Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ALEŠ PIPAN Znam gdje sam došao i što se od mene očekuje

26.07.2018. 08:30
ALEŠ PIPAN Znam gdje sam došao i što se od mene očekuje


Iako je trebao na Višnjiku se pojaviti sad već dalekog 9. srpnja Aleš Pipan, predstavio se zadarskoj javnosti tek jučer, a društvo su mu pravili predsjednik kluba Željko Žilavec, sportski direktor Branimir Longin kao i Lovre Bašić koji je još tamo krajem lipnja produžio suradnju sa svojim matičnim klubom.
Naravno, najzanimljivije je bilo čuti što misli novi trener Zadra čiji raniji dolazak su spriječile zdravstvene tegobe koje su sad već polako iza njega. Slovenski stručnjak nije strano lice u gradu košarke te dobro poznaje atmosferu i sve ono što može očekivati na tzv. užarenoj stolici Zadra. Prije sedam godina unatoč činjenici da je uspio vratiti Zadar u regionalno društvo nije mu ukazano povjerenje za nastavak rada. Razlog je bilo neslaganje sa tadašnjim sportskim direktorom Brankom Skročom koji ga je i doveo za trenera, ali i dijelu zadarske publike je bio stao na žulj. No, kako i sam Pipan kaže, to je sve samo sport u kojem nije dopušteno, a niti je profesionalno biti nekakvo zlopamtilo.
– Tada se nismo rastali na jedan pravi način, ali nema tu zamjerki. Ovo je sport, ako se ne susreću vizije trenera i onih koji upravljaju klubom onda je prirodno da u sportskim kolektivima dolazi do takvih stvari – rasčistio je nekakve nepoznanice oko prethodnog angažmana na Višnjiku i okrenuo se ka onome što slijedi, a to su novi izazovi u gradu sa najmanje stotinu 'trenera na tribinama'.
– Dobio sam povjerenje od strane Uprave kluba i sportskog direktora tako da ću opet raditi na mjestu gdje sam već radio prije sedam godina. Opet imam mogućnost da radim ono što volim i to u Zadru koji je opće poznat po poznavanju košarke. Znam gdje sam došao i što se od mene očekuje. Ovo je veliki klub i s ponosom ću obavljati svoj posao – napomenuo je slovenski stručnjak koji je svjestan da treba pošteno zasukati rukave da bi se došlo do rezultata.
– Najvažnije je da složimo momčad, normalno, u skladu sa našim mogućnostima. Na tome se radi jako puno ovih dana. Mislim da ćemo stvoriti momčad koja će biti konkurentna svima, i da će igrati lijepu košarku te da će ostvariti na kraju i nekakav kvalitetan rezultat. Nema u Zadru nekog varanja, ovdje svi poznaju košarku – kazao je Pipan i objasnio na što će se ciljati u nadolazećoj sezoni.
– Kad je u pitanju Zadar očekivanja su uvijek najviša. Plan se zna. U ABA ligi trebamo odigrat jednu korektnu sezonu, sa što više pobjeda. U HT Premijer ligi je ljestvica ciljeva malo podignuta. Želja nam je igrati finale, a usput moramo razmišljati u pravcu afirmacije naših mladih igrača.
Slovenac je ostao upamćen u Zadru i po svom miljeniku na terenu, sunarodnjaku Urošu Zadniku. Imao je Zadnik veliku minutažu te sezone, usprkos negodovanju zadarske publike koja je smatrala da bi na tom mjestu trebao biti domaći igrač. U tom pravcu išlo je i pitanje upućeno Pipanu u što se tiče dovođenja svojih igrača sad kad je ponovno na klupi Zadra.
– Radimo kao tim tako da će se i o dovođenju igrača neće samo pitati jednu osobu. Osobno nemam nekih specijalnih favorita, ni nekakvih svojih igrača koje su neki pretpostavljali da ću dovesti sa sobom u Zadar. Tražimo, ispipavamo tržište i dosta smo angažirani u pokušajima da dovedemo što kvalitetnija, a opet i što financijski isplativija rješenja za pozicije koje su nam deficitarne.
– Početak priprema je 8. kolovoza, ali ćemo do negdje 18. biti bez Lovre Bašića i Domagoja Vukovića koji idu na turnir u Kinu sa B reprezentacijom Hrvatske. Svi ostali uz one koji će dotad potpisati moraju od prvog dana biti na raspolaganju i punom režimu priprema.


Na Vladovića ne računa, Špralja se čeka
Dolaskom Pipana iskristaliziralo se i pitanje statusa veterana Šime Špralje i Jakova Vladovića.
– Moj stav je da što više Zadrana igra u Zadru i u tom kontekstu sam kontaktirao Šimu Špralju kojem je ponuđen novi ugovor i na njemu je da odluči. Isto tako s Vladovićem sam obavio razgovor i odlučeno je da na toj poziciji razigravača idemo dati više prostora Lovri Bašiću kao što nam je i plan da dovedemo na toj poziciji stranca koji bi trebao biti motor naše momčadi. Tako da za sada ne računamo na Vladovića – precizirao je Pipan koji s pripremama počinje na početku sljedećeg mjeseca – kazao je Pipan.