Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Povljana – otočna oaza obiteljskog turizma

Autor: Ante Vidović

25.07.2013. 22:00
Povljana –  otočna oaza obiteljskog turizma

Foto: Ante VIDOVIĆ



Malo je mjesta na svijetu gdje je moguće kupati se i sunčati na pješčanoj plaži u blizini povijesnog spomenika. Jedno od njih je mjesto Povljana na otoku Pagu, koja je bila cilj ovo tjedne turističke patrole Zadarskog lista. Riječ je o plaža Perilo, a spomenik je crkva sv. Nikole iz ranog srednjeg vijeka. Povljana je mjesto koje iz godine u godinu podiže rejting atraktivnoga turističkog odredišta. Povljana je bez ikakvog pretjerivanja jedan od turističkih bisera otoka Paga. Tamošnji turizam temelji se na obiteljima, nešto sasvim drugačije od razvikanog Zrča na suprotnoj strani otoka.
Na ulazu u Povljanu nema promjena, zadržao je svoj prošlogodišnji izgled – uredan je, čist te je na njemu postavljena i ploča dobrodošlice. Nakon ulaza patrola je vođena smeđom signalizacijom nastavila svoj put prema Turističkom informativnom centru Povljana. Inače, ploče smeđe signalizacije postavljene su na svim važnijim križanjima u mjestu, ali i prije samog mjesta, kao obavijest lutajućim i namjernim gostima što im sve Povljana nudi. Pročelje TIC-a je informativno te je na njemu postavljen plan mjesta i ostale servisne informacije koje turistima uvijek trebaju. U samom TIC-u od ljubaznih turističkih djelatnika uvijek se može dobiti prava informacija o Povljani, otoku Pagu, Zadarskoj županiji, jednom riječju o svemu što današnjeg gosta zanima. Naravno, tu su i neizostavni turistički prospekti i drugi materijali. Nakon obilaska TIC-a patrola je nastavila s direktorom TZ-a Povljana Nevenom Tičićem. Tičić napominje kako su ovogodišnji rezultati za 10 posto slabiji nego lanjski. Osobito je osjetan pad domaćih gostiju, u nekim kategorijama i do 40 posto, međutim, optimizma ne nedostaje i očekuje se da će se u glavnom djelu turističke sezone ostvariti bolji rezultati.
Nastavimo s patrolom. Glavni adut turističke ponude Povljane su plaže na kojima je more među najčišćima u Zadarskoj županiji. Posebna priča je povljanski lungomare koji svojim okruženjem, bogatim hortikulturnim uređenje svaku šetnju pretvara u opuštajući doživljaj. Dodajmo kako je šetnica opremljena svim potrebnim sadržajima – od klupa, kanti za smeće, noćne rasvjete te je hortikulturno uređena. U samom centru mjesta nalaze se dva trga – Trg Josipa bana Jelačića i Trg sv. Jurja. Ova dva trga su centar svih kulturnih i zabavnih događanja u turističkoj sezoni. Od značajnijih događaja spomenimo večer klapa »Povljana u pismi«.
Od znamenitosti kojima se u Povljani mogu pohvaliti su Veliko blato, suhozidi i ljekovito blato jezera Segal. Veliko blato je zaštićeni ornitološki rezervat i predstavlja pravo utočište mnogobrojnih močvarica, naročito tijekom njihova gniježđenja, selidbe i zimovanja. Radi se o jednom od vrijednih, očuvanih močvarnih područja. U rezervatu je postavljena promatračnica, kao osnova za ponudu promatranja ptica. Suhozidi u Povljani su kao i svugdje uz obalu spomenik mukotrpnog života nekadašnjih težaka. Jezero Segal nalazi se u blizini plaže Dubrovnik u okruženju borove šume. Ljekovito blato u kombinaciji s morem, suncem i čistim zrakom povoljno djeluje na očuvanje i unaprjeđenje ljudskog zdravlja.