i ono malo obrtnika koji uspijevaju opstati u kriznim vremenima i recesiji, ogorčen je Lukačić
Ministar financija Slavko Linić u  proceduru šalje Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, kojim  se uvode tzv. fiskalne blagajne, koje  će zauvijek onemogućiti “zamračivanje” računa. Zakon će, prema najavama stupiti na snagu 1.  siječnja 2013. godine. Svaki ugostitelj, trgovac, liječnik ili odvjetnik  račune će izdavati uz pomoć elektroničkog uređaja, koji će automatski proslijediti podatke Poreznoj upravi. Obrtnici će svaki dan  morati podnositi i dnevne izvještaje poreznicima.
U sprječavanju poslovanja bez  računa ministar Linić ozbiljno  računa na građane, koji će, kako  stoji u obrazloženju zakona, morati biti svjesni da ih svatko tko ne  prijavi porez potkrada.
Građani koje se uhvati bez  računa platit će kaznu i do 2.000  kuna. Uz to, građani-inspektori  morat će provjeravati jesu li računi  prijavljeni poreznoj upravi.
Ništa preko noći
Uglavnom, država pokušava  proširiti bazu poreznih obveznika i na  taj način ubrati prihode, za što Stjepan  Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, smatra da se  neće dogoditi preko noći.
– Zakon o fiskalizaciji u prometu  gotovinom koji predviđa uvođenje takozvanih fiskalnih blagajni neće zaživjeti tako brzo niti tako lako kako je  najavljeno. Implementacija će ići sporo jer država, sustav, ne funkcionira.  Kad država ustroji svoje ‘jedinice’,  može se krenuti s implementacijom  spomenutog Zakona, kaže Knežević,  dodajući da će biti veliki problem  uvesti fiskalne blagajne jer mnogi obrtnici nemaju ni telefon, ni računalo, ni  internet…
Takva je oprema, kako navodi  Knežević, skupa, a vrlo je upitno tko  će financirati njezinu nabavu. Realno  je očekivati otpor obrtnika. Što se tiče  građana i njihovih novih inspektorskih dužnosti, Knežević smatra da je  to više stvar navike. Naime, kako kaže,  Nijemcu nikada neće pasti na pamet  da iz restorana ili trgovine iziđe bez  računa jer zna da će, ako ga se uhvati  bez računa, biti strogo kažnjen.
– Svaki početak je težak. Ne trebamo  očekivati nikakva čuda preko noći!  Obrtnici će i dalje inzistirati na tome da  obrte otvaraju stručnjaci, a ne oni koji  imaju položene ispite za majstore obrtnike, govori Knežević, tvrdeći da list  papira ne čini majstora obrtnika, osobito ne majstora svog zanata.
Još jedna Linićeva zabluda
Ante Lukačić, predsjednik Ceha  ugostitelja, komentirajući puštanje  u proceduru Zakona o fiskalizaciji  u prometu gotovinom, navodi da je  riječ o novoj zabludi ministra Linića. Zakon predviđa nova, velika  ulaganja, koja, kako smatra Lukačić nikako ne bi trebala ići na  teret ugostitelja. Lukačić očekuje  pomoć države u implementaciji  Zakona, u protivnom, Zakon će  izazvati val nezadovoljstva ugostitelja.
– Mislim da su Italija i Švedska  jedine države u kojima funkcionira  takav fiskalni sustav. Ugostitelje  država namjerava opljačkati i  uništiti, a građane pretvoriti u inspektore. Pa to je strahovlada!  Država uništava i ono malo obrtnika koji uspijevaju opstati u kriznim vremenima i recesiji, nezadovoljan je Lukačić te sumnja da  država na ovaj način otvara vrata  Europskoj Uniji, tamošnjim velikim ulagačima, a uništava domaće,  male obrtnike.
Država nema rješenja za izlazak  iz krize, pa kako kaže Lukačić,  izmišlja novi način za punjenje  proračuna, koji je rupa bez dna.
– Država ne funkcionira, sada još  čekamo da javno objave listu  dužnika imenom i prezimenom, da  nas sve objese na stup srama, kaže  Lukačić, zaključujući da se novim  zakonom samo podilazi europskim  moćnicima.