Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ninski vijećnici se ne odriču naknada

Autor: Branko Božić

25.07.2013. 22:00
Ninski vijećnici se ne odriču naknada

Foto: Branko BOŽIĆ



Gradsko vijeće u novom sazivu sastalo se u srijedu navečer na poziv predsjednika Davora Ćurjurića (HDZ) na prvoj radnoj sjednici. Odazvalo se dvanaest od trinaest vijećnika, a u radu sjednice sudjelovali su i gradonačelnik Emil Ćurko (HDZ), dogradonačelnica Dalija Pavlović (HDZ) i gradski pročelnik za pravna pitanja Željko Radošević.
 O polugodišnjem obračunu proračuna Grada Nina za tekuću 2013. godinu iscrpno je vijećnicima elaborirala pročelnica za financije Radmanka Subotić. U prvih šest mjeseci prikupljeno je u gradsku blagajnu 7,8 milijuna kuna ili 35 posto od ovogodišnjega konačnog plana, dok je u isto vrijeme potrošeno 8,1 milijun kuna ili 43,9 posto od zacrtanog plana. Stanje blagajne s 30. lipnja iznosilo je 459.533 kune.
Oporbenog vijećnika Josipa Stulića (SDP-HNS-HSS) iz Nina je u svezi s financijskim izvješćem zanimalo kako se planira pokriti proračunski manjak te je li istina da Grad ovog trenutka od raznih dužnika potražuje 11 milijuna kuna. Za proračunski manjak pročelnica Subotić mu je odgovorila kako će se poravnati prihodima od strane legalizacije i komunalnog doprinosa te poreza.
Što se pak tiče 11 milijuna kuna potraživanja gradonačelnik Emil Ćurko je ustvrdio da je riječ o višegodišnjim računima i dugovanjima kako privrednih subjekata, tako i fizičkih osoba te da namjerava donijeti odluke i uredbe po kojima će se krenuti u brzu i bespoštednu naplatu.
 Rasprava o primjeni odluke o naknadama za predsjednika i članove Gradskog vijeća, predsjednike Mjesnih odbora kao i za članove vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja u nastavku je podigla prašinu. Naime, vijećnik Endo Sipina je ustvrdio kako predsjednik vijeća s mjesečnim iznosom naknade od 3.500 kuna godišnje košta gradski proračun 42.000 kuna, a u naredne četiri godine to iznosi 336.000 kuna, dok vijećnici s prosječno održanih pet sjednica s naknadama od po 500 kuna po sjednici koštaju proračun 32.000 kuna. Zajedno s naknadama predsjednicima MO-a i članovima vijeća za koncesijska odobrenja će u narednom četverogodišnjem razdoblju, po Sipini, Grad stajati ni više ni manje nego milijun kuna.
Sipina je stoga iznio tri prijedloga a glavni je bio taj da se svi navedeni odreknu tih naknada u korist izgradnje novog gradskog dječjeg vrtića.
Predsjednik Ćurjurić je odgovorio Sipini kako on radi 20 puta više od vijećnika te kako je on za pripremu ove sjednice došao u Gradsku upravu u Nin između 12 i 13 puta te zaključio kako bi Sipina, da je moguće, pola djelatnika Gradske uprave ostavio bez primanja. Predsjednik Ćurjurić pozvao je vijećnike da glasuju jesu li za stanje koje je bilo u ranijem sazivu vijeća s kojim se planira nastaviti i dalje ili su za prijedloge Sipine i Surića. Na kraju odluka je usvojena identičnim načinom glasovanja kao i prethodna koja se odnosila na proračun, dakle prijedlozi Sipine nisu prošli.