Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pjenica na usnama

Autor: Mario Padelin

25.07.2013. 22:00


ORDEN »MARIJA TEREZIJA«
Ovi iz TV-kalendara uistinu nemaju granica kada treba veličati hrvatsko služenje Austro-Ugarskoj (ili, rjeđe, Napoleonu). Nakon ekspedicija na Artik, bitke na Soči, a da i ne spominjemo opet srpsko-hrvatsko-austrijskog generala Borojevića (molim gospodina s Vira da ne reagira opet svojim kilometarskim pismima, jer mu nemam namjere ni želje na njih odgovarati) i upornog spominjanja regrutiranih Hrvata, na red su došli i dobitnici ordena Marije Terezije. Saznali smo tako da su taj orden dobili i neki Hrvati koji su bili zapovjednici, ali da su i Austrijanci koji su ga dobivali, zapovijedali jedinicama u kojima je bilo Hrvata. Nevjerojatna logika. Neki tamo general je dobio orden, a pošto mu je među trideset tisuća podređenih bilo i vojnika iz Hrvatske, to automatski znači da su mu za taj orden zaslužni hrvatski vojnici koji su se borili za interese Austro-Ugarske. Ma koji je vrag tim ljudima?
ULAZAK U EU I DOMAĆI NOGOMET
Još jedna novost koja zabrinjava Hrvate, bar kada se o tome govori na televiziji, je ta što će se ulaskom u EU domaći nogometaši još lakše i bolje prodavati u Europu, nego do sada. Kao – što će biti od našeg nogometa ako svi odu vani? Zašto se ne pogleda istini u oči i ne kaže da nitko ozbiljan nije ozbiljno pratio tu Hrvatsku nogometnu ligu. Jedino što je bilo ozbiljno je naša reprezentacija, a nju ionako čine igrači koji igraju po bijelom svijetu i koji se u toj našoj ligi slabo naigraju, s obzirom na to da ih se prodaje već sa 17 godina. Od svih problema, socijalnih nesigurnosti, crnih mirovinskih prognoza i svega ostalog, uistinu me najmanje briga što će neki mladac zarađivati novce u Njemačkoj ili Italiji, a ne u Hrvatskoj. Važnije je to u kojoj će zemlji porez plaćati.
PIVO PIJE, U BIRTIJI SJEDI I U PROPALO BRODOGRADILIŠTE GLEDI
Pivske reklame su uobičajeno iritantne, a ova je uz to i vrlo indikativna. Kao, neki tip šeta po gradu, a iznad gornje usne mu je nešto poput sijedih brkova. Ustvari, više izgleda kao da je petogodišnjak pohlepno pio jogurt ili mlijeko, iako je i to malo vjerojatno s obzirom na to da petogodišnjake pametni roditelji danas hrane krokijem i picetama, a napajaju gaziranim pićima smiksanim od šećera, vode i boje. A nisu ni sijedi brci, ni mlijeko, ni jogurt, već je to taj momak negdje lokao pivo pa mu je na gubici ostala pjena. I došeta tako on do birtije… Pa naravno. Neće do radnog mjesta. Prvo prodati »lom zlato«, pa u kladionicu, pa na pivo… A u birtiji čekaju još trojica s tragovima pive. I što je tu zanimljivo? To što se u daljini, kada su sjeli za stol, jasno vidi nekakav pogon, najvjerojatnije brodogradilište, a takve su stvari, kao što je svima nama dobro poznato, odavno u stanju raspada i ne rade pa je i logično da ove naše pivopije sjede i gledaju u nešto što je nekada bilo, a sada više ne postoji. Važno je da ima piva.
KAKO REGRUTIRATI NOVE DUŽNIKE?
Evo nakon javnih poziva nevinoj dječici (razni medeki koji pozivaju na štednju) s jedne nam reklame stiže i otvoreni poziv na trošenje. »Dok mama i tata račun pune ti troši svoje kune!« Dakle, krasno… Nakon Zeke Zvrke i Mede Štede, sada bi na red mogao doći Galeban Zgubidan, Mačak Rasipko, ili tako nekako. Znači životna filozofija se svodi da mama i tata »račun pune«, a sinčina da to troši. Osim toga, ne troši on svoje nego roditeljske kune. Postavlja se i pitanje – gdje su ti roditelji zaposleni, ako su uopće i zaposleni? Sigurno kao prodavači u nekom trgovačkom centru. Tamo su ogromne plaće. A gdje smo ono stali…? Ah, da… On troši. Ja bih dodao sljedeće, jer to je tako logično. »Dok mama i tata račun pune ti troši njihove kune, kupi dobar BMW s kojim ćeš praviti nered po cesti, idi u narodnjačke klubove, zabavi se malo s onim što se tamo nudi, upiši faks na kojem ćeš kupovati ispite…«. Ma treba li dalje nabrajati čemu to sve vodi? A ako roditelji love nemaju nema problema. Lako će se zadužiti. Ima se gdje…